Maliye Bakanı: Bozulan algıları istikrar kurtarır!

Maliye Bakanı: Bozulan algıları istikrar kurtarır!

Ekonomi Haberleri

Şimşek, “İlk defa 'istikrarsızlık' korkuları başladı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “AK Parti karşısında diğer üç partinin bir araya gelmesi kolay. Çünkü ortaya bir çözüm sunmuyorlar. Memleketin temel problemlerine çözüm üretmede, ortak paydayı yakalayabiliyor musunuz? Bu olmadığı için Türkiye'ye ilişkin algı kötüleşti, risk primi hızla artıyor” uyarısında bulundu. NTV'de gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Şimşek, Türkiye'de ancak güçlü siyasi irade olması durumunda reform yapılabileceğini vurguladı. 2000'li yıllarda güçlü siyasi istikrarla birlikte reformların yapıldığını, daha sonra yatırımlar ve refahın arttığını hatırlatan Bakan Şimşek, şöyle devam etti: “İlk defa 'Türkiye acaba bir siyasi istikrarsızlığın başında mı?' diye korkular başladı. Her şey duruyor, yatırımlar, dış kaynak... İstikrar devam etseydi, Türkiye düşen emtia fiyatlarından faydalanabilirdi. Önümüzdeki seçimden sonra ümit ediyoruz ki milletimiz tek başına bize iktidar imkânı sağlar.” 1 Kasım'daki seçimlerin belirsizlikleri bitireceğini anlatan Şimşek; 25 yapısal dönüşüm programı, yargı reformu, yolsuzlukla mücadele ve siyasi etik gibi konularına ilişkin reformların hayata geçmesiyle Türkiye'ye olan güvenin hızlı bir şekilde artacağını söyledi. Gelinen noktada bütçeyi sıkı tuttuklarını ve istikrar sağlanırsa burada bir tahribat yaşanmayacağını anlatan Şimşek, “Önümüzdeki dönemin tek sihirli sözcüğü reform” diye konuştu.

Türkiye her şeye rağmen başarılı
Maliye Bakan Mehmet Şimşek, bu yıl büyüme rakamının hedeflenenin bir miktar altında gerçekleşeceğini kaydetti. Buna rağmen Türkiye'nin iyi durumda olduğunu vurgulayan Şimşek, “Yüzde 3 büyümeyi küçümseyenler olacaktır da, şu anda Brezilya yüzde 1.5-2 küçülüyor, Rusya da küçülüyor. Hindistan ve Çin birer istisna, ama genel anlamda küresel ekonomiye baktığımız zaman gelişmekte olan ekonomiler bu yıl yüzde 2.3-2.4 büyüyecek. Yani Türkiye'nin bütün olumsuz şartlara rağmen yüzde 3 büyümesi, aslında bir başarıyı ortaya koyuyor” dedi.

Taksit sınırı CARİ AÇIK için önemli
Kredi kartına taksit sınırlamasının esnetilmesine yönelik tartışmalara değinen Bakan Şimşek, makro problemlerden bir tanesinin cari açık olduğunu vurguladı. Bu durumun “tasarrufların düşük, tüketimin yüksek” olması anlamına geldiğini belirten Şimşek; tüketimin de krediyle yapıldığına ve bunun bir kısmının dış kanallardan sağlandığına işaret etti. Şimşek, “Cari açık meselesinin çözülmesiyle birlikte tüketime, tasarrufa yönelik ilave tedbirlere gerek kalmayacak” dedi.
Terör örgütü büyümeyi de VURUYOR!
Çözüm Sürecinin sekteye uğramasının Türkiye'nin büyümesini olumsuz etkileyeceğini söyleyen Mehmet Şimşek, “Temel hak ve özgürlükler noktasında büyük adımlar attık, atmaya devam ediyoruz. Terör örgütü ise alan hakimiyeti anlamında, attığımız adımları istismar etti. Bu durumun ekonomik maliyetleri de var. Terörle mücadele edemezsek uzun vadede kayıplar çok büyük olur. Şimdi mücadele edeceğiz ama hukuk içerisinde kalacağız” diye konuştu.






UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...