Her senaryo altın yatırımcısına yarıyor

Düzenleyen:
Her senaryo altın yatırımcısına yarıyor

Ekonomi Haberleri

2014-2015 yıllarında dolardaki artıştan etkilenerek 110 TL'yi aşan gram altın, son aylarda da 'ons'taki yükselişten güç bulup 130 TL'yi gördü

Türk halkının vazgeçilmez yatırım aracı altın, son haftalardaki hareketiyle zirve üzerine zirve tazeliyor. 2014-2015 yıllarında dolardaki yükselişten güç alan gram altın, yakın dönemde 'ons'taki artıştan besleniyor. Ons, özellikle "Brexit" sonrası para birimlerinden kaçışın başlaması ve küresel ekonomide arzu edilen toparlanmanın bir türlü gerçekleşmemesi sebebiyle hafta ortasında 1370 dolara çıktı ve son 2.5 yılın zirvesini gördü. Ardından kâr satışları gelse de, ons 1350 dolar üzerinde tutunmaya devam ediyor. Geçen hafta Ramazan Bayramı tatiline rağmen küresel borsalardaki bu hareketlerden etkilenen altının gram fiyatı da, 130 TL ile bütün zamanların en yüksek noktasını gördü. Sonra 127-128 TL bandında denge bulmaya çalıştı.

MERKEZLER DEVREDE!

2013'ün ortalarından itibaren ABD ekonomisindeki iyileşme ve buna bağlı olarak hem para arzının bitirilmesi hem de faiz artış sürecine girilmesi, geçen yılın sonuna kadar dolara olan talebi canlı tutmuştu. Doları 1.80 TL civarından 3 TL civarına kadar taşıyan bu süreçte, gram altın fiyatı da 80-90 TL bandından kurtularak 120 TL'ye kadar tırmanmıştı. Fakat 2016 ile beraber küresel ekonomide toparlanmanın istenilen düzeye ulaşamaması, ticaret hacimlerinin azalması, son olarak da Brexit; hem ABD Merkez Bankasının (FED) faiz artırımının önüne engel olarak çıktı hem de Avrupa, İngiltere ve Japonya'da yeni parasal teşvikleri beraberinde getirdi.

SENARYO DEĞİŞSE DE...

Merkez bankalarının yeniden devreye girmesini sağlayan bu şartlar, aynı zamanda güvenli liman arayışlarını da hızlandırdı. Bu senaryoda altın ön plana çıktı. FED'in faizleri hızlı artırmayacağının anlaşılması ve Avrupa'da 'Brexit' sonrası girilen belirsizlik ortamı, altına talebi patlattı. Dolar yatay seyre geçti, ons yükselmeye başladı. 2011'de 1900 doların da üzerine çıkarak tarihî zirvesini gören ons, geçen yılın sonuna kadar süren düşüş trendinde, 1050 doların da altını görmüştü. 2016'da başlayan toparlanma, onsu geçen hafta 1370 dolara kadar taşıdı. Gram altın, bu sıçrayıştan da olumlu etkilenerek rekor kırmaya devam ediyor. Analistler; bundan sonraki süreçte temel olarak küresel ekonomideki belirsizliklerin devam etmesi, teknik olarak ise grafiklerde görülen yükseliş trendi sebebiyle, altın fiyatlarının diri kalmaya devam edebileceğini belirtiyor.

ABD istihdamı iyi geldi...

ABD'de tarım dışı istihdam, haziran ayında 287 binle, ekimden bu yana en büyük artışı kaydetti ve beklentilerin üzerinde bir performans gösterdi. İşsizlik oranı ise yüzde 4.7'den yüzde 4.9 seviyesine yükselerek, beklentileri aştı. Ekonomistler haziranda 175 bin kişilik istihdam artışı öngörüyordu. Türkiye'de piyasaların bayram tatili sebebiyle kapalı olduğu 3.5 gün zarfında, dolar 2.95 TL seviyesini aşmıştı. Ancak tarım dışı istihdamın ardından 2.91 seviyesine kadar indi. ABD'de yıllık maaş artış oranlarının yüzde 2.6 ile sınırlı kalması, doların güç kaybetmesinde etkili oldu. Enflasyonun, FED'in hedefi olan yüzde 2'ye ulaşabilmesi için, maaş artışlarının yüzde 3 civarında olması gerektiği belirtiliyor.

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...