Afrikalılar Türk ortak için kuyruğa girdi

Düzenleyen:
Afrikalılar Türk ortak  için kuyruğa girdi

Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanı'nın iş adamlarıyla çıkarma yaptığı Batı Afrika turunda; enerji, inşaat, altyapı ve tarım alanında Türk şirketlere iş birliği teklifi yağdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Batı Afrika ziyareti, iş dünyasında yeni açılımları da beraberinde getirecek. 28 Şubat-4 Mart tarihlerinde gerçekleşen ve Fildişi Sahili, Gana, Nijerya ile Gine’yi kapsayan gezide; Türk yatırımcıların standları önünde uzun kuyruklar oluştu. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen iş forumlarında Fildişi Sahili’nde 500, Gana’da 450, Nijerya’da 300 iş adamı potansiyel yatırım ve ticaret alanlarını görüşürken, Gine'de özel temaslara ağırlık verildi. Türkiye, söz konusu ülkelerle şehircilik, eğitim, enerji, sanayi ve ekonomi gibi çeşitli alanlarda sayısı 30'a yaklaşan mutabakat zaptı imzaladı. Türkiye'nin Fildişi Sahili ile şu anda 274 milyon dolar, Gana ile de 400 milyon dolar olan ticaret hacminin, birer milyar dolara çıkarılması hedeflendi. Nijerya ile 1 milyar 150 milyon dolarlık ticaret hacminin 2 milyar dolara, Gine ile 69 milyon dolarlık dış ticaret hacminin ise orta vadede 500 milyon dolara çıkarılması amaçlandı. DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, özellikle Fildişi Sahili ve Gana’da ikili görüşmelerin çok sıcak geçtiğini belirterek. "İş adamlarımızın masalarında kuyruklar oluştu" dedi. Türkiye’nin bulunduğu coğrafyada çok büyük potansiyele rağmen problemler yaşandığına işaret eden Vardan, şöyle konuştu: "Şu an Afrika gibi bölgelere zorunluluktan dolayı gidiyoruz. Ama bu, bize daha farklı ufuklar açacak. Türkiye’nin küreselleşmesi ve tüm dünyaya açılması adına önemli bir hareket. Bu şekilde kendimize pazar edinebilirsek, bölgemizdeki sorunların da giderilmesiyle birlikte Türkiye’nin ihracat kalemlerinin arttığını göreceğiz. 2005’te uygulamaya konulan bir Afrika açılımımız var. Bu açılım bir program dahilinde gelişiyordu, ama geldiğimiz noktada artık bu olmazsa olmazımız haline geldi.”

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...