Protestolar büyüdü, komşu ülkede sansür başladı: WhatsApp ve Instagram'a erişim engellendi

Düzenleyen: / Kaynak: Al Jazeera
Protestolar büyüdü, komşu ülkede sansür başladı: WhatsApp ve Instagram'a erişim engellendi

DÜNYA Haberleri  / Al Jazeera

Bölge sakinleri ve internet gözlemcisi NetBlocks'a göre İran, polis nezaretindeki bir kadının ölümü üzerine başlayan protestolar nedeniyle Instagram ve WhatsApp uygulamalarına erişimi engelledi.

İran’ın başkenti Tahran’da geçtiğimiz hafta 22 yaşındaki Mehsa Emini, başörtüsünü kurallara uygun şekilde takmadığı gerekçesiyle ahlak polisleri tarafından tutuklandı. Polis nezaretindeki kadının işkence nedeniyle hayatını kaybetmesi sonrasında ülkede geniş çaplı protestolar düzenlenmeye başladı. 

İran hükümeti de çareyi ülkenin en büyük cep telefonu operatörlerinden birinin erişimini kesmekte buldu. Bununla da yetinmeyen İran, internet ağlarına erişimi kısıtlamaya başladı ve son olarak popüler sosyal medya ağları WhatsApp ve Instagram’a erişimi engelledi. Hem WhatsApp hem de Instagram, Facebook’un da sahibi olan Meta şirketinin parçası. 

2019 yılında da İran, protestolar nedeniyle bir hafta süresince WhatsApp ve Instagram başta olmak üzere birçok internet platformuna ve internet ağına erişimi kesmişti. 2019 yılından beri İran’da gerçekleşen en şiddetli erişim engeli olduğu belirtiliyor. 

PROTESTOLARDA 7 KİŞİ ÖLDÜ

İran polisi, Mehsa Emini’nin felç geçirdiğini ve kalp krizinden öldüğünü iddia ederken, Emini'nin ailesi, Tahran polis şefinin epilepsi ve diyabet gibi önceden var olan birkaç rahatsızlığı olduğu yönündeki iddialarını reddetti. Emini’nin ölümünden bu yana ülkede gerçekleşen protestolarda biri polis memuru, altısı eylemci olmak üzere şimdiye kadar en az 7 kişi hayatını kaybetti. Ancak eylemci gruplar ölü sayısının daha yüksek olduğunu ileri sürüyor.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Al Jazeera
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...