Asr-ı Saadet'in 'engelli güller'i

A -
A +
 

Engelliler, toplumumuzun büyük bir kısmını oluşturuyor.  Ancak onlar, milyonları aşan nüfuslarına rağmen, sosyal hayatın içinde değil. Çünkü insanların bakış açıları engellileri evlerine mahkûm ediyor. Atılan adımlar da çoğu zaman sadece 'acıma' temelli olduğu için, yapılanlar onları rencide ediyor.
Muş Alparslan Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mithat Eser, engellilere İslami temellerle nasıl bakılması gerektiği yönünde bir kitap hazırladı. Nesil yayınlarından çıkan "Engelli Sahabiler" isimli kitapta Peygamber Efendimizin engelli dostlarının hayatını anlatan Doç. Dr. Eser, "Sahabe-i kiramın hayatı, bizim için ibret verici örneklerle dolu. Onarın hayatlarından sadece engelliler veya onların aile fertlerinin değil, bütün Müslümanların alacağı dersler var" dedi.
Eserinde 143 engelli sahabenin varlığından söz eden Doç. Dr. Eser, kitabın yazılış aşamasını ise şöyle anlattı: "Diyanet İşleri Başkanlığı'nda on yıl vaiz olarak görev yaptım. Vaizler, vaaz konularını zaman zaman güncel konulardan seçer. Biliyorsunuz, son yıllarda engelliler konusu kamuoyunda gündem olan bir konu. Ben de engelliler konusunda bir vaaz hazırlığı yaparken Hazreti Peygamber Efendimizin (sav) engelliler ile ilgili yaklaşımı dikkatimi çekti. Ancak bu konuda belirli birkaç sahabi ismi dışında fazla bir bilgiye ulaşamadım. Bu sebeple sahabi hayatlarını anlatan biyografik eserleri taradım. Bu düşünceden hareketle bu eser ortaya çıktı."
Peygamber Efendimizin engellilere her şeyden önce insan olduğu için değer verdiğini anlatan Doç. Dr. Eser, şunları söyledi: "Peygamber Efendimiz, engellilere değer verirdi. O, hiçbir zaman engellilere acınası insanlar olarak görmedi. Onları ziyaret ederdi. Kendisi ziyaret ederken yanında sahabileri de götürür ve bunu Müslümanların yapması için teşvik ederdi. Engellilere iş hayatından tutun da evlenmesine kadar her türlü ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik yardım ederdi.  Engellilere iş imkanı sağlardı. Asr-ı saadette biz engellileri valilikten berberliğe kadar her türlü iş kolunda görüyoruz. Bunu teşvik babında Peygamberimizin, vali vekili olarak devamlı surette görme engelli bir sahabiyi tercih ettiğini görmekteyiz. Peygamber Efendimiz, engellilerin eğitimiyle ilgilenirdi. Onların gerekli eğitimi alması ve yetişmesi için her türlü tedbiri almıştır." 


EĞİTİME ENGEL YOK
47 yaşında okuma yazma öğrendi
Aydın'ın Germencik ilçesinde yaşayan Birgül Kaya, çocuk felçi sebebiyle tekerlekli sandalyeye mahkûm oldu. Engeli sebebiyle okula gidemeyen Kara, kaymakamlığa başvurarak okuma yazma öğrenmek istediğini söyledi. Bunun üzerine ilçe kaymakamı Resul Çelik talimat verdi ve engelli kadın her gün eve gelip ders veren öğretmeni sayesinde 47 yaşında okur yazar oldu. Hayatının değiştiğini söyleyen Birgül Kaya, "Benim gibi engelli olanlar, okuma yazma öğrenmek için çekinmeden başvursun. Hayatlarına ışık gelsin" dedi. AYDIN AA


Engellilere özel park yaptırıyorlar
Merkezi Manisa'nın Gördes ilçesinde bulunan "Gördes Engelliler Dayanışma Derneği", Zafer Kalkınma Ajansı Sosyal Kalkınma Ajansının desteğiyle şehir merkezine engelliler için park yaptıracak. Engelli çocuklara oyun gurupları, engelli yetişkinlere spor alanları, yazlık düğün salonu, engelli aileleri için kafeteryanın yer aldığı sosyal tesis, yaklaşık 200 bin liraya mal olacak. Kaymakamlık ve belediyenin de desteklediği park, Zafer Kalkınma Ajansından hibe alan ilk engelli projesi oldu.


SESLİ KİTAP OKUYORLAR
Emekli gönüllüler engelliye ışık oldu
İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi'nde, gönüllü okuyucu olan bir grup emekli, görme engellilerin gözünü açıyor. Emekliler, sesli kitap hazırlıyor, engellilerin derslerine yardım ediyor, onların kurslara katılıp sosyalleşmelerine katlı sağlıyor. 44'ü kadın 45 emeklinin engellileri desteklediğini belirten Kütüphane Müdürü Talat Aydilek, "İnsanlar emeklilikle birlikte evinde dinlenme, zamanını rahat geçirme dönemi yakalıyor. Ama gönüllü okuyucularımız birçok şeyden fedakarlık yaparak zamanlarını veriyor. Bundan daha güzel, takdir edilecek, onur duyulacak bir davranış olamaz" dedi. İZMİR AA


ÖRNEK PROJE
Marketlerin torbaları omurilik felçlilerinden
Türkiye Omurilik Felçliler Derneği (TOFD) ve Türkiye Perakendeciler Federasyonunun ortaklaşa yürüttüğü "Engelli Üretiyor Doğa Kazanıyor" projesi, hayata geçiriliyor. Projede bez torbaların tasarımdan dikişe, baskıdan üretime kadar bütün safhaları TOFD Genel Merkez ve TOFD Beykoz Şubesi'nde bulunan tekstil atölyelerinde engelliler tarafından gerçekleştirilecek. Üretimle marketlerin bez torba ihtiyacı engelliler tarafından karşılanacak.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.