Karapınar’ın enerjisi ABD’den ucuz olacak

Düzenleyen:
Karapınar’ın enerjisi ABD’den ucuz olacak

Ekonomi Haberleri

Bir güneş enerjisi santralinin ABD’de kilovatsaat fiyatı, ortalama 7,1 cent düzeyinde. Karapınar’da ise bu rakam 6,99 cent olarak gerçekleşmişti

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının geçtiğimiz günlerde ihalesini gerçekleştirdiği Karapınar Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) projesi, Türkiye’nin geleceğine damga vuracak. Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, “ABD Enerji Bilgi İdaresi tarafından açıklanan son rakamlara göre, 2018 yılında devreye girecek bir güneş enerjisi santralinin kilovatsaat fiyatı 7,1 cent düzeyinde. Karapınar’da ise bu rakam 6,99 cent. ABD’nin güneybatısı, Karapınar’a nazaran yüzde 30 daha yüksek potansiyelli bölgeler barındırmasına rağmen, Karapınar’da üretim daha ucuza geliyor” dedi. Kumbaroğlu, enerjide dışa bağımlılığın bu tür yatırımlarla azalacağına işaret ederek “Maliyetleri hızla düşen bir teknolojinin geleceği sadece Türkiye için değil, aynı zamanda Orta Doğu için de çok parlak. Türkiye’de bu teknolojilerin gelişmesi, Ar-Ge ve üretim yapılması, özellikle güneş enerjisi potansiyeli yüksek Orta Doğu ülkelerine ihracat imkanı açısından çok önemli. Bu açıdan Karapınar Santrali’nin yerlilik şartı büyük önem taşıyor” değerlendirmesinde bulundu.
KULLANIMI ARTACAK
Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli de, Türkiye’de en popüler yenilenebilir enerji çeşidinin güneş olduğunu belirterek, şunları söyledi: Karapınar ihalesi ile yaklaşık 1,3 milyar dolar toplam yatırımın en az yarısı yabancı sermaye olarak gelecek. Bu, sektör adına umut ve mutluluk verici bir gelişme. Geçen yıl, bir önceki yıla oranla yüzde 6-7 oranında bir artışla, daha fazla yenilenebilir enerji kullanmaya başlandı. Sadece 2017 sonunda güneşte kurulu güç, 2 bin megavata ulaşacak ve kullanım oranı daha da artacak. Ayrıca YEKA’larda çok ciddi bir Ar-Ge çalışması öngörülüyor. O zaman sektör açısından her şeyin geleceğinin daha iyi olacağını öngörüyoruz.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...