Organlar toprak değil, hayat olsun

Organlar toprak değil, hayat olsun

SAĞLIK Haberleri

Beyin ölümü gerçekleşen hastanın hayatta kalma ihtimalinin 'sıfır' olduğunu belirten uzmanlar, "Beyin ölümü iyi anlatılmalı" diyor

3-9 Kasım Organ Nakli haftası. Ülkemizde yapılan organ bağışında canlı vericiden bağışlanan organların açık ara önde olduğu bildiriliyor. Gerçekleştirilen tüm organ nakillerinin %25'i kadavradan, %75'i canlıdan yapılıyor. Sağlık Bakanlığı'nın 2013 verilerine göre, ülkemizde tespit edilebilen beyin ölümü 1405. Ancak bunlardan sadece 322'sinden organ nakli için aile onayı alınabildi. Organ nakline uygun vericilerin ailelerin %77'si organların bağışlanmasını reddetti. Kadavradan organ naklinin önündeki en önemli engelin halkın beyin ölümü konusundaki bilinçsizliği olduğunu söyleyen İstanbul Organ Nakli Bölge Koordinatörü Ali Demirel, şunları dile getirdi: "Halkımız beyin ölümünün geri dönülmez bir durum olduğunu bilmiyor. Beyin ölümü tıbben ölümdür ve beyin ölümü gerçekleşmiş birinin geri gelme ihtimali yoktur. Halka bunu anlatmamız gerekir. Beyin ölümü gerçekleşen kişilerin aileleri arasında yaptığımız bir çalışmada beyin ölümü kavramını bilmemeleri sebebiyle organ bağışında bulunmama oranı %40 çıktı."BATMANLI HASTADAN ÇAĞRI
Diğer yandan, organ bağışı hayat kurtarmaya devem ediyor. Batmanlı 2 çocuk babası 32 yaşındaki İdris Akıcı, kadavradan nakledilen yeni akciğeri ile ikinci hayatını yaşıyor. Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi'nde geçtiğimiz yılın eylül ayında akciğer nakli olan Akıcı, bu merkezde akciğer nakli geçirdikten sonra hayatta kalan 9 hastadan biri. Tek taraflı akciğer nakli yapılan Akıcı, "Ameliyata girerken doktorlar %50 yaşama şansı vermişlerdi. Ben o şansı kullandım ve şu anda hayattayım, ailemle birlikteyim. Herkesi organ bağışı yapmaya çağırıyorum. Biz öldükten sonra organlarımız toprağın altında çürüyeceğine, ihtiyacı olan kişilere hayat versin" tavsiyesinde bulunuyor.

nbsp;Organlar toprak değil, hayat olsun

EŞİ HASTALANINCA İŞİ DEVRALDI
Dişi kuş ocak başında
Muğla'da 36 yaşındaki Nemika Gülerdağ Özen, böbrek hastası eşi İbrahim Özen'in (45), çalışamayacak duruma gelmesi üzerine, kocasının işlettiği çay ocağının başına geçti. Özen, haftanın üç günü diyaliz makinesine bağlanan eşi ve ilkokul öğrencisi olan oğluna çay satarak bakıyor. Eşinin haftanın üç günü diyaliz makinesine bağlanmak zorunda kaldığını belirten Özen, "Kadın çaycı olur da kadın müşterileri olmaz mı? Çok sayıda kadın müşterim var" dedi.


nbsp;Organlar toprak değil, hayat olsun

Özen çiftinin ilkokula giden 10 yaşında Hasan Batuhan adlı bir çocukları var.



nbsp;Organlar toprak değil, hayat olsun

ASLIHAN'IN MUTLULUĞU
Onun artık bir rampası var
Adana'da rampası olmayan Fatih İlköğretim Okulu'nun merdivenlerinden tekerlekli sandalyede taşınan, engelli tuvaleti bulunmadığı için de altına bez bağlanan omurilik felçli Aslıhan Bayezıt'ın çilesi, kendisiyle aynı hastalığı yaşayan Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Ali Duran Karakaya'nın rampa ve engelli tuvaleti yaptırmasıyla mutluluğa dönüştü. 6. sınıf öğrencisi Aslıhan büyüdüğünde doktor olmak istiyor.


ÖRNEK PROJE
Organ bağışı yapanlara yüzde 50 indirim

Giresun'da Organ Bağışı Haftası dolayısıyla 3-9 Kasım arasında organ bağışında bulunanlara, 100'e yakın iş yerinde yüzde 50'ye varan oranda indirim yapılacak. İl Sağlık Müdürlüğü ile Giresun Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğiyle hazırlanan projeyle bağışçılara "organ ve doku bağışı" kartı verilecek. Bu karta sahip olacak bağışçılar, anlaşmalı iş yerlerinden yapacakları alışverişler karşılığında yüzde 50'ye varan indirim elde edecek.
ZİYNETİ KOCABIYIK
TÜRKİYE GAZETESİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...