50 milyar dolarlık imza atıldı

50 milyar dolarlık imza atıldı

Ekonomi Haberleri

Azerbaycan'da, Güney Kafkas Doğalgaz Boru Hattı'nın temel atma töreni yapıldı.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'ne (TANAP) başlangıç noktasını oluşturan Güney Kafkaslar Gaz Koridoru'nun temeli atıldı. Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen temel atma töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız; Türkiye ile Azerbaycan arasındaki enerji projelerinin sadece bölgeye değil, geniş bir coğrafyaya barış ve istikrar getirecek projeler olduğunu söyledi. Bakan Yıldız, "Bugün ortak hedefimiz, başta Hazar, ardından Ortadoğu doğalgaz kaynaklarının Batı'ya taşınmasına imkân sağlayacak Güney Gaz Koridoru'nun fiile geçirilmesidir. 2018'in sonunda Türkiye'ye, 2019'da ise Avrupa'ya Azeri gazını ulaştırmayı hedefliyoruz. Bu koridorun bel kemiğini TANAP projesi oluşturmaktadır" dedi. Gelinen noktada BOTAŞ'ın TANAP projesinde yüzde 30'luk bir paya sahip olduğunu açıklayan Bakan Yıldız, şöyle devam etti: "TPAO ise gerek Şah Deniz sahasındaki gerek Güney Kafkasya Boru Hattı'ndaki hissesini 19'a çıkarmıştır. Böylelikle TPAO, söz konusu sahada BP'den sonraki ikinci büyük ortak konumunu elde etmiştir. Bir temennimiz de Türkmen gazının, Batı piyasalarına Türkiye üzerinden erişmesidir. Daha ileriki aşamalarda bu husus ayrıca ele alınabilecektir" diye konuştu.

Bir yılda 20 milyar metreküp
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in evsahipliğinde Bakü'de düzenlenen imza törenine Türkiye'yi temsilen Enerji Bakanı Taner Yıldız katıldı. Güney Gaz Koridoru Projesi ve onun bel kemiği TANAP'la, Balkanları Kafkasya'ya bağladıklarını söyleyen Bakan Yıldız, "Adeta bir 'barış koridoru' açıyoruz. Keşke her ülke, bugün burada bulunanlar gibi, bu projelerin değerini anlayabilse ve iyi niyetle, bu çabalarımıza ortak olabilseler" dedi. TANAP Projesi ilk defa 17 Kasım 2011 tarihinde İstanbul'da düzenlenen 3. Karadeniz Enerji ve Ekonomi Forumu'nda gündeme getirildi. 26 Aralık 2011'de de Türkiye ve Azerbaycan arasında mutabakat zaptı imzalandı. Maliyetiyle birlikte yaklaşık 50 milyar dolarlık potansiyele sahip hattın kapasitesi, yılda 20 milyar metreküp olacak.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...