Hayata ritim katıyorlar

A -
A +
Düşler Akademisi ve Ataşehir Belediyesi engelliler için  "Engelli Çocuklar Hayata Bağlanıyor" adlı proje başlattı. Düşler Akademisi'nde ritim ve mutfak atölyesinde eğitim alan engelli çocuklar, Novada AVM'de hünerlerini sergiledi. Etkinlikte izleyicilere, Düşler Akademisi mutfak atölyesinde yapılan kurabiyeler ikram edildi. Akademi yöneticisi Ercan Tutal  2008'den bu yana engelli çocukları sanatla buluşturduklarını belirterek "Engelli çocuklar, önlerindeki engelleri kaldırdığınızda ne kadar başarılı olabileceklerini gösteriyor" dedi.
 Cüneyt Bitikçioğlu İSTANBUL


Onları önce onurlu bir insan olarak görün
Doğru iletişimin mutluluk yolunu açtığını ve engelliyi toplumla bütünleştirdiğini belirten uzmanlar, "Onları önce bir engelli olarak görmeyin" diye uyarıda bulunuyor.

İstatistikler, Türkiye'de 5 milyona yakın engelli olduğunu söylüyor. Bu oran dikkate alındığında Türkiye nüfusunun önemli bir kesimini engelli vatandaşlarımız oluşturuyor. Her birinin engeli farklı, ancak engelli olmayanlarla yaşadığı iletişim problemi aynı. Uzmanlar, bu sıkıntının ortadan kaldırılması için öncelikle onların sadece bir engelli değil, toplumun onurlu bir bireyi olarak görülmesi gerektiğini söylüyor. Engellilerle doğru iletişim konusunda bilgiler veren Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zülfikar Özkan şu uyarılarda bulunuyor: "Karşımızdaki insan davranışlarını, kendimizi sunma biçimimize göre ayarlar. Biz rahat konuştuğumuz zaman karşımızdaki de kendini rahat hisseder. Birbiriyle iyi anlaşan insanlar, iletişim içinde oldukları zaman beden duruşlarıyla birbirine benzeme eğiliminde olur. Bu insanlar, benzer jest ve mimikleri de kullanır. Bu sebeple engellilerle sıcak bir ilişki kurmak için, onların dünyasında buluşmalıyız. Engelli kişinin eli cebindeyse, siz de elinizi cebimize sokabiliriz. Beden dilinin iletişimin %55'ini oluşturduğunu unutmamalıyız. Öncelikle konuşma hızı denkleştirilmelidir. İletişimin % 38'i nasıl söylediğimize bağlıdır. Bu sebeple sıcak ilişki kurmak için, engellinin konuşma hızına ayak uydurmaya çalışmalıyız. Doğru iletişile uyum sağladığımız zaman, engelli bizimle bütünleşir. Böylece sevgi ve ait olma duygusunu yaşamış olur. Kendini evindeymiş gibi hisseder. Bu yol da engelliye ek mutluluk yolunu açar."

Urfa engelleri kaldırıyor
Şanlıurfa Belediyesi, 14 bin metrekarelik alana Türkiye'nin en kapsamlı engelliler koordinasyon merkezlerinden birini yapıyor. İçinde, spor salonundan yüzme havuzuna kadar engelliler için her şeyin düşünüldüğü merkez, Kasım ayında açılacak. Engelliler koordinasyon merkezinde her engel grubu için ayrı bir birim kurulacak. 5 milyon liraya mal olacak merkeze LİMAK Şanlıurfa Çimento'nun 2 milyon liralık destek verdiğini belirten Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, "Her yaştan engellinin kapasitesini geliştirmek, hayat şartlarını iyileştirmek, mesleki eğitimle üretime katkıda bulunmalarını sağlamak, sosyal yönlerini geliştirmek ve sosyal rehabilitasyon hizmeti vermek" istediklerini söyledi.




Korumalı iş yeri açana hibe
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile birlikte 'Korumalı İşyerleri Projesi' projesi çerçevesinde engelli istihdamını  artıracak. Proje kapsamında, zihinsel, ruhsal ve duygusal engellilere yönelik korumalı işyerleri açanlara kuruluş sermayesi olarak 150 bin liraya kadar hibe verilecek. İşyerindeki çalışanların en az yüzde 75'i engellilerden oluşacak. Bu işyerinde çalışacak engelli işçilerin maaş giderleri ilk bir yıl boyunca, engelli çalıştırmayan kurumlardan kesilen cezalardan karşılanacak. 

Engelliler altın çağını yaşıyor
Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu (TOSSFED) Başkanı Birol Aydın, "Son yıllarda Türkiye'de engellilere yönelik gözle görülür, ciddi bir atılım var. Engelliler son 10 yılda Türkiye'de altın çağını yaşıyor" dedi. Türkiye'de 14 branşta 10 bin lisanlı engelli sporcu bulunduğunu anlatan Aydın "Türkiye'de engelliler önceden evlere kapatılırdı. Bu aileler çocuklarını evden çıkarmaya utanırdı. Bunu sporla yendik. Engelli çocuklar eğitimle normal sporcunun yaptığı bütün sporları yapabiliyor. Bizim amacımız Türkiye'nin her tarafından bütün engellileri kucaklayıp onlara spor yaptırmak" diye konuştu. Türkiye'de daha iyi şartlarda spor yapıldığını vurgulayan Aydın, "İddia ediyorum son yıllarda engelliler spor alanında Avrupa'nın ilerisindeyiz" dedi. SİVAS AA


Yeter ki mutluluk engelli olmasınlar
Ümraniye Belediyesi, Engelliler Haftası münasebetiyle, engellilerin el emeklerinin görücüye çıktığı bir sergi düzenledi. Sergide, Ümraniye Belediyesi Engelliler Korosu'nun hazırladığı konser, büyük beğeni topladı. Konserin ardından kısa bir konuşma yapan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, " Engelli koromuz, engelli kardeşlerimize yaptığımız hizmetlerin en büyük örneğidir. Engelli vatandaşlarımız için, bütün parklarımıza, caddelerimize ve kamu alanlarına 15 bini aşkın rampa inşa ettik. Zihinsel engelli olabilirler, yürüme engelli veya görme engelli olabilirler ama mutluluk engelli olmasınlar" dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.