Zeybekci: Bağımsız bir ülke imzalamazdı

Düzenleyen:
Zeybekci: Bağımsız  bir ülke  imzalamazdı

Ekonomi Haberleri

Gümrük Birliği’nin bağımsız bir ülkenin imzalamaması gereken bir anlaşma olduğunu söyleyen Nihat Zeybekci, “Öyle bir ortaklık var ki sizin tek bir oy hakkınız bile yok” dedi

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, 1995 yılında Avrupa Birliği (AB) ile imzalanan Gümrük Birliği Anlaşması'nın bağımsız, hür bir ülkenin imzalayacağı bir anlaşma olmadığını söyledi. TGRT Haber’de yayınlanan “Neler Oluyor” programında gündeme dair açıklamalarda bulunan Bakan Zeybekci, AB platformlarında anlaşmanın adil olmadığını defalarca vurguladıklarını kaydetti. “Eleştirmiyorum, o günün şartlarında belki doğru olan oydu” diyen Bakan Zeybekci, şöyle konuştu: “Öyle bir ortaklık var ki sizin tek bir oy hakkınız bile yok. Gümrük Birliği böyle bir şey... Siz hiçbir şey söyleme hakkına sahip değilsiniz. Daha kötüsü ne biliyor musunuz? Avrupa Birliği üçüncü ülkelerle imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşması veyahut da benzeri anlaşmalara otomatik olarak siz kapınızı açarak kabul ediyorsunuz. Bu ülkelerden bir tanesi Cezayir, bir tanesi Meksika, bir tanesi Güney Afrika, buna benzer ülkeler. Bunlar Avrupa Birliği ile Serbest Ticaret Anlaşması imzaladığında Türkiye’den otomatik olarak Avrupa’dan elde ettiği tüm hakları elde ediyor. Ama asıl önemli olan şu; onun Avrupa Birliği vasıtasıyla senden elde ettiği hakları sen o ülkeden elde edemiyorsun.”
Geçen yıl Bürüksel’de ortak deklarasyona imza atıldığını aktaran Zeybekci, Türkiye’nin Gümrük Birliği kapsamında Avrupa Birliği’ndeki karar alma mekanizmalarında olacağını söyledi. Avrupa Birliği’nin üçüncü ülkelerle imzalayacağı ve imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarında Türkiye’nin aynı hakları o ülkeden de elde edeceği bilgisini veren Zeybekci, ekonomik anlamda Gümrük Birliği’nin kapsamının sadece sanayi ürünleri ile sınırlı olduğunu hatırlattı. Hizmetler, tarım ve gıda, kamu alımları ve yatırımlar bu hizmetlerin ve kamu alımlarının iki ülke arasında Gümrük Birliği kapsamına alınacağını aktaran Zeybekci, “Sizin firmalarınız artık Paris Belediyesi’nin veyahut da Brüksel Belediyesi’nin veyahut da diyelim ki Alman Frankfurt Belediyesi’nin bir satın alma ihalesine rahatlıkla girebilecek. Bu ekonomik anlamda tam bir entegrasyon demek” diye konuştu.
PİŞMAN DEĞİL, ÜZGÜNÜZ
Rusya ile Türkiye’nin birbirini tamamlayan iki ülke olduğunu dile getiren Nihat Zeybekci, Rus uçağının düşürülmesi olayında Türkiye’nin herhangi bir suçu olmadığına dikkat çekti. Yaşananlardan dolayı pişman olmadıklarını, ancak üzgün olduklarını ifade eden Bakan Zeybekci, “Rus pilotunun öldürülmesi meselesi son derece üzücü bir mesele. Bu üzüldüğümüz bir mesele. Özür dilemek diplomatik anlamda çok başka bir şeydir. Pişmanlık da değil, üzgünüz yani. Onların da üzgün olması lazım. Türk hava sahasının bu kadar kasıtlı bir şekilde ihlal edilmesinden onların da üzgün olduğunu tahmin ediyoruz. Biz de bu yaşanan sonuçtan dolayı üzgünüz” değerlendirmelerinde bulundu. ANKARA İHA 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...