İTO tarafından, Mart 2016 döneminde İstanbul'da perakende fiyatı en fazla artan ve azalan harcama kalemleri açıklandı.
Buna göre, martta perakende fiyatlar, İTO'nun İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksinde yer alan 242 üründen 57'sinde artarken, 42'sinde azaldı, 143'ünde ise değişmedi.
Bu dönemde, fiyatında mevsimsel şartlara bağlı olarak artış yaşanan sivri biber, yüzde 22,52 pahalandı. Sivri biber bu oranla, bu yılın mart ayında fiyatı en fazla artan ürün oldu.
Sivri biberi yüzde 19,11'le maç giriş bileti ücreti, yüzde 12,46'yla muz ve yüzde 9,52'yle ilaç izledi.

- Fiyatı en fazla azalan ürün yeşil soğan

Bu yılın mart ayında, arz fazlası yaşanan yeşil soğanın fiyatı yüzde 41,16 geriledi. Böylece yeşil soğan martta fiyatı en fazla azalan ürün olarak kayıtlara geçti.
Aynı dönemde fiyatında azalış görülen diğer harcama kalemleri ise yüzde 31,88'le kabak, yüzde 28,06'yla karnabahar ve yüzde 25,34'le de pırasa şeklinde sıralandı.
Mart ayında bir önceki aya göre fiyatı en çok artan ve azalan harcama kalemleri şöyle:

Mevsimsel Tarım Ürünleri    Yüzde Değişim (%)
Muz    12,46
Limon    8,97
Yeşil Soğan    -41,16
Karnabahar    -28,06
pırasa    -25,34
Kıvırcık Salata    -17,82
Bakla    -16,51
Ispanak    -16,51
Lahana    -12,78
Patates    -6,19
Turp    -6,07
Havuç    -4,99
Balık    -4,65
Soğan    -3,79
Maydanoz    -2,46
Mevsim Dışı Tarım Ürünleri    
Sivri biber    22,52
Armut    2,53
Kabak    -31,88
Domates    -24,09
Salatalık    -21,53
Patlıcan    -20,87
Taze Fasulye    -3,33
İşlenmiş Tarım-Sınai ve Diğer Ürünler    
Maç Giriş Ücreti    19,11
İlaç    9,52
Gazyağı    6,52
Benzin    6,41
Sinema    6,25
Fuel Oil    5,56
Zeytin    4,50
Gazlı İçecekler-Gazoz    4,18
Bal    4,15
Gazlı İçecekler-Kola vb.    3,89
Sakatat    3,79
Çocuk Mamaları    3,67
Akide Şekeri    2,70
Otel Ücreti    2,43
Mercimek    2,23
Fındık    -2,75