Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bakan Şimşek'ten 'ekonomik istikrar' vurgusu: Programın ikinci evresindeyiz
Ekonomi

Bakan Şimşek'ten 'ekonomik istikrar' vurgusu: Programın ikinci evresindeyiz

Son Güncelleme: 01 Kasım, 2025 - 19:32
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Bakan Şimşek'ten 'ekonomik istikrar' vurgusu: Programın ikinci evresindeyiz
Fotoğraf Başlığı Bakan Simsek'ten 'ekonomik istikrar' vurgusu: Programin ikinci evresindeyiz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, enflasyonla mücadele, fiyat istikrarı ve ekonomik programın geleceğine ilişkin açıklamalarda bulundu. Şimşek "Amacımız fiyat istikrarını sağlamak, mali disiplini güçlendirmek ve cari açığı azaltmak. Bu alanda ciddi ilerleme var. Programın ikinci evresindeyiz, ilerleme kayda değer. Türkiye yeniden doğrudan yatırımlar için bölgesel merkez olma yolunda" dedi.

Kaydet
a- | +A

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dezenflasyon programıyla fiyat istikrarını sağlamayı, mali disiplini güçlendirmeyi ve cari açığı azaltmayı hedeflediklerini belirterek, "Bu alanda ciddi ilerleme var. Programın ikinci evresindeyiz, ilerleme kayda değer." dedi.

Şimşek, İstanbul'da düzenlenen TRT World Forum 2025 programında "Ekonominin Ön Safları: Ticaret Çatışmaları ve Yeni Küresel Rekabetler" başlıklı konuşma gerçekleştirdi.

Küresel belirsizliğin hiç bu kadar yoğun hissedilmediğini dile getiren Şimşek, buna rağmen küresel ekonomi dirençli kaldığı için piyasa algısının hala olumlu olduğunu söyledi.

Bakan Şimşek'ten 'ekonomik istikrar' vurgusu: Programın ikinci evresindeyiz - 1. Resim
Başlık ResmiBakan Şimşek'ten 'ekonomik istikrar' vurgusu: Programın ikinci evresindeyiz - 1. Resim

Son yıllarda küresel ekonomideki büyüme oranlarının önceki dönemlere göre daha düşük olmasından bahseden Şimşek, küresel anlamda karşılarında çok sayıda zorluğun bulunduğunu, bunlardan başlıcalarının "küresel ticaretteki korumacılık", "yüksek küresel borçluluk", "yaşlanan nüfus", "yapay zekanın muhtemel yıkıcı sonuçları", "iklim değişikliğinin etkileri" ve "jeopolitik gerilimler" olduğunu anlattı.

Şimşek, küresel ticaretteki korumacılığın artık yeni normal haline geldiğini belirterek, zaman zaman Çin ile ABD arasında olduğu gibi geçici yumuşamalar yaşansa da uzun vadeli eğilimin değişecek gibi görünmediğini bildirdi.

Bundan 20 yıl önce Çin'in küresel imalattaki payının yüzde 9'un altında olduğunu, bugün söz konusu oranın yüzde 30'un üzerine çıktığını kaydeden Şimşek, "Aynı eğilim devam ederse bu pay yüzde 45'e bile çıkabilir. Kim pay kaybetti? Genel olarak Batı. ABD'nin küresel imalattaki payı yüzde 22'den yüzde 11'e geriledi. Avrupa Birliği yaklaşık 10 puan kaybetti. Japonya da öyle. İşte korumacılığın asıl nedeni bu." diye konuştu.

BAKMADAN GEÇME
İstanbul
HABER
İstanbul'un ekim enflasyonu belli oldu

"KORUMACILIK KALICI OLACAK GİBİ"

Bakan Şimşek, Çin’in son 20–25 yılda dünyanın çok daha fazla ülkesi için bir numaralı ticaret ortağı haline geldiğine dikkati çekerek, üretimin giderek Asya’ya, özellikle de Çin’e, kaydığını söyledi. Gelişmiş ülkelerde reel ücretler yerinde sayarken, gelişmekte olan ekonomilerde artışın sürdüğünü belirten Şimşek, bu dengesizliğin küreselleşmeye ve kurallı ticaret sistemine yönelik sosyal ve siyasi tepkinin başlıca kaynağına dönüştüğünü ifade etti.

Üretim kaybının yalnızca düşük katma değerli işlerin kaybı anlamına gelmediğini vurgulayan Şimşek, bu kaybın aynı zamanda ona bağlı hizmet sektörlerini de ortadan kaldırdığını belirtti. Bu nedenle korumacılığın artık kalıcı bir eğilim haline gelmiş göründüğünü dile getirdi.

