9 milyar liralık borçtan kurtulmak için son hafta

9 milyar liralık borçtan kurtulmak için son hafta

Ekonomi Haberleri

Gelir testi yaptırmadığı için SGK'ya borçlanan milyonlarca kişi, bir hafta içinde başvuru yapmak zorunda.

Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarının yapılandırılması için tanınan ek süre bir hafta sonra doluyor. Toplam 7 milyon kişiye ulaşan borçlular, 30 Eylül'e kadar başvurup gelir testi yaptırırsa, SGK'ya olan borçları silinecek, gelirlerine göre prim düzenlemesi yapılacak. 7 milyon kişiyi ilgilendiren ve toplam 9 milyar liraya ulaşan borcun yapılandırılması için 31 Mart 2015'te sona eren süre, 30 Eylül'e kadar ertelenmişti. Konuyla ilgili olarak vatandaşları uyaran Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkan Vekili Avukat Rıdvan Yıldız, “Daha önce gelir tespiti yaptırdığı halde prim borçlarını ödememiş olanların da SGK il ve ilçe müdürlüklerine başvurarak borçlarını yapılandırabileceklerini hatırlatıyoruz” dedi. 
TEST NASIL YAPILACAK
Daha önce gelir tespiti yaptırıp borcunu ödemeyenler SGK il ve ilçe müdürlüklerine başvurarak borçlarını yapılandırabilecek. Gelir tespiti yaptırmayanlar ise 30 Eylül 2015'e kadar başvurursa, daha önce tespit yaptırmadığı için en yüksek dilimden kazanç elde ettiği varsayılarak borçlandırılanların da sınırın üzerindeki borcu silinecek. Gelir testi yapılırken, hane halkının toplam geliri kişi sayısına bölünecek. Torba Yasa ile getirilen kolaylıkla, kişi başına düşen gelir, brüt asgari ücretin üçte birinden az ise (Brüt asgari ücret 1202 lira, üçte biri 406 lira) borçları tamamen silinecek. Tespitin ardından, kişi başına gelir, 406 liranın üzerindeyse prim borçları silinmeyecek ama yeniden yapılandırılacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...