Aşure malzemeleri, tarifi - Aşure nasıl yapılır (2015 - AŞURE GÜNÜÜ)

Aşure malzemeleri, tarifi - Aşure nasıl yapılır (2015 - AŞURE GÜNÜÜ)

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Aşure nasıl yapılır, aşure yapmanın püf noktaları nelerdir? Bu yıl aşure günü 23 Ekim'e denk geliyor. Aşure malzemeleri ve tarifi haberimizdedir.

Aşure nasıl yapılır, aşure yapmanın püf noktaları nelerdir? Bu yıl aşure günü 23 Ekim'e denk geliyor. Aşure malzemeleri ve tarifi haberimizdedir. Her yıl Muharrem ayının onuncu günü Aşure yapılır. Bu yıl aşure günü 23 Ekim yani yarına denk geliyor. Peki, aşure nasıl yapılır? Aşure malzemeleri ve aşure yapmanın püf noktaları nelerdir?


Her yıl Muharrem ayının onuncu günü yani yarın, Nuh Peygamber'in Büyük Tufan'dan sonra karaya ayak bastığında elinde kalan son malzemelerle yaptığına inanılan tatlı olan aşureyi pişirerek komşularına ikram etmek isteyenler, çok sayıda malzemeden oluşan tarifi tamamlamak için alışveriş yapıyor.Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda bakliyat ve baharat satışı yapan iş yerleri, Anadolu'nun farklı bölgelerinde değişik yöntemlerle yapılan ancak temelinde buğday ve bakliyatların bulunduğu aşure için özel hazırlanan ürünleri satışa çıkardı.Bakliyat perakendecisi Abdullah Gökçel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, her yıl olduğu gibi bu yıl da Muharrem ayıyla birlikte aşurelik bakliyat satışlarının arttığını söyledi.


Aşure pişirmenin püf noktaları


İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları ve Yönetimi Bölümü'nden Eğitmen Şef Semen Öner de aşurenin yapımındaki bazı püf noktaları şöyle anlattı:


"Aşureyi yaparken buğday, kuru fasulye, nohut ve kullanacaksınız baklayı yani sert olan kuru baklagilleri bir gün önceden ya da birkaç saat önceden pişirmek gerekiyor. Soğuk suyun içine buğdayı dökeceksiniz, hiç karıştırmayacaksınız, buğday kendi kendine 3-4 saat pişecek. Ondan sonra düdüklü tencerede diğer baklagillerle pişireceğiz. Sütle yaparsanız daha beyaz bir aşure elde edersiniz. Suyla yaparsanız biraz daha koyu renk olur. İnciri, pişirirken aşurenin içine atarsanız rengi mutlaka koyu olur. Buğdayın içine şeker attığınız zaman buğday kendini toplayacaktır, yani dirilecektir, o yüzden buğdayın patlamış Mısır gibi açılmış olmasına dikkat etmek gerekir. Aşure biraz sulu olursa, işin biraz kolayına kaçarak, nişasta ile koyulaştırabilirsiniz. Ama bu tavsiye ettiğimiz bir durum değil. Diğer kuru meyvelerin son dakika içine atıp bir taşım karıştırılmasını öneririm."


Aşurenin içeriğindeki kuru baklagillerin besleyici özelliğinden dolayı çok faydalı olduğunu anlatan Öner, şeker dışındaki ürünlerin enerji verdiğini, protein, lif ve karbonhidrat oranın yüksek olması nedeniyle aşure yenildiği gün daha dikkatli beslenmesi gerektiğini belirtti.


ASURE GÜNÜ 
Muharrem ayı, Kur'ân-ı kerîmde kıymet verilen dört aydan biridir. Aşûre, bu ayın en kıymetli gecesi ve günüdür. 


Muharrem ayının onuncu gecesi, Aşûre gecesi, onuncu günü de Aşûre günüdür. Muharrem ayı, Kur'ân-ı kerîmde kıymet verilen dört aydan biridir. Aşûre, bu ayın en kıymetli gecesi ve günüdür. Allahü teâlâ, birçok duâları Aşûre günü kabul buyurdu. Âdem aleyhisselâmın tövbesinin kabul olması, Nûh aleyhisselâmın gemisinin tûfandan kurtulması, Yûnus aleyhisselâmın balığın karnından çıkması, İbrâhîm aleyhisselâmın Nemrud'un ateşinde yanmaması, İdrîs aleyhisselâmın diri olarak göğe çıkarılması, Yâkûb aleyhisselâmın, oğlu Yûsuf aleyhisselâma kavuşması ve gözlerindeki perdenin kalkması, Yûsuf aleyhisselâmın kuyudan çıkması, Eyyûb aleyhisselâmın hastalıktan kurtulması, Mûsâ aleyhisselâmın Kızıldeniz'den geçip, Firâvun'un boğulması ve İsâ aleyhisselâmın vilâdeti, doğumu ve Yahûdîlerin öldürmesinden kurtulup, diri olarak göğe çıkarılması hep Aşûre günü oldu...
Nûh aleyhisselâm gemide aşûre tatlısı pişirdiği için Müslümanların Muharremin onuncu günü aşûre pişirmesi ibâdet olmaz. Muhammed aleyhisselâm ve Eshâb-ı kirâm  böyle yapmadı. Bugün aşûre pişirmeyi ibâdet sanmak, bid'attir, günahtır. Muhammed aleyhisselâmın yaptığı veya emrettiği şeyleri yapmak ibâdet olur. Din kitaplarının yazmadığı, Ehl-i sünnet âlimlerinin bildirmediği şeyleri yapmak, sevap olmaz, günah olur. O gün, herhangi bir tatlı yapmak, tanıdıklara ziyafet, fakirlere sadaka vermek sünnettir, ibâdettir. İbni Âbidîn'de diyor ki:


