Tahin ve helvaya ramazan ilgisi

Düzenleyen:
Tahin ve helvaya ramazan ilgisi

Ekonomi Haberleri

İftar ve sahur sofralarının vazgeçilmezlerinden tahin ve helvaya olan talep, sıcak havalara rağmen önemli oranda arttı.

Tahin satışlarını ikiye katlayan, helva satışlarında ise yüzde 50  artış kaydeden helvacılar, Ramazan ayındaki talep artışına sıcak havaların bile  engel olamadığını, ürünlerin imalatını yetiştirmekte güçlük çektiklerini  belirtti.Bursa'nın merkez Osmangazi ilçesinde 81 yıldır helva imalatı yapan  ailenin üçüncü kuşak temsilcisi Fatih Helvacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada,  dedesi Hafız Helvacı'nın Rumeli'den gelip Bursa'nın Yenişehir ilçesine  yerleştiğini ve 1935 yılında bu mesleğe başladığını anlattı.

61 yaşındaki Helvacı, dede mesleğini sürdürdüğünü, çocuklarıyla tahin,  helva ve pekmez ürettiklerini belirterek, ramazan ayı dolayısıyla özellikle tahin  ve helvaya yoğun ilgi olduğunu vurguladı.Ramazanda tüketilen tahin, pekmez ve helvanın çok  büyük yararının  olduğuna inandıklarını söyleyen Helvacı, "Buna vatandaşlar da fazlasıyla  inanıyor. Bu nedenle ramazan ayında bu ürünler daha çok tüketilmekte.  Tahinin  içinde bulunan E, D, C vitaminleri protein değerini yükselterek insanların  ramazanda uzun süre acıkmamalarını sağlıyor.  Biz de bu nedenle ramazanda bunları  daha çok satıyoruz. Ramazanlarda nasıl fırınlarda pide kuyruğu oluyorsa bizde de  helva tahin pekmez talebi çok yüksek seviyede.  Demek ki bu ürünler ramazanda  insanlara çok faydalı. Ramazandan önce üretimimiz yüzde 50 düşüktü şu anda  yüksek. Şimdi daha fazla  üretiyoruz ve satıyoruz. İnsanların taleplerini  karşılamaya gayret ediyoruz. Gerek imalat satış yerinde gerekse de diğer  şubemizde ürünleri yetiştiremiyoruz." diye konuştu.

"SICAK HAVALAR HİÇ UMURLARINDA DEĞİL"

Helvacı, ramazan ayında havaların sıcak olmasının satışlara olumsuz  etki yapmadığını belirterek, "Ramazan gelmeden önce günde satmış olduğumuz 1-1,5  ton tahin, ramazan ayında bunun iki katına çıktı. Helvada ise 300 kilo üretim  yapıyorduk şimdi ise bu yüzde 50 arttı. Bundan da şu anlaşılıyor, demek ki  insanlar bu ürünü fazlasıyla tercih ediyorlar.  Sıcak havalar hiç umurlarında  değil yeter ki o vitamini, proteini ve şekeri alsınlar." ifadelerini kullandı.

Çevre illerden de yoğun sipariş aldıklarına işaret eden Helvacı,  İstanbul, Eskişehir, İzmit ve Ankara gibi illerden gelen siparişleri kargoyla  gönderdiklerini söyledi.

SUSAMIN TAHİN, TAHİNİN HELVA OLMA SÜRECİ

Helvacı, susamın tahine, tahinin de helvaya dönüştüğü yolculuğu şöyle  anlattı:  "Susamları bir gece suda bekletiyoruz. Sabahleyin suyunu salıp  kuruttuktan sonra kabuklarını ayırıyoruz. Sonra salamuradan geçiriyoruz. Bu  işlemden sonra susamı güzelce 5-6 suda yıkıyor ve suyunu süzdükten sonra fırına  atıyoruz. Yaklaşık 2-3 saat pişen tahinlik susamı, fırından kıvama geldikten  sonra çıkartıyor ve kurutmaya alıyoruz. Kurutulan susamları tekrar elekten  geçirerek değirmene intikal ettiriyoruz. Taş değirmende sıkılan susam tahin  olarak akıp, meydana geliyor.

Helva yapımında da çok kaliteli tahin kullanıyoruz. Yüzde 100 şeker  kullanıyoruz. Asla ve asla glikoz, fruktoz ve diğer katkı ürünlerini  kullanmıyoruz. Şeker kaynatılıp ağda kıvamı şekline geldikten sonra yaklaşık 1  saat döner dolapta kaynamaya bırakıyoruz. Sonra da kazanda tahin ve şekeri  karıştırıyoruz. Şeker kazanda tahinle buluştuktan sonra yarım saat yoğuruyoruz. O  süre üçerinde de helva meydana geliyor."

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...