Bu defa samba salladı

Bu defa samba salladı

Ekonomi Haberleri

Standard and Poor's'un Brezilya'nın notunu “yatırım yapılabilir ülkeler” kategorisinden “spekülatif ülkeler” kategorisine indirdi.

Ekonomi Servisi
Standard and Poor's'un Brezilya'nın notunu “yatırım yapılabilir ülkeler” kategorisinden “spekülatif ülkeler” kategorisine indirmesiyle 3.06 lirayı gören dolar yeni bir rekora imza attıTerör eylemleri ve seçim belirsizliğiyle çalkalanan piyasaları bu defa Brezilya salladı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's, uzun zamandır resesyonda olan Brezilya'nın yatırım notunu 'BBB-'den negatif yönlü 'BB+'ya düşürdü. Not indirimiyle birlikte Brezilya ekonomisi kritik eşiğin altına düşerek 'yatırım yapılabilir ülkeler' kategorisinden 'spekülatif' ülkeler kategorisine geriledi. Haberler birlikte 3 liranın altına gerileyen dolar yeniden yükselişe geçerek 3.06 lira ile tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Avro/TL ise 3,4441 ile 24 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Avro ve dolardaki yükseliş doğrultusunda döviz sepeti rekorunu 3,2530'a taşıdı. Brezilya ilk defa 2008 yılında yatırım yapılabilir ülkeler listesine alınmıştı. Bir süredir ekonomisi türbülans yaşayan ülke, sembolik anlam taşıyan yatırım notunu kaybederek yeni bir döneme girmiş oldu. Yaklaşık 7 yıldır aynı etiketi taşıyan Brezilya'nın küresel ekonomi yolculuğu bu durakta son buldu.
TÜRKİYE ETKİLENMEZ
Brezilya kredi temerrüt takası (CDS) ve para biriminin dolar karşısındaki performansı bakımından 'Kırılgan beşli' ülkeleri arasında en kötü performansı gösteren ülke olarak dikkat çekiyor. Mayıs 2013'te dönemin Fed Başkanı Ben Bernanke'nin çıkış stratejilerini ilk defa gündeme getirmesiyle likiditeye duyarlı gelişen ülke borsalarında baskı sürerken, bu kapsamda baskının en çok hissedildiği ülkeler Brezilya oldu. Ayrıca son 15 yıldır metal, enerji ve tarımsal emtia ihracatıyla birlikte güçlü bir büyüme gösteren Brezilya söz konusu emtia ihracatının önemli bir kısmını Çin'e gerçekleştiriyordu. Çin ekonomisinin hız kesmesiyle birlikte ülke ihracatı baskı altında kaldı. Ancak benzer durum Türkiye için geçerli değil. İkinci çeyrekte beklentilerin üzerinde büyüyen Türkiye'nin Çin'e ihracatı ithalatından az. Dolayısıyla dünyanın ikinci büyük ekonomisinde yaşanan gelişmeler Türkiye'yi Brezilya kadar etkilemiyor. 
İki çeyrektir küçülüyor


Milli geliri açısından dünya yedincisi olan Brezilya, 3 Türkiye büyüklüğünde, 190 milyon nüfuslu. 2012'de yüzde 1,8 ve 2013'te yüzde 2,7 olan büyümesini 2014'te yüzde 0,1'e kadar düşürdü. Bu yıl ise yüzde 2'ye yakın küçülme bekleniyor. Ekonomi iki çeyrektir üst üste küçüldü ve resesyona girdi





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...