Almanya'nın 'dil zorunluluğu' uygulamasını kaldıracak mı?

/ Kaynak: AA
Almanya'nın 'dil zorunluluğu' uygulamasını kaldıracak mı?

GÜNDEM Haberleri  / AA

Almanya'nın aile birleşiminde "dil zorunluluğu" uygulamasını kaldırması bekleniyor. Almanya bu zorunluluğu kaldıracak mı, işte detaylar...

Dışişleri Bakanlığı, Almanya'da aile birleşimleri konusunda uygulanan dil bilme şartının, Avrupa Birliği (AB) yasalarına ayrılığına hükmeden Avrupa Birliği Adalet Divanı (ABAD) kararının memnuniyetle karşılandığını bildirerek, Almanya'nın gerekli düzenlemeleri yapmasının beklendiğini bildirdi.Bakanlıktan yapılan açıklamada, ABAD'ın 10 Temmuz 2014'teki kararında, "Almanya'da 2007'de yapılan yasa değişikliğiyle getirilen evlilik nedeniyle Almanya'da ikamet eden eşlerinin yanına gidecek olanlardan Almanca dil bilgisi istenilmesi" düzenlemesine ilişkin kararına değinildi. Türkiye'nin anlaşmalardan kaynaklanan haklarına işaret edilen açıklamada, ABAD'ın, söz konusu düzenlemenin Türk vatandaşları açısından uygulanmasının Türkiye ile Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) arasında 23 Kasım 1970'de imzalanan Katma Protokol'ün 41. maddesi 1. fıkrasındaki ''yerleşme özgürlüklerine ve serbest hizmet dolaşımına yeni kısıtlamalar getirmeme'' yükümlülüğüne aykırı olduğuna hükmettiği hatırlatıldı.
Bakanlık açıklamasında, ABAD'ın bu kararla, "AB üyesi ülkelerin vatandaşlarının yanı sıra ABD ve Japonya gibi birçok ülke vatandaşlarının istisna tutulduğu, aile birliğinin korunması açısından temel hak ve hürriyetlerle de bağdaşmadığı düşünülen söz konusu düzenlemenin", Türk vatandaşlarının, Türkiye'nin AB ile olan Ortaklık Hukuku'ndan kaynaklanan haklarını kısıtladığını teyit ettiği kaydedildi.
ABAD tarafından verilen kararının memnuniyetle karşılandığı bildirilen açıklamada, "Alman makamlarının söz konusu ABAD kararı doğrultusunda vatandaşlarımızın mağduriyetine son verecek gerekli yasal ve idari düzenlemeleri yapmalarını ve uygulamaya başlamalarını bekliyoruz'' ifadelerine yer verildi.

GÜNDEM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...