Hasan Fehmi Kinay: Bataklıktaki Yunanistan bizden az faiz ödüyor

Hasan Fehmi Kinay: Bataklıktaki Yunanistan bizden az faiz ödüyor

Ekonomi Haberleri

BMM KİT Komisyonu Başkanı Hasan Fehmi Kinay, Türkiye'nin bu kadar yüksek faizi hak etmediğini belirterek açıklamalarda bulundu.

BMM KİT Komisyonu Başkanı Hasan Fehmi Kinay, Türkiye'nin bu kadar yüksek faizi hak etmediğini belirterek, Merkez Bankası'nın derhal durumu gözden geçirip faiz oranlarını kısa vadede yüzde 5 seviyelerine çekmesini beklediklerini söyledi. Teknik konuya popülarite kazandıranın siyasi üst düzeyde faiz konusunu tartışma haline getirmeleri olduğunu anlatan Kinay, "Merkez Bankası'nın aldırış etmemesini açıkça anlamak mümkün değil. Neden bu kadar direniyorlar diye anlamak istiyoruz ama buna anlam veremiyoruz. Kendileri, 'biz döviz kurlarına tepki vermek için bunu yaptık' diyebilirler ama bu kısa vadeli çözüm olur. Asıl üzerinde durmamız gereken; yüksek faiz politikası, Türkiye ekonomisini tahrip edebilir. Bu riskle karşı karşıyayız" diye konuştu.
Kinay, Türkiye gibi siyasi istikrarı olan bir ülkenin bu kadar yüksek faizi hak etmediğini belirterek, şöyle konuştu: "Biz kişi başına 6 bin 699 dolar kredi kullanmışız. Buna karşılık, 553 dolar faiz ödemişiz. Yanan yıkılan Yunanistan kişi başına 29 bin 971 dolar kredi kullanmış, buna karşılık 45 dolar faiz ödemiş. Portekiz 'de kişi başına 53 bin 971 dolar kredi kulanmış, buna karşılık 81 dolar ödemiş. Sorun burada. Bizden çok daha fazla kredi kullandığı halde daha düşük faiz ödeyen ülkeler Türkiye'den daha mı üretken, daha mı fazla ihracat yapabiliyor, daha büyük ekonomiye mi sahip, daha mı siyasi istikrara sahip. Değil. O halde biz bu yüksek faizi hak etmiyoruz."
Kinay Türkiye'nin faiz oranlarını en azından Güney Afrika'daki yüzde 5,75'e çekebilmesi gerektiğini savunarak, "Güney Afrika'da kamu borcunun mili gelire oranı yüzde 44, bizde yüzde 37. Merkez Bankası neredeyse bütçe açığı olmayan bir ülkenin para politikasını yönetiyor. Daha rahat edebileceği başka ortam bulamaz. Bu kadar az borcu olan, borcunu çevirme imkânı olan, bütçesi açık vermeyen bir ülkede Merkez Bankası nasıl olur da bu kadar dinamik ülkenin faiz oranlarını bu seviyede tutar? Bunu fiyat istikrarı için yapıyorum demek doğru yaklaşım değil, kabul etmiyoruz. Bu yıl için bütün beklentiler olumlu. Merkez Bankası'nın Türkiye'ye bir yıl daha kaybettirmemesi lazım" diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...