Pamuk, üreticisinin yüzünü güldürüyor

/ Kaynak: AA
Pamuk, üreticisinin yüzünü güldürüyor

Ekonomi Haberleri  / AA

Pamuk, Türkiye'nin önemli üretim merkezlerinden olan Araban Ovasındaki üreticileri gerek rekolte gerekse fiyat açısından sevindiriyor

Türkiye'nin önemli pamuk üretim merkezlerinden olan Gaziantep'in Araban Ovasındaki çiftçiler, bu yıl hem fiyat hem de artan rekolte nedeniyle hasada umutlu başladı.


Üreticinin "beyaz altın" olarak da adlandırdığı pamukta hasat dönemine girildi.


Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuk üretiminin oldukça meşakkatli bir iş olduğunu söyledi.


Her şeye rağmen ilçedeki pamuk üretimine olan ilginin her geçen yıl arttığını dile getiren Doğan, şu an üretim alanlarının 25 bin dönüme ulaştığını vurguladı.


Araban Ovası'ndaki üreticilerin kaliteli üretimleriyle dikkati çektiğini anlatan Doğan, "Bu sayede ülke genelindeki ünümüz her geçen gün artıyor. Artık Araban Ovası pamuk üretiminde de iddialı hale geliyor" dedi.


Önceki yıllarda çeşitli nedenlerle üreticilerin ya düşük rekolte ya da düşük fiyat nedeniyle üzgün şekilde sezonu kapattığını belirten Doğan, bu sezon durumun farklı olduğunu vurguladı.


Geçen sene 1,10 liradan alıcı bulan pamuğun bu sene 1,80 liradan satıldığını aktaran Doğan, rekoltede de sevindirici gelişmeler yaşadıklarını kaydederek, şöyle konuştu:
"Fiyat geçen seneye göre yüzde 60 daha yüksek, rekolte ise yüzde 25 artmış durumda. Geçen senelerde dönümden 400 kilogram hasat alırdık. Bu sene ise dönüm başındaki hasat 500-550 kilograma yükselmiş durumda. Bu da doğal olarak üreticinin yüzünü güldürüyor. Hasat sezonu iyi başladı. İnşallah bu sezon pamuk üreticisi açısından çok güzel geçecek."


Doğan, üreticinin bu sezon mutlu olmasında dönüm başına 650 lira verilen desteğin de etkili olduğunu sözlerine ekledi.


Üreticilerinden Salih Demir ise 2015 yılındaki pamuk hasadının beklentilerden daha yüksek olduğunu vurguladı.


İlçedeki tüm pamuk üreticilerinin keyifli olduğunu ve bu sene "para etmez" diye pamuk ekmeyenlerin pişman olduğunu dile getiren Demir, "Şu an her şey beklediğimizden daha iyi gidiyor. İnşallah tüccarlardan aldığımız bilgiye göre fiyatlar biraz daha yükselebilir. Çünkü Araban dışındaki pamuk üretim merkezlerinde rekolte kaybı yaşandığı söyleniyor" diye konuştu.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...