Rusya’yı ABD’yle takviye ettik

Düzenleyen:
Rusya’yı ABD’yle takviye ettik

Ekonomi Haberleri

Geçtiğimiz yıl Rusya’da yaşanan yüzde 50’lik ihracat kaybıyla rotasını ABD, Almanya gibi dünyanın en büyük pazarlarına çeviren ihracatçı, çabalarının meyvesini almaya başladı

Önder Çelik İSTANBUL - Rusya ile ‘uçak kriziyle’ başlayan sorunlar nedeniyle geçtiğimiz yıl rotasını dünyanın en büyük pazarlarına çeviren Türk Deri İhracatçısı yeni ülkelerde ihracatını artırmaya başladı. İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, Türkiye’nin en büyük deri ithalatı yapan ülkelere ihracatının arttığını belirterek, “Bu pazarlarda Türkiye’nin payı yok denecek kadar azdı. Dünyanın toplam ithalat hacmi 250 milyar dolar. Dünyanın en büyük ithalatçısı ABD’den geçtiğimiz yıl aldığımız payı yüzde 22 arttırdık. Almanya’dan aldığımız payı yüzde 7, Fransa’dan aldığımız payı ise yüzde 6 arttırdık. Rusya ve çevre ülkelerde kaybettiğimiz pazar payımızı ABD, Almanya, Kanada, Fransa, Japonya, Güney Kore gibi dünyanın en büyük deri ithalatçısı olan ülkelerle kapatmaya çalışıyoruz. Bu pazarlara yönelik gerçekleştireceğimiz tanıtım faaliyetleri, ticaret heyetleri ve fuarlarla etkinliğimizi artıracağız” diye konuştu.  Mustafa Şenocak, Geçen yıl 1,5 milyar dolar ihracat yapan deri sektörünün bu yılın ilk 11 ayında 1,2 milyar dolar ihracat yaptığını, yılı ise 1,4 milyar dolarlık ihracatla kapatmayı hedeflediklerini ifade etti.

400 RUS ALIM İÇİN GELİYOR
Ocak-Ekim 2016 döneminde Rusya’ya ihracatın yüzde 59 düştüğünü kaydeden Şenocak “Rusya’yı hesaplamalardan çıkardığımız zaman sektörümüzün ihracatında değer bazında yüzde 5, miktar bazında yüzde 13 artış gözüküyor. Bu durumu değiştirerek yeni pazarlara odaklanmak zorundayız” dedi. Rusya pazarında deri-konfeksiyon açısından 2017’nin 2016’dan çok daha iyi olacağını belirten Mustafa Şenocak “Ufak ufak satışlar başladı. 2015 gibi ihracat yapacağımızı düşünüyorum” diye konuştu. Şenocak, 6-7-8 Aralık’ta Antalya’ya 400 kişilik Rus alım heyetini getirip satıcılarla buluşturacaklarını söyledi.
Rusya’yı ABD’yle takviye ettik
İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak, kendileri için ideal dolar kurunun 3.00-3.20 aralığı olduğunu kaydetti.

Kıymetli ham kürk ithalatından alınan ÖTV’nin kaldırılmasını isteyen Mustafa Şenocak “Yüzde 43’lere yakın vergi var. İthalat yapamıyoruz. Devletin aldığı vergi yılda 2 ila 7 milyon dolar arasında. Kürk manto Türkiye’de pek kullanılmıyor. Bunu bir kaldırsalar 40 milyar dolarlık bir pazar var, üretip dışarı satacağız. Türk üreticisi para kazanacak. Kilogramı 1,6 dolara ihracat yapıyoruz. Kürk mantonun kilogramı 2 bin-3 bin dolara gelecek. Ayağımızdaki prangayı bir türlü çıkaramadık. Çıkarabilirsek pazardan 4-5 milyar dolarlık pay almamız söz konusu” dedi.

İthal deri cekete de ek vergi koyulsun
Bu yıl yerli ceket satışında patlama olduğuna işaret eden Mustafa Şenocak “Ona da ayakkabıda olduğu gibi ilave gümrük vergisi koyulursa çok rahatlayacağız” dedi. Ayakkabıya ilave gümrük vergisinin sektörün ayakta kalmasını sağladığını kaydeden Şenocak, “Türkiye’de atölyeler yüzde 20-30 kapasiteyle çalışıyor. Onlar boş yatarken Bangladeş’ten, Hindistan’dan, Çin’den ürün geliyorsa haksız rekabettir. Yüzde 50 gibi gümrük vergisi istedik. Şartlarımızı eşitlesinler yeter” dedi.

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...