Faiz yükü azalacak tüketici nefes alacak

Düzenleyen:
Faiz yükü azalacak tüketici nefes alacak

Ekonomi Haberleri

Yüzde 1.15 civarında bulunan konut kredisi faiz oranlarının, önce yüzde 1.05'e yaklaşması bekleniyor. Bu da aylık taksitlerde en az 100 TL azalma demek!..

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), Murat Çetinkaya başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi. Kurul, beklendiği gibi faiz koridorunun üst bandını yüzde 10.50’den, yüzde 10’a indirdi. Alt bant yüzde 7.25, politika faizi ise yüzde 7.5 düzeyinde sabit bırakıldı. Duyuruda, enflasyonun yakın dönemde belirgin bir düşüş sergilediği vurgulanarak, "Bu düşüşün kısa vadede devam edeceği öngörülmektedir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması, sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir" değerlendirmesi yapıldı. Faiz koridorunun üst bandında yapılan indirim, bankaların "en az çeyrek puan" daha düşük maliyetle fonlanması anlamına geliyor. Son haftalarda tahvil faizinin de yüzde 11 sınırından hızlıca yüzde 9'a yakın seviyelere çekilmesi; öncelikle mevduat faizlerine, ardından da tüketici kredilerine yansıyacak. Özellikle tüketicilerin merakla takip ettiği ve şu an yüzde 1.15 civarında bulunan konut kredisi faiz oranlarının, önce yüzde 1.05'e yaklaşması bekleniyor. Bu da aylık taksitlerde en az 100 TL azalma anlamına geliyor.
KURUM: 1'İN ALTI DA MÜMKÜN
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum da, yakın vadede konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1'in altına ineceğini düşünüğünü söyledi. Artaş İnşaat'ın Emlak Konut GYO güvencesiyle Başakşehir'de hayata geçireceği "Avrupa Konutları Başakşehir" projesinin lansman töreninde konuşan Kurum, "Eğer biz gelişeceksek, daha çok yatırım yapmalıyız. Bunu yapabilmemiz için düşük oranlı faizlerle yatırımın önünü açmalıyız" dedi.
Faizlerin artış sürecine girdiği dönemde özellikle ipotekli konut ve otomobil satışlarında düşüşler yaşanmış; sadece tüketiciler değil, KOBİ'ler de paranın maliyetinin yükselmesiyle birlikte yatırım için krediye ulaşmakta sıkıntı yaşamıştı. Merkez Bankası'nın son iki toplantıda faizleri indirmesi ve "kademeli indirimlerin devam edeceği" beklentisi; ertelenen harcamaların ve yatırımların devreye girmesini sağlayacak. Böylece piyasanın canlanması bekleniyor.

NE SÖYLEDİLER?

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş: "Faiz indirimi piyasa beklentilerine yakın olarak gerçekleşti, ama ben heyecanlandırıcı olduğu kanaatinde değilim. Biraz daha yatırımcının içindeki o yatırım yapma zevkini tetikleyecek bir rakama doğru inmesi gerekiyor. İnşallah bunu da yeni başkan, yeni arkadaşlarıyla birlikte bu süreçte yapacak ve Türkiye'deki yatırım yapma iştahını harekete geçirecek bir karar alacaktır diye ümit ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun."
¥ TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: Bu indirim kararı olumlu ama yeterli değil. İndirim sürecinin önümüzdeki aylarda da devam etmesini bekliyoruz. Küresel piyasalardaki rahatlama ve Türkiye ekonomisindeki gelişmeler, önümüzdeki dönemde de faiz indirimlerine uygun bir ortam sunuyor. Türkiye olarak artık bizim için 2016'nın bir sıçrama yılı olması gerekiyor. Bu performansı gösterebilmemiz için ise  önümüzde bir engel olarak duran yüksek faiz oranlarının bir an önce makul seviyelere çekilmesi gerekiyor.
¥ İstanbul Ticaret Odası Başkanı İbrahim Çağlar: TCMB reel sektöre nefes verdi, şimdi sıra bankalarda. Seri faiz indirimleriyle bu sürecin devamını diliyoruz. Bu indirimin, işletmelerin ve KOBİ'lerin banka kredi borçları ile yatırım ve ihtiyaç kredisi oranlarına yansımasını umuyoruz.
¥ İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi: Bu indirim genel olarak finans çevrelerinin beklentileri doğrultusunda gerçekleşti. Ancak ihracatçılar olarak bizler üst bantta 1 baz puan gibi daha keskin bir indirim bekliyorduk. Yatırım ortamının bugünkünden daha iyi hale gelmesi için bunu kaçınılmaz görüyoruz.
¥ ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca: 50 puanlık düşüş herhangi bir olumsuz tepkiye sebebiyet vermez ve üzerinden bir ay rahat şekilde geçerse, yeni ayda değerlendirme bir defa daha yapılacaktır.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...