400 tonluk cisim bile çarpsa Akkuyu zarar görmeyecek

400 tonluk cisim bile çarpsa Akkuyu zarar görmeyecek

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin ilk nükleer enerji santrali olacak “Akkuyu” için süreç devam ederken, dev projeyle ilgili çarpıcı bir detay ortaya çıktı.

Osman Çobanoğlu ANKARA
Santralin güvenliğiyle ilgili açıklamalarda bulunan Akkuyu Nükleer Genel Müdür Yardımcısı Oleg Titov, “Deprem, su baskını, tsunami, hortum, kasırga, kum fırtınası gibi olumsuz ihtimallere karşı inşa edilecek santral, oval kubbeye sahip olacak. Akkuyu, 400 tonluk bir cismin çarpmasına karşı korunaklı olacak. Olumsuz durumlarla karşılaşılması halinde reaktörün durdurulması ve uzun süre güvenli modda tutulması öngörülüyor” dedi.
Akkuyu Nükleer AŞ Genel Müdürü Fuad Akhundov ise, ülkenin elektrik ihtiyacının yüzde 15'ini bu santralin sağlayacağını hatırlatarak şunları söyledi: “Nükleerin Türk ekonomisine 2-2.5 milyar dolarlık getirisi olacak. Lisanslama henüz yapılamadı. Buna rağmen yatırımı bekletmiyoruz. Devam ediyoruz. Şimdiye kadar 3 milyar dolar yatırdık. Proje inşaatını inşallah en kısa zamanda tamamlayacağız. Bu proje, 100 yıllık bir proje. 7 yıl yapılması, 60 yıl işletilmesi, 20 yıl görevden çıkarılması sürecek. Dolayısıyla Seçim dalgalanmaları bizim için önemli değil. Dünyada gecikme yaşanmayan nükleer santral projesi yok. Bu konuda birilerini suçlamak doğru olmaz. Bütün lisanlar alındıktan sonra inşaatlarımızı en kısa sürede tamamlayacağız. Ocak ayında liman işleri başlıyor. Türkiye'nin potansiyeline güveniyoruz.”


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...