Yunanistan’la rölanti bitiyor, hareket başlıyor

Düzenleyen:
Yunanistan’la rölanti  bitiyor, hareket başlıyor

Ekonomi Haberleri

Yunanistan’daki krize rağmen iki ülke arasındaki ticaret hacmi yüzde 86 artarak 5.6 milyar dolara ulaştı.

Türkiye ile Yunanistan arasında son 20 yılda artarak devam eden ‘ılımlı’ ilişkiler, Başbakan Aleksis Çipras’ın ziyaretiyle yeni bir boyut kazanıyor. Siyasi anlamda zaman zaman gerginliklerin yaşandığı Yunanistan ile ticari ilişkilerde özellikle son 5 yılda önemli artış kaydedildi. Ülkedeki ekonomik krize rağmen ticaret hacmi yüzde 86 artarak 3 milyar dolardan 5.6 milyar dolara ulaştı. Orta vadede bu rakamın 10 milyar dolara yükseltilmesi hedefleniyor. Toplam hacimde artış hedeflenirken, gerçekleşen rakamlar bu ülke ile ticaret hacminin yüksekliğine işaret ediyor. 2012’den bu yana Türkiye’nin Yunanistan’a ihracatı sürekli artış gösterdi ama geçen yıl rakam 1.5 milyar dolara ulaştı. İthalat ise yaklaşık 3 katına ulaşarak 4 milyar doları buldu. Yunanistan bu zamana kadar gerçekleştirdiği 6.9 milyar dolarlık yatırımla Türkiye’ye en fazla doğrudan yatırımda bulunan 9. ülke konumunda bulunuyor.
ENERJİDE KRİTİK KAVŞAK
İki ülke arasındaki ticari ilişkilerde enerji de önemli konu başlıkları arasında yer alıyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye Yunanistan’a 750 milyon metreküp civarında doğalgaz satıyor. Türkiye ile Yunanistan arasındaki önemli ve olumlu bir gelişme olarak görülen doğalgaz ticareti, Yunanistan’ın ihtiyaçlarının karşılanması açısından stratejik bulunuyor. Türkiye, doğalgaz ticaretinde merkez ülke olma planlarının başlangıcını Yunanistan üzerinden gerçekleştireceği ticarete dayandırıyor. TANAP’ın Türkiye üzerinden Yunanistan’a gidecek olması da önemli işbirliklerinden biri olarak ifade ediliyor.  Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun’un “Rusya’nın Türk Akımı’ndaki diğer hatlar için Yunanistan gibi üçüncü ülkelerle de anlaşması gerekiyor” şeklindeki açıklaması, Yunanistan’ın bu konumuna işaret ediyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...