Küresel piyasalar ECB'ye odaklandı

/ Kaynak: AA
Küresel piyasalar ECB'ye odaklandı

Ekonomi Haberleri  / AA

Küresel piyasalar, bugün kararları açıklanacak ECB toplantısının piyasaların odak noktasında olması bekleniyor.

ABD'de dün önemli bir veri açıklanmaması nedeniyle şirketlerin 3. çeyrek bilançolarının pay bazlı hareketleri öne çıkardığı görülüyor. Ayrıca dün piyasaların izlediği önemli gelişmelerden biri de dünyanın en lüks otomobil üreticilerinden Ferrari'nin paylarının, New York Menkul Kıymetler Borsası'nda (NYSE) halka arz edilmesinin ardından işleme açılmasıydı. NYSE'de "RACE" sembolüyle hisse başına 52 dolardan satışa sunulan hisseler, gün içinde 61 dolara kadar yükseldikten sonra, günü yüzde 5,8 yükselişle 55 dolardan tamamladı. Dün açıklanan şirket karlarının genel beklentilerin altında kalmasının ardından Dow Jones endeksi yüzde 0,28, S&P 500 endeksi yüzde 0,58 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,84 değer kaybetti. Analistler, bugün açıklanacak ikinci el konut satışları verisinin takip edileceğini belirtiyor.


Avrupa tarafında, bugün açıklanacak ECB kararları öncesinde pay piyasalarındaki yükseliş eğilimi dikkati çekerken, avro/dolar paritesi ise yatay seyrini devam ettirdi. Dün 1,1330 ile 1,1380 arasında işlem gören avro/dolar paritesi şu dakikalarda Asya piyasalarında 1,1335 seviyesinde bulunuyor. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,89, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,46 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,05 değer kaybetti. Analistler, ECB'nin bugün faizlerde ve para politikasında bir değişiklik yapmasını beklemiyor.


Asya borsalarında bugün genel olarak satıcılı bir seyir izleniyor. Dolar/yen paritesi şu dakikalarda 119,7 seviyelerinde dengelenirken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,70, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,59 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,90 geriledi.


Yurt içinde, dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faizlerde değişiklik yapmazken, karar metnindeki para politikasına ilişkin "temkinli duruş" ifadesinin "sıkı duruş" olarak değiştirilmesi dikkati çekti. Kararların ardından döviz kurları yatay seyrediyor. İki yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 10,20'den yüzde 10,34'e yükseldi. BIST 100 endeksi ise gün içinde 79.200 seviyelerine kadar geriledikten sonra günü yüzde 0,91 azalışla 79.765 puandan kapattı. Analistler, bugün yurt içinde kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'ye ilişkin açıklamaları ve tüketici güven endeksi, yurt dışında ise ECB kararlarının ve sonrasında Başkan Mario Draghi'nin açıklamalarının takip edileceğini vurguluyor. BIST 100 endeksinin 79.400 puanın üzerinde kalması durumunda yükseliş eğilimini koruyacağı, aksi durumda satışların güçlenebileceği öngörülüyor.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...