Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Uzmanlar Almanya krizini değerlendirdi

Düzenleyen:
Uzmanlar Almanya krizini değerlendirdi

GÜNDEM Haberleri

“Türkiye istihbarat örgütlerinin ve ajanların dernek faaliyetleri adı altında rahatlıkla cirit atacağı bir ülke olmayacaktır”

Osman Çobanoglu - Damla Peker

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Büyükada'da gözaltına alınan 6 aktivistin tutuklanması kararını 'kınadıklarını', tutuklanan aktivistlerden Alman eğitmen Peter Steudtner için verilen kararın "tamamen haksız" olduğunu iddia etmişti. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel ise "Alman aktivistin yakalanmasının çok önceden planlandığını” iddia ederek, “Türk politikasında yeni bir yönelime ihtiyaç olduğunu” söyledi. Pekiyi Almanya ne yapmak istiyor? Berlin’din derdi ne? Uzmanlara sorduk. İşte değerlendirmeleri:

15 TEMMUZ DERS OLDU

Doç. Dr. Mehmet Şahin (Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi): Alman vakıfları Türkiye’de rahat bir şekilde hareket ediyordu. Türkiye, 15 Temmuz’da kanlı FETÖ darbesine maruz kaldı. Onlar da Türkiye’nin yanında durmayıp bir anlamda öbür tarafı destekledi. Almanya DHKP-C, PKK ve son olarak FETÖ üyelerine ev sahipliği yapıyor. 15 Temmuz ortada. Türkiye eskiden olduğu gibi, istihbarat örgütlerinin ve ajanların dernek faaliyetleri altında rahatlıkla cirit atacağı bir ülke olmayacaktır. Türkiye Muz Cumhuriyeti değil, gerekli önlemi alıyor. 

SUÇ ÜSTÜ YAKALANDILAR

AK Parti Mersin Milletvekili ve Dış İlişkiler Başkan Yardımcısı Çiğdem Münevver Ökten: Büyükada’dakiler haritaların üzerinde çalışma yaparken yakalandı. Türkiye’nin dış politikasında demokratik olmayan bir yapılanma olduğunu varsayıyorlar ama hayır. Biz kendi demokrasimiz içerisinde vatanımızın birliğine dirliğine kast eden düşmanlara karşı gerekli olan yasal, hukuki ve polis yoluyla bütün önlemleri alıyoruz. Bir ülkenin kendisini koruması için devletin bütün organlarını çalıştırırız. Bunda yanlış olan bir şey yok. Eğer suçsuzlarsa bu da ortaya çıkar. Bütün bunların hepsi kasıtlı yapılmış şeyler. 

TÜRKİYEYİ İÇ MESELE YAPTILAR

ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Bağcı: Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerdeki gerginliğin devam etmesi Almanya’daki seçimlere kadar devam edecek. Çünkü Türkiye Almanya’nın iç politika sorunu olmuştur, Almanya da Türkiye’nin iç politika sorunu olmuştur. Angela Merkel’in bu son gelişmeler karşısında dilini biraz sertleştirmesi de bunun bir göstergesi. Eylül ayında yapılacak seçimlere kadar bu süreç içerisinde ben Almanya’daki iç politik tartışmalar nedeniyle bir yumuşamanın olacağını düşünmüyorum. Düzelme ihtimali, teorik olarak var. Şu anda geri adım atacak taraf yok.

İYİ Kİ SINIRDAŞ DEĞİLİZ

Türk-Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar (TAVAK) Vakfı Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen: Alman vakıfları 30 yıldır Türkiye’de. Ankara, zamanında faaliyetlerine izin verdi ama bazıları aleyhimizde çalışıyor. İçişleri Bakanlığı’nın bunları çok iyi denetlemesi lazım. Almanya’da DİTİB’e (Diyanet İşleri Türk İslam Birliği) yapılan baskı ve baskınlar sonrasında bizim de bu işi ciddiye almamız gerekiyor. Türkiye-Almanya ilişkileri bu şekilde devam ederse iş çığırından çıkacak. İyi ki sınırdaş değiliz. Bu süreç çatışmaya kadar giderdi. Bir şekilde karşılıklı el uzatılmalı. Benim teklifim Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Alman mevkidaşı Steinmeier’i Türkiye’ye davet etmesidir. Aldığım duyumlara göre Steinmeier Türkiye’ye gelmeye hazır. 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...