AB ve Irak etkisiyle yüzde 5 arttı

AB ve Irak etkisiyle yüzde 5 arttı

Ekonomi Haberleri

İhracatçının üçüncü çeyrekten umutlu olduğunu belirten TİM Başkanı, AB ve Irak sebebiyle ihracatın bu yıl ilk defa ağustos ayında arttığını söyledi

Yıl başından beri her ay yüzde 10-15 arasında değer kaybeden ihracat ağustos ayının ilk yarısında yükselişe geçti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ağustos ayının 17'si itibariyle ihracatın yüzde 5 arttığını söyledi. TİM üyesi 504 firmanın katıldığı, 2015'in ikinci çeyreğine ilişkin gerçekleşmeler ile üçüncü çeyreğe yönelik beklentileri kapsayan "İhracatçı Eğilim Anketi" sonuçlarının açıklandığı toplantıda konuşan TİM Başkanı, "Dünya ticaretinde yaşanan daralma, avro/dolar paritesinde yedi ayda yaşanan yüzde 19'luk kayıp bize 8 milyar dolara mal oldu. Ama şu anda yüzde 5'lik artış var. İhracatımız Avrupa Birliği'ne (AB) yüzde 4, Kuzey Amerika'ya yüzde 7 ve Orta Doğu'ya yüzde 16 artış gösterdi" dedi. Büyükekşi, ihracattaki artışın sebebinin AB'de yaşanan parasal genişlemeye bağlı artan talep ile Irak olduğunu söyledi. Sanayi ihracatındaki artışın yüzde 7.5'u bulduğuna, Avrupa'ya dolar bazında da ihracat artışı yaşandığına işaret eden Büyükekşi, "Avro/dolar paritesi ihracatımızı etkiliyor. Gerçek ihracatımız azalmasa da rakamlar olarak azalmış görünüyor, o yüzden yeni pazarlara ihtiyacımız var" dedi.
ÇİN, İRAN HEDEF PAZAR
İhracatçı Eğilim Anketi sonuçlarını değerlendiren Mehmet Büyükekşi, üçüncü çeyrekte ihracatının artacağı ya da aynı kalacağını düşünen ihracatçı oranının yüzde 72.8 olduğunu söyledi. İhracatçının; Rusya, ABD, Almanya, Çin ve İran'ı öncelikli hedef pazar olarak seçtiğini belirten Büyükekşi, İran'ın hedef olan ilk 5 ülke arasında yer almasındaki en büyük etmenin imzalanan nükleer anlaşma olduğunu, 5-8 Ekim tarihleri arasında İran'ı bir ticaret heyetiyle ziyaret edeceklerini ifade etti.
Eğilim anketine gore, ihracatçıların vurguladığı öncelikli sorunlar arasında ilk sırada yüzde 49.6 ile döviz kurları gelirken, ihracatta kârlılık düzeyinin azaldığını belirten firmaların oranını yüzde 46.8 oldu. Dünya ve Türkiye ekonomisindeki belirsizlik nedeniyle ihracatçıların yarıya yakını yatırım planı yapmadığını belirtti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...