Bakan Şimşek'ten 'ekonomik istikrar' vurgusu: Programın ikinci evresindeyiz - 2. Resim
Başlık ResmiBakan Şimşek'ten 'ekonomik istikrar' vurgusu: Programın ikinci evresindeyiz - 2. Resim

"TÜRKİYE GÖRECE DAHA AZ KIRILGAN"

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye'nin bu süreçte görece daha az kırılgan olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü ihracatımızın yüzde 62'si serbest ticaret anlaşmamız olan ülkelere gidiyor. Yüzde 80'den fazlası ise yakın coğrafyamıza, Orta Asya, Orta Doğu, Kuzey Afrika gibi dost ve komşu bölgelere gidiyor. Bu bizi kısmen koruyor. Bir diğer avantajımız, hizmet ihracatımızın payının uluslararası ortalamalara göre güçlü olması. Hizmet ticareti henüz korumacılıktan etkilenmiş değil. Bu tabloyu fırsata çevirebiliriz. Küresel ölçekte parçalanma sürüyorsa biz bölgesel entegrasyona odaklanabiliriz. Bölgesel entegrasyonu, küresel parçalanmaya panzehir olarak görüyoruz. Bu nedenle bölgesel bağlantıları güçlendiriyoruz. Körfez ülkeleri ile yeni serbest ticaret anlaşmaları yaparken, Birleşik Krallık ve AB ile mevcut anlaşmaların güncellenmesi için çalışıyoruz. Tedarik zinciri dayanıklılığını artıracak yatırımlar yapıyoruz."

Şimşek, Irak'taki FAV Limanı'ndan Londra'ya kadar kara ve demir yolu ile Avrupa'nın her ülkesine Türkiye'den kesintisiz ulaşım sağlanabilecek Kalkınma Yolu Projesi'nin ülkeye sağlayacağı katkılardan bahsederek, Türkiye üzerinden Avrupa'ya ve Çin'e uzanan koridorlara ilişkin örnekler verdi.

BAKMADAN GEÇME
Merkez Bankası
HABER
Merkez Bankası'nın hamlesi altını frenleyecek: Kasımda fırsat kapısı aralanıyor!

"DÜŞÜK BORÇLULUĞUMUZ AVANTAJ"

Bakan Şimşek, Türkiye'nin hizmetler ihracatında çok güçlü olduğunu belirterek, bu yıl hizmet ticareti fazlasının 65 milyar dolar civarında olacağını, mal ticaretinde açık verilse de turizm, müteahhitlik, sağlık turizmi, eğitim ve endüstrilerde güçlü olduklarını söyledi.

Son 25 yılda küresel borcun GSYH'ye oranının dramatik şekilde artarak yüzde 324'e çıktığını dile getiren Şimşek, "Türkiye'de bu oran yüzde 89. Bu önemli bir avantaj ve altyapı, eğitim ve sağlık harcamalarına daha fazla alan açmamızı sağlıyor. Borç yükü yüksek ülkeler aynı şansa sahip değil. Biz bu alanı, yapısal reformlar, üretkenliği artıracak yatırımlar, yapay zeka ve yeşil dönüşüm için kullanıyoruz." şeklinde konuştu.

Şimşek, küresel alanda nüfusun yaşlanmasının bir başka problem olduğunu kaydederek, "Türkiye bu konuda da avantajlı. Henüz yaklaşık 20 yıllık demografik fırsat penceremiz var. Kadın istihdamını artırmaya yönelik adımlar atıyoruz. Ayrıca gümüş ekonominin, yani yaşlı nüfus ekonomisinin küresel hacim olarak 5,5 trilyon dolardan 8,5 trilyon dolara çıkması bekleniyor. Türkiye bu alanda hem sağlık hem yaşlı bakım hizmetlerinde uluslararası bir merkez haline gelebilir." açıklamasında bulundu.

Türkiye'nin yapay zeka, 5G, savunma sanayisi, yenilenebilir enerji gibi alanlarda yaptığı çalışmaları ve hayata geçirdiği yatırımları anlatan Şimşek, "Yenilenebilir enerji dönüşümünü hızlandırıyoruz. Güneş, rüzgar, jeotermal ekipman üretim potansiyelinde Türkiye ilk 10'da. Yeşil teknolojilerde önemli bir oyuncu olma potansiyelimiz yüksek." ifadelerini kullandı.

