1.1 milyar kişinin elektriği yok

1.1 milyar kişinin elektriği yok

Ekonomi Haberleri

G20 Enerji Bakanları Toplantısı'nda Kara Kıta'nın enerji sorunu konuşuldu.

G20 kapsamında düzenlenen 'Sahraaltı Afrika'da Enerjiye Erişim' konferansına Afrika'nın enerji sorunu damga vurdu. Bugün sona erecek toplantıda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Afrika'da enerji sektörünün kalkınmasının, bölge için hayati önem taşıdığını söyledi. Uluslararası Enerji Ajansı'nın (İEA) verilerine göre 1.1 milyar kişi elektriğe erişimi yok, 2.6 milyar kişi de temiz yemek yapma imkânına sahip değil. Alaboyun, "Bu insanların yüzde 85'i ya Sahraaltı Afrika Bölgesi'nde ya da gelişmekte olan Asya'da bulunuyor. Yüzde 84'ü ise kırsalda yaşıyor. Merkezi kalkınmaya, yoksulluğa, sağlık sorunlarına çözüm sunmak istiyorsak herkesin enerjiye erişimini sağlamalıyız. Bu daha fazla istihdam anlamına da geliyor" dedi. 


ERİŞİM EYLEM PLANI 
Alaboyun, G20 ülkelerinin dünya ekonomisinin yüzde 85'ini, ticari hacminin de 80'ini temsil etmekle kalmadığını, nüfusun da üçte ikisini temsil ettiğini söyledi. Alaboyun, şöyle devam etti: "Türkiye'nin G20 dönem başkanlığında amacı üye ülkelerin oluşum dışındaki faaliyetlerini artırmak. En büyük enerji üretici ve tüketicilerini bir araya getirdik. Enerji sorunun yoğun yaşandığı Sahraaltı Afrika'ya odaklandık. Afrika'dan katılımcıları da bir araya getirdik. G20 Enerji Erişim Eylem Planı'nı ortaya çıkardık." Bu plan kapsamında, enerji erişiminde gönüllü iş birliği için çok önemli paydaşları bir araya getireceklerini söyleyen Alaboyun, bunu bilgi deneyim ve iyi uygulamaları paylaşarak yapacaklarını söyledi. 


AFRİKA'YA YATIRIMA ÇAĞIRDI
Afrika Enerji Birliği ve Altyapı Komiseri Elham İbrahim, Sahraaltı Afrika'da enerji yatırımlarında artış olmasına rağmen çoğunun ihraç odaklı olduğunu söyledi. Yatırımların üçte ikisinin kaynakların gelişimi için harcandığını belirten İbrahim, "Üretim, iletim ve dağıtıma yatırım yapılmalı" dedi. 


100 MİLYON KADINA İŞ HEDEFİ
G20 Türkiye Temsilcisi Ayşe Sinirlioğlu ise işgücünde cinsiyet ayrımının G20'nin en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu aktardı. Sinirlioğlu, şöyle devam etti: "Hedeflerimizde başarılı olursak, 100 milyon kadın işgücüne dahil olacak. Yüzde 1'lik katılım artışı küresel bazda GSYİH'ya 80 milyar dolarlık bir katkı sağlar." 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...