Linyit ve zeytinden petrol üreteceğiz

Linyit ve zeytinden petrol üreteceğiz

Ekonomi Haberleri

Türk bilim adamları, linyit, fındık kabuğu ve zeytin atığından petrol üretmeyi başardı. Yıl sonunda ilk tesis Soma'da üretime geçiyor.

Yılda ortalama 55 milyar dolarlık petrol ve benzeri enerji ürünleri ithalatı yapan Türkiye, atıklardan petrol üretimi yapacak. Bunun için çalışma, 2009 yılında başladı. Çalışma, 5 yıl boyunca Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ), Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu) tarafından Gebze'de gerçekleştirildi. Bu yıl ise linyit, zeytin atığı, gübre, ağaç dalı, fındık kabuğu gibi maddeler kullanılarak sentetik petrol üretiminde başarı sağlandı. Araştırmanın başarıyla sonuçlanmasının ardından ilk tesis Manisa'nın Soma ilçesinde kuruldu. Bu yıl sonuna kadar da Soma ELİ Müessesesinde pilot üretim başlayacak. Tesiste linyit ve biyokütleden (fındık kabuğu veya zeytin prinası-zeytinyağı atığı karışımı) saatte 250 kilogram, günde 6-7 varil sentetik petrol üretilecek.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, geçen yıl Türkiye'nin enerji ithalatına 55 milyar dolar ödediğini hatırlattı ve geliştirilecek bu tür teknolojilerle söz konusu faturanın azaltılmasına katkı sağlayacaklarını söyledi. Alaboyun, "Biz bu teknoloji ile ithal ettiğimiz enerjiye ayrılan bütçeden hatırı sayılır bir oranda tasarruf etmiş olacağız. Hedefimiz, bu tesislerimizin sayısını artırarak, enerji ithalat faturamızı düşürmek ve kısa vadede 2 milyar doların üzerinde sentetik petrol üretimini sağlamak. Türkiye'nin sentetik petrol üretiminde tüm potansiyelini kullanması halinde enerji ithalatının yüzde 20'si karşılanabilecek" diye konuştu.
Çay da olur sebze atığı da
? Sentetik petrol üretiminde hayvan gübresi, anız, dal, yaprak, ağaç kabuğu, fındık kabuğu, çay, meyve kabuğu, sebze artığı, pirinç sapı gibi atıklar kullanılabiliyor. Türkiye bu ürünlerin atığı konusunda oldukça fazla potansiyele sahip.





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...