BAKMADAN GEÇME
Bakan Şimşek, turizm ve ihracat rakamlarını değerlendirdi
HABER
Bakan Şimşek, turizm ve ihracat rakamlarını değerlendirdi

"GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERLE KARŞILAŞTIRILDIĞINDA TÜRKİYE'NİN PERFORMANSI AÇIKÇA ÖNDE"

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, şu an uygulamakta oldukları dezenflasyon programına değinerek, "Amacımız fiyat istikrarını sağlamak, mali disiplini güçlendirmek ve cari açığı azaltmak. Bu alanda ciddi ilerleme var. Yapısal dönüşüm sürdürülebilirlik için kilit unsur. Programın ikinci evresindeyiz, ilerleme kayda değer. Enflasyonu yeniden tek haneye indirmeyi hedefliyoruz." dedi.

İhracatta yüksek ve orta teknolojiye sahip ürünlerin payının arttığını dile getiren Şimşek, şunları kaydetti:

"Türkiye yeniden doğrudan yatırımlar için bölgesel merkez olma yolunda. Son 20–25 yılda doğrudan yatırımlar yaklaşık 20 kat arttı. Yeni kredi notu artışlarıyla yatırım yapılabilir seviyeye dönmeyi hedefliyoruz. Son 20 yılda ortalama reel büyüme yüzde 5,4 oldu. Bu, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan dönemindeki ekonomik performansı yansıtıyor. Gelişmekte olan ülkelerle karşılaştırıldığında, özellikle Çin ve Hindistan hariç tutulduğunda, Türkiye'nin büyüme performansı açık biçimde önde."

Editör : SEZER DOĞRU
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 01 Kasım, 2025 - 19:32
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Nehir taştı, hepsi saçıldı! Tarla ve bahçelerden kilolarca balık tuttular
    Nehir taştı, tarlada canlı balık yakaladılar
    Kaydet
  • 2
    Tavuk ihracatı yarından itibaren durdurulacak!
    Tavuk ihracatı yarından itibaren durdurulacak!
    Kaydet
  • 3
    Yunanlı pilottan Kardak krizi itirafı:
    Yunanlı pilottan Kardak itirafı: "İzmir’i vuracakt...
    Kaydet
  • 4
    Türkiye'nin nüfusu açıklandı! İşte ülkedeki yabancı sayısı
    Türkiye'nin nüfusu açıklandı! İşte ülkedeki yabanc...
    Kaydet
  • 5
    Seçim dönemiydi, Oğuzhan Uğur'a göre hükûmet gidiciydi!..
    Seçim dönemiydi, Oğuzhan Uğur'a göre hükûmet gidic...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci
    Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci “Bir Dil Uydurduk, Güneşe Sorduk”: Dil inkılabının hikâyesi
    Kaydet
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Seçim dönemiydi, Oğuzhan Uğur'a göre hükûmet gidiciydi!..
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş Emeklilikte sistem krizi: Yama tutmayan dengeler ve beklenen reform
    Kaydet
  • Fatih Selek
    Fatih Selek Türkiye’yi birleştiren adam
    Kaydet
  • Akif Bülbül
    Akif Bülbül Nimet, felaket ve dezenformasyon...
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Sıfır faiz ve indirim! Dünya devinden yeni kampanya
    Sıfır faiz ve indirim! Dünya devinden yeni kampanya
    Kaydet
  • Emeklilikte sistem krizi!
    Emeklilikte sistem krizi! "Son fırsat' diyerek defalarca uyardım"
    Kaydet
  • Parmağını akıllı tahtaya sıkıştırdı! İtfaiye ekipleri öğrenci için seferber oldu
    Parmağını akıllı tahtaya sıkıştırdı! İtfaiye ekipleri öğrenci için seferber oldu
    Kaydet
  • 3 bin yıllık en özel yemek! Tam 12 saatte pişiyor
    3 bin yıllık en özel yemek! Tam 12 saatte pişiyor
    Kaydet
  • Sadettin Saran'dan transfer açıklaması
    Sadettin Saran'dan transfer açıklaması
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Rıza Kayaalp: Rekor için döndüm
Rıza Kayaalp: Rekor için döndüm
Kaydet
Burak Yılmaz'dan öz eleştiri: Bir daha beni öyle görmeyeceksiniz
Yılmaz'dan öz eleştiri: Bir daha beni öyle görmeyeceksiniz
Kaydet
Kante'den maç sonu şampiyonluk temennisi
Kante'den maç sonu şampiyonluk temennisi
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası