Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

32 milyar dolarlık 'taciz'

32 milyar dolarlık 'taciz'

Ekonomi Haberleri

Rusya'nın tehlikeli Suriye politikası siyasi sonuçları ile birlikte çok yönlü ekonomik ilişkileri de taciz ediyor

Oğuzhan Şahin ANKARA
Rusya'nın Türkiye'ye yönelik hava tacizlerine dönüşen Suriye politikası dikkatleri iki ülke ekonomik ilişkilerine çevirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Türkiye'yi kaybetmek Rusya için de büyük kayıp olur” dediği ekonomik ilişkiler özetle şöyle: 
? Türkiye, geçen yıla kadar Rusya'dan yıllık 26.6 milyar metreküp doğalgaz alıyordu. Moskova yönetimiyle yapılan görüşmeler sonucu Güney Akım'ın yıllık kapasitesi 16 milyar metreküpten 19 milyar metreküpe çıkarılınca, geçen sene rakam 30 milyar metreküp seviyesine çıktı. Türkiye, Rusya'dan en çok doğalgaz alımı yapan ülke konumunda... Türkiye, petrolünün yüzde 35'ini de bu ülkeden sağlıyor. 
? İki ülke, mevcut projelere “Türk Akımı”nı da ekleme konusunda görüş alışverişinde bulunuyor. Öneri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye ziyareti sırasında gündeme gelmişti. Rusya'nın, Ukrayna krizinin ardından devre dışı bıraktığı Güney Akım Projesi yerine büyük önem verdiği Türk Akımı'ndan 64 milyar metreküp doğalgazın taşınması öngörülmüştü. Rus enerji şirketi Gazprom ise önceki gün projedeki miktar için 32 milyar metreküp taşınmasının planlandığını açıklamıştı. 
? Rusya, Türkiye'nin ilk nükleer güç santrali olacak Akkuyu Projesi'ni gerçekleştirmek için yatırımlara başlamış ve 3 milyar dolara yakın harcama yapmıştı. Akkuyu'da, 20 milyar dolar maliyetli projeyle 4 ünite 1200 MW'lik reaktörler kurulacak. Erdoğan da projenin önemine vurgu yaparken, Japonya'dan konuyu değerlendirmiş ve “Akkuyu'yu Ruslar yapmazsa başkası yapar” resti çekmişti. 
? Rusya, Almanya'nın ardından Türkiye'nin ikinci büyük ticaret ortağı... Geçen yıl yaklaşık 32 milyar dolar ticaret hacmi gerçekleşti. Bu rakamın 25.3 milyar dolarlık kısmı Rusya'nın Türkiye'ye ihracatından oluşuyor. 
? Türk iş çevrelerinin Rusya genelindeki ticaret ve iş merkezleri, gıda, içecek, şişe, cam, beyaz ve kahverengi eşya, bankacılık ile diğer sektörlerdeki yatırımlarının tutarı 10 milyar Doları aştı. 
? Türk müteahhitlik sektörünün Rusya'da üstlendiği işler de dikkat çekiyor. Türk firmalarının 2014 yılı itibariyle Rusya'da 1989 yılından bu yana toplam üstlendikleri proje sayısı bin 516'ya ulaştı. Bu projelerin toplam değeri 52 milyar Doları aştı. 
? Türkiye'deki Rus yatırımlarının toplam değeri 10 milyar Doları geçti. 
? Turizm, ikili ilişkilerin en önemli boyutlarından birini oluşturuyor. Rusya, Almanya'dan sonra Türkiye'ye en çok turist gönderen ülke… Türkiye'yi ziyaret eden Rus vatandaşı sayısı 2013'te 4.2 milyonu, 2014'te 4.5 milyonu bulurken, bu yılın 7 aylık döneminde 2.1 milyona ulaştı. 
? Son yıllarda çok sayıda Rus vatandaşı Türkiye'de gayrimenkul satın aldı. Gayrımenkullerin sayısının 8 bin civarında olduğu belirtiliyor. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...