Küçük insan büyük aşk!

A -
A +
T oplumumuzda genel olarak engellilerin çalışamayacağı, iş sahibi olamayacağı, sevemeyeceği ve evlenemeyeceği düşünülüyor. Oysa ne canda özür var, ne de kalpte...
Ayça Özeker (20) ile eşi Mesut Özeker (32)'in hayatı bunun bir ispatı gibi. Ayça Özeker'in boyu 97 cm, eşinin boyu ise 120... İnternette tanışan genç çift, evlenmeye karar verdi. Ancak kızın ailesi, bu izdivaca karşı çıktı. İzmir'den atlayıp İstanbul'a gelen Mesut, sevdiği kızı kaçırdı. 9 ay önce yuva kuran çift, tam mutluluğa erişmişken Mesut çalıştığı işten ayrılmak zorunda kaldı.
Gerisini çiçeği burnunda damattan dinledik: "Eşim, evinin tek evladıydı. Akraba evliliği yüzünden engelli doğmuş. Onunla internette tanıştık. Birbirimizi sevdik. Ailesinin elini öpmek, şöz, nişan, düğün yapmak isterdim ancak 'bu iş olmaz' dediler. Ben de çaresiz kaçırdım. Eşim normalde insanlara karşı çok güvensiz ve korkak, fakat benimle gelirken hiç tereddüt etmedi. Annesi nasıl olsa evlenemez diye iş güç yaptırmamış ama Ayça, evine sahip çıkıyor. Annemin gelinleri arasında da yeri ayrı. Benim işten ayrılmam, gidişatı değiştirdi. Şimdi ailelerimizin desteğiyle ayakta kalıyoruz. Yetkililerden, işverenlerden bir iş istiyoruz." Kimseye muhtaç olmadan geçimlerini sağlamak istediklerini belirten Ayça Özeker de şöyle dedi: "Millet bizi çok yadırgıyor. İkimizi yan yana gördüklerinde bütün işlerini bırakarak sadece bize odaklanıyorlar. Sanki insan değil de bir öcüymüşüz gibi bakıyorlar. Bu bakışlar, bizi çok rahatsız ediyor. Bu yüzden doğru düzgün dışarı bile çıkamıyoruz. Oysa biz de herkes gibi insanız. İzmir Bornova'da bir apartmanın bodrum katında yaşıyoruz. Ben aynı zamanda kalp hastasıyım. Göğüs kafesim küçük geldiği için iç organlarım sıkışıyor. Bu da kalbime vuruyor. Bir ayağım hastanede. Boyumuzun kısa olduğuna bakmayın. Bizim yapabileceğimiz çok iş var. Mesela, çok güzel bilgisayar kullanabiliyorum. Başvurduğumuz yerlerden ret cevabı alıyoruz. Çünkü bizi hiç denemeden yetersiz görüyorlar. Çok şey istemiyoruz. Tek derdimiz mutlu olmak."


Genel müdüre oğlu ilham verdi 
Bugün, "Dünya Down Sendromu Günü". Her sene 21 Mart'ta bu engel grubundaki bireylerin hayatına temas ediliyor, onlar için yapılan örnek girişimler akıllara geliyor.  Teknoloji perakende şirketi Bimeks'in çalışmaları onlardan biri. Şirket, mağazalarında 9 down sendromluyu istihdam ediyor. Bu, bir sosyal sorumluluk projesi. Ancak bu istihdamın altında yatan özel bir sebep daha var. Bimeks Genel Müdürü M. Arif Bayraktar'ın 22 yaşındaki oğlu Ömer de down sendromlu. Diğer arkadaşlarıyla birlikte babasının başında bulunduğu şirkette görev alan Ömer, sevgi ve eğitimle engellerin nasıl aşılabileceğini gözler önüne seriyor. Ailelerin, derneklerin, vakıfların, hükümetin son on yılda büyük mesafeler aldığını belirten Genel Müdür Bayraktar şöyle diyor: "Herkes down sendromlular için elinden geleni yapıyordu ancak diğer yandan bizce hep bir eksik vardı. Bu eksik onların çalışma hayatında bulunması idi. Özellikle de teknolojik ürün satan mağazalarda. Bu sorumlulukla çok fazlaca fikrin sahiplenilmesi ve aşama aşama hayata geçirilmesi hiç de kolay olmayan bir süreçti. Ama niyet 'hayır' olduğunda akıbette 'hayır' olur ya işte bu şekilde her şey kolayca oluverdi. Bugün 9 teknoport mağazamızda 9 gencimiz Bimeks müşterilerine hizmet ediyor. Müşterilerimiz mutlu,  aileler mutlu en önemlisi down sendromlu gençlerimiz çok mutlu. Bizler de her gün güzel gelişmeler gördüğümüz gençlerimizle çok ama çok mutluyuz."
 
 

Zeytinburnu RAM'dan engelli bilinç kılavuzu
Zeytinburnu Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM), özel eğitim isteyen bireyler ve engel türleri hakkında kamuoyunu bilgilendirmek örnek bir çalışmaya imza attı. Merkez, Zeytinburnu Belediyesi'nin desteğiyle engelli türlerini tanıtan 15 broşür hazırladı. Ailelere tavsiyelerde bulunulan broşürlerden 30 bin adet basıldı. Kurum Müdürü Psikolojik Danışman Volkan Kumaş, kitapçıklarda otizm; bedensel, görme, işitme ve zihinsel engelliler, dil ve konuşma güçlüğü çekenler, öğrenme güçlüğü ve uyum bozukluğu yaşayanlar, üstün zekâlı ve üstün yetenekliler hakkında bilgi verdiklerini söyledi. Problemin erken teşhisinin önenime temas eden Kumaş, "Aksi halde tedavi zorlaşır. Broşür dizisiyle ailelere yardımcı olmak istedik" dedi. (0 212 558 08 43)

 

Eğitimle ayakkabı ustası olacaklar
Trabzon Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu bünyesinde faaliyet gösteren Ayakkabı Üretim Atölyesi'nde 21 zihinsel engelli genç, meslek sahibi olabilmek için ayakkabı imalatı konusunda eğitim alıyor. Merkezin Kemerkaya Mahallesi'nde hizmet veren ek binasında Dünya Bankası'nın hibe desteğiyle satın alınan makinelerle oluşturulan atölyede, 6 usta öğretici tarafından 14 ile 20 yaş arasındaki gençlere, haftanın 4 günü günde 7 saat mesleki eğitim veriliyor. Atölyede ayakkabı yapımının tüm aşamalarını öğrenen gençler, haftanın bir günü ise okula gidiyor. AA

 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.