Suriye'de yüzlerce gazeteci öldürüldü

/ Kaynak: AA
Suriye'de yüzlerce gazeteci öldürüldü

DÜNYA Haberleri  / AA

Suriye'deki iç savaşta şu ana kadar 463 gazeteci ve aktivistin öldürüldüğü, bin 27'sinin de kaçırıldığı ya da gözaltına alındığı bildirildi.

Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR) tarafından yayınlanan rapora göre, Suriye'de savaşın başlamasından bu yana aralarında yabancıların da bulunduğu 28'i işkenceyle 399 gazeteci ve aktivist rejim güçleri tarafından öldürüldü. Raporda, 3'ü yabancı 27 gazeteci ve aktivisti DAEŞ, 6 basın mensubunu Nusra Cephesi, 4'ü kadın 31 gazeteci ve aktivisti ise diğer muhalif grupların öldürdüğü belirtildi. SNHR'nin raporunda, aralarında kadın ve yabancıların da bulunduğu bin 27 gazeteci ve aktivistten 886'sının rejim güçleri, 62'sinin DAEŞ, 13'ünün Nusra Cephesi, 42'sinin diğer muhalif gruplar, 17'sinin ise henüz belirlenemeyen gruplar tarafından kaçırıldığı ya da gözaltına alındığı kaydedildi.
Ülkede 2011'den bu yana gazetecilere yönelik şiddet olaylarının gittikçe arttığı, bu sebeple Suriye'nin basın mensupları için "en tehlikeli ülke" olduğu aktarılan raporda, "Bu durumun en büyük sorumlusu gazetecileri gözaltına alan ve bazı basın mensuplarına ölene kadar en çirkin yöntemlerle işkence yapan Esed rejimine aittir" denildi.
DAEŞ'in ve rejimin yöntemlerinin benzeştiği, örgütün basın mensuplarını kaçırıp öldürdüğü ve bu sebeple gazetecilerin ülkeyi terkettiği ya da işlerini yapamadığı vurgulanan raporda, "DAEŞ, James Foley, Stephen Sutlov ve Kenji Goto gibi yabancı gazetecileri vahşi yöntemlerle öldürdü" ifadeleri kullanıldı.
Raporda ayrıca SNHR Başkanı Fadl Abdulgani'nin şu sözlerine yer verildi:
"Esed rejimi bütün gücünü özgürlükleri kısıtlamak için kullanıyor, olaylar başladığından bu yana suçlarını örtbas etmek için medyaya karartma uyguluyor, muhalif seslerin tümünü kesmeye yönelik siyaset izliyor. İçeride ve dışarıda kamuoyunu yönlendirmek için medyasını harekete geçiren Esed rejimi, aktivistleri ajan olmakla suçluyor ve onların kendisi hakkında dünyaya yanlış bilgi verdiğini iddia ediyor.
Öte yandan, rejime karşı verilen silahlı mücadelenin yanında medya alanında da mücadele yaşandı. Alternatif medya, savaş suçlarını ve hak ihlallerini halka duyurmakta büyük rol oynadı."
SNHR tarafından devrimin dördüncü yılını doldurması münasebetiyle yayımlanan raporda, Suriye hapishanelerinde 215 bin kişinin tutulduğu, çeşitli işkencelere maruz bırakıldığı ve katledildiği belirtilmişti.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...