Vasıflı Suriyeli borçla ‘ev’lenecek

Düzenleyen:
Vasıflı Suriyeli borçla ‘ev’lenecek

Ekonomi Haberleri

Suriyelilerin eğitim ve mesleki durumları tespit edildi. Mültecilerin konut ihtiyacı ise, İskan Kanunu kapsamında karşılanacak.

Suriyeli mültecilere vatandaşlık verilmesiyle ilgili atılacak adımların ayrıntıları netleşiyor. Öncelik vasıflı olanlara verilecek. Bunun için de Suriyelilerin eğitim düzeyleri, meslek gruplarının analizi yapıldı. Doktor, mühendis gibi nitelikli işlerin yanı sıra, Türkiye’de eksik olan ara elemanlarla ilgili bazı işlerde Suriyelilere hizmet verilecek.  
VATANDAŞIN İŞİ ELİNDEN ALINMAYACAK 
 Türkiye’de sanayide yaşanan ara eleman sıkıntısının giderilmesi konusunda da Suriyelilerden nitelikli olanlardan yararlanılacak. Hükümet yetkilileri de Türkiye’deki vatandaşın işini elinden alma gibi bir durum olmayacağının altını çizdi.  Ayrıca Türk vatandaşlarının çalışmak istemediği çeşitli alanlarda istihdam edileceği üzerinde duruluyor.  Bu yolla, kayıt dışı Suriyeli işçi çalıştırmanın da önüne geçilmesi hedefleniyor. Suriyelilerin TOKİ’nin yaptığı evlere yerleştirilmeleri ve belirlenen yerlerde iskanı öngörülüyor. Bu durumdaki toplam Suriyeli sayısının 300 bine yakın olacağı belirtiliyor. TOKİ’nin bazı yerlerdeki konutları ile yeni yapılacak mahallelerin bu amaçla değerlendirilmesi planlanıyor. Konuyla ilgili olarak İskan Kanunu devreye sokulacak. Kanun, Suriyeli sığınmacıları başka yerlere nakletme yetkisi veriyor. Suriyeliler belirlenen yerlerde iskan edilirken bedel ödemeyecek. Ancak, kanun gereği “borçlandırma” yoluyla ileriye dönük olarak ödeme yapmaları öngörülüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu konuda yetkili olacak. 
AHISKALILAR DA SIRADA
Konuyla ilgili konuşan İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, ''Yarar gördüğümüz Suriyelileri Türk vatandaşlığına alacağız” dedi. Bakan Âlâ, Ahıska Türkleri'nin de vatandaşlığa alınacağını açıkladı.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...