150 milyon $ geliri olan kulüp nasıl borçlu olur

Düzenleyen:
150 milyon $ geliri olan kulüp nasıl borçlu olur

Ekonomi Haberleri

Kâr amacı gütmeyen kulüplerin UEFA ile yaşadıkları borç sıkıntılarını ‘abesle iştigal’ olarak değerlendiren Hakan Ateş, “Yıllık 150 milyon dolar gelirleri var. Daha iyi yönetilebilirler” dedi

Önder ÇELİK MONTICHIARI 

DenizBank’ın 3 yıldır isim sponsoru olduğu CEV DenizBank Voleybol Kadınlar Şampiyonlar Ligi, 9-10 Nisan arasında İtalya’nın Montichiari kentinde yapılan Dörtlü Finaller ile noktalandı. Türkiye’den VakıfBank ile Fenerbahçe’nin yarıştığı finaller öncesi spor ve ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulunan DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, büyük futbol kulüplerinin yıllık 150 milyon dolar gelir elde etmelerine karşın borç içinde olmalarının anlaşılabilir olmadığını söyledi. Basketbol ve voleybol gibi branşların futboldan gelen kaynakla döndüğüne işaret eden Hakan Ateş, 20 futbol kulübüne 412 milyon dolar kredi sağladıklarını, kulüplerin finansal borçlarının yüzde 70’ine yakınını kendilerinin karşıladığını söyledi.
Sponsorluklarla beraber özellikle büyük 3 takımın 150 milyon dolar civarında bir girdisi olduğuna işaret eden Hakan Ateş, şöyle devam etti: “Kâr hedefi gütmeyen, her yıl kasasına 150 milyon dolar giren herhangi bir şirket ne olur bir düşünün? Şimdi çok daha iyi olmaları lazım. UEFA ile bu sıkıntıların olması abesle iştigal gibi geliyor bana... Daha iyi yönetilirler gibi geliyor. Bugün İstanbul’daki statların yıllık geliri 45-50 milyon dolardan aşağı değildir. Bir o kadar da yayın gelirleri alırlar bunlar. Bir de üstüne yıllık sponsorlukları en az 25 milyon dolardır. Forma gibi markalı ürün satışları var. Onlardan da 4-5 milyon dolar gelir. Bunları toparladığınız zaman yılda 150 milyon dolarların altına düşmüyor. Bilançonuza sıfırdan başlayalım, kâr amacınız yok her yıl size 100-150 milyon dolar artı geliyor. Yani böyle bir takımın zarar etmesi ancak çok aşırı cebinizi aşan yatırımlar yaparak olur.”
GS’NİN BORCUNU RİVA SIFIRLAR
Kulüplerin çok iyi aktifleri olanlarının da bulunduğunu belirten Ateş, Galatasaray’ın Riva’daki arazisinin tek başına Galatasaray’ın borcunu sıfırlayacağına işaret ederek, “UEFA kriterlerinin dışına çıkmamak lazım. Bunun için iki şey önemli. Bir, gelir-gider dengesini sağlamak. İki, mevcut borçların vade yapısını uygun hale getirmek… Bizim kredilerimiz uzun vadeli. Döviz gelirlerini döviz, TL gelirlerini TL olarak kredilendiriyoruz” değerlendirmesini yaptı.
PİYASAYI BİZ YÜKSELTİYORUZ
Sporcuların fiyatlarını Türk takımlarının yükselttiğini de belirten Ateş, “Avrupa’da 50 ila 100 bin avro arasında oynayan voleybolcular, Türkiye’ye transfer olduğunda aldığı ücret 3-4 katına çıkıyor. Basketbol ve futbolcular için de aynı şey geçerli... Piyasayı biraz da biz yükseltiyoruz. Forma satışı için ünlü insanları ithal etmek önemli ama Türkiye niye bu kadar büyük fark ödüyor ben anlayabilmiş değilim” diye konuştu.

4 KULÜBÜN BORCU 5 MİLYAR TL'YE DAYANDI

Beşiktaş'ın geçen hafta sonu açılan ve Türk futbol tarihinin en büyük yatırımlarından biri olan Vodafone Arena Stadı, yaklaşık 350 milyon TL'ye mal oldu. Sponsor destekli stadyum yatırımlarını yakın zamanda Galatasaray ve Fenerbahçe de tamamlamıştı. Geçtiğimiz sezon sponsorluktan Galatasaray 100.5, Fenerbahçe 39.5, Beşiktaş 35.4 ve Trabzonspor 7.76 milyon lira gelir elde etti. Buna rağmen 4 büyük kulübün toplam borcu 5 milyar TL'ye dayandı.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...