Destek prim borcu olan emekliler yapılandırma fırsatını kaçırmasın

A -
A +
Soru: "1997 yılında SSK'dan emekli oldum. Yeğenim 1991 yılında şirket kurdu ve beni de yüzde 5 ortak yaptı. Şirket ortağı olan emeklilerin maaşından kesinti yapılması gerekiyormuş. Bunu bilmiyordum. 11 aydan bu yana maaşımdan 186 TL destek primi ve 310 TL birikmiş destek primi kesiliyor. Çok zor duruma düştüm, bu borca af geldi mi?" Erol B/Van

DESTEK PRİMİ NE ZAMAN GELDİ

1999 yılı seçimleri sonrası kurulan Anasol-M hükümetinin ilk icraatlarından birisi emeklilere getirilen destek primi ödeme yükümlülüğü oldu. 1999 yılı Eylül ayında yapılan yasal düzenleme sonrası Bağ-Kur'dan emekli olup Bağ-Kur sigortalısı olmayı gerektirir biçimde ticari faaliyette bulunan emeklilerin diğer bir ifade ile vergi mükellefi, limitet şirket ortağı, anonim şirket kurucu ortağı ve anonim şirketin yönetim kuruluna seçilen Bağ-Kur emeklilerinin, Ekim 1999 tarihinden geçerli olmak üzere maaşlarından yüzde 10 oranında destek primi kesilmeye başlandı.

İlerleyen yıllarda destek prim ödeme yükümlülüğünün kapsamı genişletildi. 2003 yılında yapılan yasal düzenleme ile SSK, Emekli Sandığı, Banka ve Borsa Sandıklarından emekli olup vergi mükellefi olanlar da 2 Ağustos 2003 tarihinden itibaren her ay için Bağ-Kur 12. Gelir Basamağının yüzde onu oranında destek primi ödemesi yükümlüsü oldu. Yasanın vergi mükellefi olanları destek primi ödeme yükümlüsü yapıp şirket ortaklarını kapsamın dışında bırakması kamuoyunda rahatsızlık oluşturunca bu kez 2004 yılında yeni bir düzenleme daha yapıldı ve SSK, Emekli Sandığı, Banka ve Borsa Sandıklarından emekli olup şirket ortağı olanlara da 28 Ocak 2004 tarihinden geçerli olmak üzere destek primi ödeme yükümlülüğü getirildi.

Son olarak 5510 sayılı Reform Yasası, 1 Ekim 2008 tarihinden itibaren hangi kapsamdan emekli olursa olsun destek priminin maaşlardan kesilmesi uygulamasını getirdi. Kesilecek destek primi oranı 1 Ekim 2008 ila 31 Aralık 2008 tarihleri için emekli maaşının yüzde 12'si, 2009 yılı için yüzde 13'ü, 2010 yılı için yüzde 14'ü, 2011 yılından itibaren de yüzde 15'i oldu.

HANGİ İŞİ YAPAN EMEKLİNİN MAAŞINDA KESİNTİ YAPILIR

Vergi mükellefi olan, vergiden muaf olup esnaf sanatkârlar siciline kaydı olan, hisse oranı ne olursa olsun limitet şirket ortağı olan, anonim şirkete ortak olup yönetim kuruluna seçilen, Jokey Kulübünden at antrenörlüğü veya jokey lisansı alıp fiilen bu mesleği yapan emeklilerin, emeklilik statüsü ayrımı yapılmaksızın maaşlarından destek primi kesilmesi gerekiyor. Vergiden muaf olup esnaf sanatkârlar siciline kaydı olan emekliler muafiyet belgesi alınca, şirket ortağı olanlar ise şirketi tasfiyeye soktuktan sonra SGK'ya başvurarak destek primi kesintisini kaldırtabilmektedir.

DESTEK PRİM BORCU OLAN EMEKLİLER BORCUNU YAPILANDIRSIN


6552 sayılı Çok Maddeli Yasa, 11 Eylül 2014 tarihinde Cumhur Reisimiz, Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından jet hızıyla onaylanarak Resmî Gazete'de yayınlandı. Çok Maddeli Yasayla birlikte SGK'ya destek prim borcu olan emeklilere yapılandırma imkânı getirildi. Yapılandırma başvuruları 1 Ekim 2014 tarihinde başladı ve 31 Aralık 2014 tarihine kadar da devam edecek.

Borç yapılandırmasına başvuru yapılması halinde borç asıllarına uygulanan ve yüksek olan reel faiz oranları yerine daha düşük olan enflasyon oranında gecikme zammı uygulanacak. Bu yöntemle borçlar yaklaşık yüzde 40-50 oranında azalmış olacak. Dileyen emekliler, yapılandırılan borcu 31 Ocak 2015 tarihine kadar peşin ödeyecek. Peşin ödeme imkânı bulunmayan emekliler ise yıllık yüzde 5 oranında uygulanacak düşük vade farkıyla borcunu 18 taksite böldürerek iki ayda bir ödeme yapacak ya da bankadan ödeme zahmeti çekme yerine taksitlerin maaşından kesilmesini talep edebilecek.

İKİ FARKLI YAPILANDIRMA BAŞVURUSU GEREKEBİLİR

SGK'ya destek prim borcu olup yapılandırma imkânından yararlanmak isteyen emekliler için başvurulacak SGK birimi, emeklilik statüsüne ve borcun 1 Ekim 2008 tarihinden önce veya sonra olmasına göre farklılık gösteriyor.

Hangi Kurumdan/Statüden emekli olursa olsun (SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ya da Banka ve Borsa Sandıklarından emekli olanlar) emekliler, 1 Ekim 2008 tarihinden önceki sürelere ait destek prim borçlarının yapılandırmasını adreslerine en yakın veya diledikleri herhangi bir SGK Müdürlüklerinden yapabilecek.

Emeklilerin 1 Ekim 2008 tarihinden sonraki dönemlere ait destek prim borçlarının yapılandırma başvuruları ise;

-SSK ve Bağ-Kur şartlarından emekli olup destek prim borcu olanlar, borç dosyalarının oluşturulduğu yani ticari faaliyet adreslerini içine alan SGK Müdürlüklerine,

-Emekli Sandığı şartlarından emekli olup destek prim borcu olanlar, Mithatpaşa Caddesi No:7 Sıhhiye/Ankara adresinde bulunan Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Kamu Görevlileri Ödemeler Daire Başkanlığına, yapılmalıdır.

BAŞVURU YAPMAYANIN MAAŞINDAN RESEN KESİNTİ YAPILIR

Mevcut destek primi borcunu yapılandırmayan veya destek primi kesintisi yapılması için SGK'ya başvuru yaptıktan sonra yapılandırma talep etmeyen emeklilerin, durum tespit edildiği andan itibaren reel gecikme zammını da ihtiva eden destek prim borçları, borç sona erene kadar maaşlarından kesilecektir. Bu ise 6-7 sene boyunca maaştan yüzde 25 oranında kesinti yapılacağı anlamına gelir. Yapılandırma başvurusunda bulunan emeklinin destek prim borcunun faizinin daha düşük hesaplanacağı dikkate alınarak destek prim borcu olanlar emeklilerin mutlaka yapılandırma başvurusunda bulunmasını öneriyorum.

Okurumuzun yapılandırma fırsatını kaçırmaması yani mutlaka destek prim borç yapılandırma başvurusu yapması menfaatine olacağı gibi yüzde 15 oranındaki cari destek primi kesintisinin sonlanması adına şirketteki hissesini devretmesi isabet olacaktır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.