Kurban Bayramı öncesi kırmızı et fiyatlarındaki artış dikkati çekiyor. Ulusal Kırmızı Et Konseyi rakamlarına gore, ülke genelindeki kesimhanelerde ocak ayında 20 lira olan yağsız dana eti, temmuz ayı sonunda 25 liraya ulaştı. Afyon, Elazığ, Edirne ve Tokat'ta ise fiyatlar 26 lirayı da aştı. Perakende piyasasında da fiyatlar ortalama 40 liranın üzerine çıktı. Fiyatların yükselmesinde ithalata rağmen hayvan açığının olması, ramazan ayında talebin artması ve kurban bayramı öncesi besicilerin hayvanlarını elinde tutmayı tercih etmesinin etkili olduğu ifade ediliyor.
'BESİCİ FIRSATÇILIK YAPIYOR'
Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Mustafa Bılıkçı, besi hayvanı ithalatına belli oranda yerli hayvan besleme şartı getirilmesi nedeniyle ithalatın düştüğünü, mayıs ayında kısıtlamaların kaldırıldığını ancak tüketim artışıyla fiyatların yükselmesinin önüne geçilemediğini belirtti. Bılıkçı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kısıtlama nedeniyle yılın ilk yarısında toplam 40 bin baş olan besi hayvanı ithalatı, kısıtlamanın kalkması sonrası 2 ayda 80 bine çıktı. Ancak bu yeterli değil. Bizim tahminlerimize göre 140 bin başlık hayvan açığı var. Kısa sürede piyasaya denge getirebilecek bir mekanizma olarak ithal et seçeneği değerlendirilmeli." Bılıkçı, etteki artışın kurbanlık fiyatlarını da artıracağını belirterek, "Artan fiyatlar nedeniyle kurbanlıkta büyükbaş yerine küçükbaş tercih edilecek. Küçükbaş hayvan sayısında bir sıkıntı gözükmüyor" dedi.
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Arman ise her yıl iki bayram arası dönemde talep artışı nedeniyle fiyat baskısının oluştuğunu, besicinin kurbanlık piyasasını görmek için elindeki yetişmiş hayvanı tuttuğunu, bunun da fiyatları artırdığını söyledi. Kesimhanedeki et fiyatlarının Kurban Bayramı öncesi 30 lirayı bulacağını savunan Arman, perakende de 40 lirayı aşan fiyatlar nedeniyle tüketimin azaldığına dikkati çekti. Kurbanlık büyükbaş fiyatlarının yüksek olacağını ifade eden Arman, "Kurbanlıkta talebin küçükbaşa yönelmesi bu hayvanların da fiyatını artıracaktır. Bize göre fiyat artışına kesin çözüm karkas et ithalatının yapılması ve yetiştiriciye de olumsuz etkilemeden piyasaya denge getirilmesidir" dedi.
"İTHALAT LOBİSİ VAR"

Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, ette 'ithalat lobisi'nin bulunduğunu iddia ederek, son dönemdeki fiyat artışlarının spekülatif olduğunu savundu. Et fiyatlarının üretici için tatmin edici bir seviyede olduğunu kaydeden Eskiyörük, "22 liralık bir seviye üretici için tatmin edicidir. Fiyatların 26 liraya yükselmesi ithalata haklılık kazandırmak için bir politika" dedi.