Ambalajsız peynir satışı tarih oluyor

Ambalajsız peynir satışı tarih oluyor

Ekonomi Haberleri

Gıda Bakanlığı'nın getirdiği şartlara göre; artık açıkta peynir satılamayacak. Poşet, kutu, plastik veya strafor kaplar da kullanılamayacak.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın yaptığı düzenlemeyle yürürlüğe giren Peynir Tebliği, sektörde devrim niteliğinde yenilikleri beraberinde getiriyor. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve 1 Ocak 2016'da uygulanmaya başlanacak yeni tebliğe göre; peynir artık ambalajsız satılamayacak. Sektör temsilcileri, üniversiteler ve STK'ların görüşleri alınarak uzun süren çalışmalar sonucu Türk Gıda Kodeksine uygun hazırlanan tebliğ, peynirlerin ambalaja girmesiyle ilgili düzen getiriyor. Buna göre doğrudan satış için üretilen peynir, ambalajlı şekilde ve hijyen kriterlerini karşılayan yerlerde piyasaya sunulabilecek. Gıda ambalajına uygun olmayan poşet, kutu, plastik veya strafor kaplar da kullanılamayacak.
Ambalaj Sanayicileri Derneği Başkanı Sadettin Korkut, hijyen ve sağlık açısından istismarı çok kolay olan peynir üretimi ve satışında kontrol çizgilerinin artık daha da netleştiğini söyledi. Ambalajsız ürünlerde her zaman risk bulunduğunu hatırlatan Korkut, “Gelişmiş ülkelerde ambalajsız ürün bulmak mümkün değil. Özellikle peynir gibi bir üründe çok dikkatli olmak gerektiğini hep söylüyoruz. Türk Gıda Kodeksine göre, süt ve süt ürünleri ile peynir ambalajlarının üzerinde; üretim, son kullanma tarihleri ve üretim yerinin bulunması gerekiyor. Tüketici, ambalajı okuyarak ne aldığını, o peynirin içinde ne olduğunu bilmeli. Doğru ambalajlamanın, gıdaları koruyarak tüketim ömrünü uzattığını ve israfı azalttığını da unutmayalım. Yeni düzenlemeyi, kayıt dışı üretimin önüne geçmek için de önemli bir adım olarak görüyoruz” diye konuştu.
Aroma verici de  yasak
Peynir Tebliği ile sadece ambalaj zorunluluğu getirilmiyor. Diğer dikkat çeken düzenlemeler şöyle: Koyun sütü aroması, keçi sütü aroması, tereyağı aroması gibi süt ve süt ürünleri alanında aroma vericiler kullanılamayacak. Peynir etiketlerinde, tüketicinin yanılmasına sebep olan 'köy peyniri', 'geleneksel peynir', 'doğal peynir', 'çiftlik peyniri' gibi ifadeler bulunmayacak. En az 120 gün olgunlaştırılmış kaşar peynirine 'eski' denebilecek. Peynirler tam yağlı, yarım yağlı, az yağlı ve yağsız olmak üzere 4 grupta üretilecek. Pastörize edilmemiş çiğ sütten üretilen peynirler en az 4 aylık olgunlaşma döneminden sonra satılabilecek. Beyaz peynirde tuz oranı da azaltılacak. Küflü peynir üretimi kontrol altına alınacak. Peynirlerin üretiminde kullanılacak küf kültürleri ve kullanım şartları Bakanlıkça belirlenecek.





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...