Dolar bugün ne kadar? | 11 Aralık dolar fiyatları

Düzenleyen:
Dolar bugün ne kadar? | 11 Aralık dolar fiyatları

Ekonomi Haberleri

Dolar bugün ne kadar? Dolar kuru, TCMB'nin faiz kararının geleceği kritik haftaya düşüşle başladı. Dolar kuru, haftanın ilk işlem gününe 3,82 seviyesinde başladı. İşte 11 Aralık dolar fiyatları

Dolar bugün ne kadar? Dolar ve euro fiyatları ile ilgili haberler sitemizde. Dolar/TL, yurt içi ve dışında yoğun veri gündeminin yaşanacağı haftaya düşüşle başlayarak 3,8285 seviyesinde dengelendi. Geçen haftanın son işlem gününde sanayi üretimi verisinin beklentileri aşmasının ardından düşüş eğilimine giren dolar/TL, ABD'de kasım ayı istihdam raporunda ortalama saatlik ücretlerin aylık bazda yüzde 0,2 ve yıllık bazda yüzde 2,5 ile beklentilerin altında artış kaydetmesi sonrası 3,8272'ye kadar geriledi ve haftayı yüzde 0,67'lik azalışla 3,8386'dan tamamladı. Türkiye ekonomisi ile ilgili en kritik verilerden biri olan üçüncü çeyrek büyüme rakamları açıklandı. Ekonomi, 2017 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 11,1 büyüdü.

EKONOMİ YÖNETİMİNDEN BÜYÜME VERİSİNE İLK YORUMLAR

Dolar/TL, küresel piyasalarda merkez bankaları toplantıları nedeniyle hareketli geçmesi beklenen yeni haftaya düşüşle başladı.

Euro ise 4,5079 seviyesinde yer alıyor.

11:12 Uzmanlar çift haneyi gören büyüme verisi için ne diyor?

Analist ve akademisyenlere göre beklentilerin çok üzerine çıkarak yüzde 11,1'i gören büyüme olumlu ancak bazı riskleri de barındırıyor. 

Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ege Yazgan büyümenin yan etkisinin enflasyon olduğunu söyleyerek hızlı büyümenin enflasyon, kur ve faizlerde artış sarmalına sokabileceğini, bu nedenle gelecek yıl büyümeden feragat ederek enflasyonun düşürülmesi gerektiğini söylüyor. 

Stratejist Arzu Odabaşı'na göre ise "Evet, yüksek büyümeyi seviyoruz ama yüksek büyümenin de bazı dönemlerde gerçekten başa çıkılamayacak şeyler oluşturduğunu görüyoruz" diye konuştu. 

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, paylaştığı bilgi notunda, hızlı büyümenin enflasyon açısından riskler barındırdığını,  yüksek cari açık ile bütçe açığı oluşumuna meydan verdiğini söyledi ve "Niteliksel büyüme açısından da çok fazla tüketim ve daha az yatırım katkısı almasından dolayı sürdürülebilir değildir" ifadesini kullandı. 

10:05 Borsa açılış

BIST 100 endeksi, güne 0,80 yükselişle 108 bin 788 puandan başladı 

10:00 Büyüme ikiye katladı 

İkinci çeyrekte yıllık yüzde 5,1 oranında büyüyen Türkiye ekonomisi, üçüncü çeyrekte yüzde 11,1 büyüme gösterdi. 

Güçlü büyüme verisi sonrası dolar/TL 3,82, euro/TL ise 4,50 seviyesinde işlem görüyor. 

Cari açıkta gerileme 

Cari açık, ekim ayında 3,83 milyar dolar oldu. Önceki verşi 4,53 milyar dolarken, ekim beklentisi 4,05 milyar dolar seviyesindeydi. 

09:36 Piyasalarda merkez bankaları haftası 

2018’e üç hafta kala Atlas Okyanusu’nun her iki tarafındaki merkez bankaları, birer birer 2017 dosyalarını kapıyor. Hem iç hem de uluslararası piyasalarda en kritik dönem ise hem TCMB’nin hem de Fed’in faiz kararını açıklayacağı 11-15 Aralık haftası.

Amerikan Merkez Bankası'nın 13 Aralık'ta faiz kararını açıklamasının ardından, 14 Aralık'ta TCMB, Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın para politikası kurulları toplanacak. 

09:05 Bitcoin vadeli işlemlerinde ilk bilanço 

Bitcoin'de merakla beklenen vadeli işlemler Türkiye saatiyle 02:00'da başladı.

Chicago Board Options Exchange’de (CBOE) 15 bin dolar baz alınarak başlayan işlemlerde şu ana kadar sert dalgalanmalar yaşandı. Yüzde 20'yi aşan yükselişte iki kez devre kesici çalıştı, borsanın sitesi yoğun ziyaretçi akını sebebiyle anlık çöküntüye uğradı.  

08:28 Altın için karamsar tahmin 

İsviçre merkezli yatırım bankası UBS altında düşüş eğiliminin kısa vadede devam edeceği görüşünde. UBS Varlık Yönetimi Emtia Bölüm Başkanı Dominic Schnider, altında kısa vadede düşüş bekliyor. 2018 için tahmin ons başına 1200 dolar. 

07:35 TL'de günün ilk işlemleri

Dolar/TL bu sabah 3,8343'te, geçen haftaya göre yüzde 0,10 ile sınırlı düşüşte. İşlem aralığı 3,8323-3,8406 oldu.

Euro/TL ise 4,5173 ve Sterlin/TL 5,1377 ile yatay.

Türk Lirası'nda bu hafta yoğun veri akışı takip edilecek. İlk iki veri saat 10:00'da, TÜİK'in açıklayacağı 3. çeyrek GSYH ve TCMB'nin açıklayacağı Ekim ayı ödemeler dengesi olacak.

Beklenti 3. çeyrekte yüzde 8,5 büyüme. 2. çeyrekteki büyüme ise yüzde 5,1'di. Eylül'de 4,53 milyar dolar cari açık ardından Ekim beklentisi ise 4,05 milyar dolar.

Bunun ardından, Çarşamba akşamı Fed'in faiz artırımı kararına yüzde 100 olasılıkla fiyatlama yapılan Aralık FOMC toplantısının sonucu izlenecek. Perşembe günü ise gözler içeride TCMB PPK kararı, dışarıda ise ECB'de olacak.

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...