Dersimize çalıştık

Düzenleyen:
Dersimize çalıştık

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Oyun planımız belli: Biz bitti demeden bitmeyecek... Peki ya rakiplerimiz... İşte seyir defteri...

UĞUR AKTAN

Fransa'daki EURO 2016 macerasının başlamasına kısa bir süre kala ilk 11'ini büyük oranda netleştiren Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim, rakip analizlerini de tamamladı. Takımımızın ve rakiplerimizin elemelerdeki bütün maçlarını yardımcıları ile birlikte mercek altına alan İmparator, şampiyonada da tıpkı elemelerde olduğu gibi tek bir oyun sistemine bağlı kalmaktan ziyade taktiğini maça göre seçecek. Hatırlanacağı gibi elemelere kötü başlayan Türkiye, ilk dört maçın sonunda neredeyse turnuvaya erkenden el sallar durumdaydı. Sonrasında ise Hollanda maçıyla başlayan çıkış, millileri en iyi grup üçüncüsü olarak Fransa'ya taşıdı. İşin ilginç tarafı ise Türkiye ilk dönemde puan kaybettiği bu maçlarda topa hakim olan taraftı. Ancak deplasmanda 1-1 sona eren Hollanda maçıyla birlikte topu rakibine bırakmış ve topun arkasında kalarak savunmayı ön planda tutmuştu. 
Dersimize çalıştıkDersimize çalıştık

Hollanda maçıyla değişti
Maç sonrasında Jose Mourinho'nun kendisini arayarak sergilenen futboldan dolayı tebrik ettiğini belirten Fatih Terim, "Beni tanıyanların tahmin edeceği gibi bugün oynadığımız futbol aslında benim çok fazla benimsediğim bir sistem değil ama yardımcılarımla birlikte maçı değerlendirdiğimizde böyle oynamanın daha uygun olacağına karar verdik" ifadelerini kullanmıştı. Hollanda maçına kadar olan dört maçta yüzde 63 topla oynama oranına sahip olan Türkiye bu dört maçtan sadece 4 puan çıkartırken, Hollanda maçıyla başlayan süreçte oynadığımız altı maçta topla oynama oranımız yüzde 47'ye düşmesine rağmen 14 puan toplamayı başarmıştık. Özetimiz ise sloganımızdı: Biz bitti demeden bitmez. 

Dersimize çalıştık

‘İç’ çektiriyorlar!

San Siro'daki İtalya deplasmanında Rakitic ve Modric'li orta sahasıyla yüzde 62'lik topla oynama oranına ulaşan Hırvatistan da en az Türkiye kadar yetenekli bir orta sahaya sahip ve yine en az bizim kadar topla oynamayı seven bir takım görüntüsünde. Maç başına 3.4 hava topu kazanan Mario Mandzukic gibi bir kuleye sahip olmanın avantajıyla kanatlarını oldukça etkili kullanan Hırvatistan, elemelerdeki ortalama 27 orta performansıyla sıklıkla tartışılan stoperlerimizi hayli zorlayacak. Elemeleri 6 golle tamamlayan ve takımının Fransa'da yer almasında büyük rol oynayan Ivan Perisic ve Ivan Rakitic arasında rakiplere ‘iç’ çektiren uyum Fatih Terim'in rakip analizinde altını özellikle çizdiği bir nokta. Zira Perisic'in attığı 6 golünün üçünde asist Real Madrid'in orta sahadaki maestrosundan gelmişti.

Dersimize çalıştık

Kusursuza yakın

Elemeleri yüzde 70 topla oynama oranıyla tamamlayan Vicente del Bosque'nin takımı orta sahada yüzde 97 ve yüzde 92 pas yüzdesiyle oynayan Busquets-Fabregas ikilisiyle topa hakim olmakta hiç de güçlük yaşamıyor. Fatih Terim'in İspanya ile oynayacağımız karşılaşmada tıpkı elemelerdeki Hollanda maçlarında olduğu gibi topu rakibe bırakarak savunmayı topun arkasında kurması bekleniyor. Takım olarak pas başarısı yüzde 83'ün altına düşmeyen, en az topla oynadığı maçı yüzde 61 topla oynama oranıyla tamamlayan ve 6748 isabetli pasla elemelerin en fazla pas yapan takımı olan İspanya için farklı bir çözüm de yok gibi zaten. Önde götürdükleri maçlarda oyunun temposunu düşürmemek için faul yapmaktan kaçınan İspanya'nın grubunda puan kaybettiği tek maç olan Slovakya karşılaşmasını 17 faulle tamamlaması da işler istedikleri gibi gitmediğinde çirkinleşebileceklerinin göstergesi.

Dersimize çalıştık

Ağları delik!

Çekler, elemelerde Sivok, Kadlec ve Prochazka gibi tanıdık stoperlerle yediği 14 golle Fransa'ya en çok gol yiyerek gelen takım. Hollanda ve Türkiye deplasmanları gibi zorlu maçlarda topu rakibine bırakan ve savunma güvenliğini ön planda tutan Pavel Vrba'nın takımı buna rağmen elemeler boyunca oynadığı bütün maçlarda rakip kaleyi çift haneli şut sayısıyla yoklamayı başardı. Darida'nın orta sahadaki dinamik futboluyla savunma ağırlıklı bir kontra atak futbolu oynaması beklenen Çek Cumhuriyeti'nin gole en yakın isimleri ise son beş sezonda 140 gol atan David Lafata ve bir dönem Konyaspor'da da oynayan sağ kanat oyuncusu Borek Dockal. Elemeleri biri Türkiye ağlarına olmak üzere dört gol ve altı isabetli şutla tamamlayan Dockal, orta saha oyuncusu olmasına rağmen Sparta Prag formasıyla son iki sezonda 25 gol atmıştı.

MANDZUKİC’TEN FATİH HOCA ÖVGÜSÜ:

Rakibimiz Hırvatistan’ın golcüsü Mario Mandzukic, bizi ve şampiyonayı değerlendirip “Türkiye karşısında yürekten mücadele edersek kazanırız. Türkiye'ye saygı duyuyoruz. İyi bir takım. Harika antrenörleri ve iyi oyuncuları var. Sahada onların da yürekten oynadığını biliyoruz” dedi. 

 

 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...