“Kirpiklere sürme çekmek sünnettir. Fakat, bunu yalnız Aşûre günü yapmak haramdır.”
Hazret-i Hüseyin  o gün şehît oldu diyerek, mâtem tutmak, döğünmek de bid'attir, günahtır...
Aşûre günü, Berât ve Regâib geceleri, câmilerde toplanarak cemâat ile namaz kılanlar, bu toplantılarla sevap kazandıklarını sanıyorlar ise de, bunlar fıkıh âlimlerinin söz birliği ile mekruh dedikleri işi işlemektedirler. Mekruhu iyi bilmek ise, büyük cinayetlerdendir. Çünkü haramı mubah bilmek, küfür olur. Mekruhu mubah bilmek, ondan bir basamak aşağıdır. Bu işin çirkinliğini iyi anlamalıdır.Cuma, Arefe, Kadir, Berât, Mirâc, Aşûre, Mevlid ve Regâib gecelerinde ibadet etmek çok sevaptır. Rıyâd-un-nâsıhîn kitâbında buyuruluyor ki:


“Büyük İslâm âlimi, imâm-ı Nevevî hazretleri, Ezkâr kitâbında 'gecenin oniki kısmından bir kısmını yani bir saat kadar ihyâ etmek, yani okumak, kılmak, dua etmek, bütün geceyi ihyâ etmek olur. Yaz ve kış geceleri için hep böyledir' buyuruyor.”  İbni Abidîn'de de böyle olduğu bildirilmektedir...


Aşure Tarifi İçin Malzemeler


2 su bardağı buğday (1 parmak eksik),
1 su bardağı kuru fasulye,
1 su bardağı nohut,
2 su bardağı kuru kayısı,
Yarım su bardağı sarı üzüm,
15 adet kuru incir,
Yarım çay bardağı kuş üzümü,
2 adet portakalın kabuğu (rendelenmiş),
3.5 su bardağı toz şeker,
Yarım su bardağı süt.
Süslemek İçin:


1 su bardağı fındık,
15 adet ceviz,
1 adet nar,
Tarçın,
Antep fıstığı.


Aşure Yapılışı


1 gece önce buğdayı ve kuru fasulyeyi sıcak suda ıslayalım.


Nohudun içine tuz ilave edip sıcak suda ıslayalım.


Nohudun suyunu değiştirip 1 saat haşlayalım.


Kuru fasulyenin suyunu değiştirip 15 dakika haşlayalım ve nohudu ayrı tencerelerde haşlayalım.


İncirleri küçük küçük doğrayıp suda haşlayalım ve suyunu süzelim.


Kuş üzümlerini 5 dakika kaynatalım ve suyunu süzelim.


Kayısıları küçük küçük doğrayıp 2 su bardağı suda şişene kadar haşlayalım. (suyunu dökmüyoruz)


Sarı üzümleri 1 su bardağı suda şişene kadar haşlayalım. (suyunu dökmüyoruz)


Buğdayı bol suda yıkayıp suyunu süzelim.


Buğdayı, haşlanmış nohudu ve haşlanmış kuru fasulyeyi düdüklü tencereye koyalım.


İçine 7 su bardağı suyu ilave edelim ve 30 dakika haşlayalım. (kendi düdüklümüzün pişirme süresi farklı olabilir)


Düdüklü tencerede haşlanan malzemeleri tencereye boşaltalım.


Sonra tekrar 7 su bardağı su ilave edip 15 dakika daha orta ateşte kaynatalım.


Daha sonra toz şekeri ilave edip kaynatalım.


Aşuremiz toplamda 35 dakika kaynadıktan sonra sarı üzümleri ve suyuyla birlikte kayısıları ilave edelim.


Aşurenin kaynama süresi 50 dakika olduğunda sütü, incirleri ve portakal kabuğu rendesini ilave edip karıştıralım.


Kaynama süresi 1 saat olduğunda üzümlerini ilave edip ocaktan alalım.


Aşuremizi kaselere paylaştıralım.


Üzerlerini ceviz, nar, fındık, tarçın ve antep fıstığı ile süsleyip servis yapalım.


Not: 20 kase aşure cikmaktadır.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...