Engelli dostluğu icraatla olur

A -
A +

Bu yıl Dünya Engelliler Günü buruk geçti. Bir belediye başkanı, şaka olsun diye görme engelli vatandaşımızın ensesine şaplağı patlattı. Şaka değil eşek şakası yaptı. Nasıl da belli oluyor samimiyetsizler... Bir diğeri ise güya Türkiye'yi yönetmeye talip ama Cumhurbaşkanına hakaret etmek için engellileri kullanıyor. Engelliye hakaret ediyor ama farkında değil. Yıllardır anlayamadıkları şu: İnsanlar artık söze itibar etmiyor, icraata, samimiyete bakıyor...

Siz istediğiniz kadar ülkenin yarısından fazlasının teveccühüne mazhar olmuş Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN'a hakaret edin, engelli vatandaşlarımız ferasetiyle gerçekleri görüyor. Engelliye evde bakım parası ödenmesi, engellilere 2022 Sayılı Yasa kapsamında engelli maaşı ödenmesi, terör nedeniyle engelli duruma düşmüş vatandaşlarımıza maaş ödenmesi, bu ve buna benzer engellileri korumaya yönelik çok sayıda düzenlemenin altında Cumhurbaşkanımızın imzasının bulunduğunu biliyor. Bunları bilmeyenler ise engelliye maaş ödendiğini dahi bilmeyip seçim beyannamelerine, engellilere maaş ödenmesi için yasal düzenleme yapacağını yazanlar. İşte sözün bittiği yer tam da burada başlıyor.

AK PARTİ HÜKÜMETİ ENGELLİLERİ DÜŞÜNDÜ
AK Parti hükümetleri döneminde engellilere yönelik çok sayıda yasal düzenlemeler yapıldı. Bunların bir bölümüne yerimiz elverdiği ölçüde değinmek istiyoruz. Tamamında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN'ın imzasının bulunduğu yasal düzenlemelerden sadece birkaç tanesi şunlar:

-Engelli vatandaşlarımızın bakımını üstlenenlere her ay 810 TL evde bakım parası ödeniyor.

-Engellilik derecesi % 40 ila % 69 arası olan engellilere üç ayda bir 847 TL engelli maaşı ödeniyor. Engellilik derecesi % 70 ve üzeri olanlara ise 1.270 TL ödeniyor.

-Terör olayları nedeniyle üçüncü derece engelli olanlara her ay 438,89 TL, ikinci derece engelli olanlara 585,18 TL, birinci derece engelli olanlara 731,48 TL maaş ödeniyor.

-Terör olayları nedeniyle üçüncü derece engelli olanlara 12.935,76 TL'ye kadar, ikinci derece engelli olanlara 25.871,52 TL'ye kadar, birinci derece engelli olanlara 38.807,28 TL'ye kadar nakdi yardım yapılıyor.

ENGELLİLERLE İLGİLİ SOSYAL SİGORTA YARDIMLARI
Reform Yasasında engellilere yönelik çok sayıda düzenleme var. Bu düzenlemelerden bir bölümü şunlardır.

-İlk defa 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olan, engelli durumda bulunan ve vergi indirim belgesi bulunan sigortalılar, sigortalı oldukları tarihe göre 15-20 yıl sigorta, 3600-4400 gün prim şartlarını sağlayınca yaşı beklemeden SSK şartlarından emekli olabilir.

-İlk defa sigortalı olduğu tarihte % 60 ve üzeri engeli bulunan sigortalılar 15 yıl sigorta 3600 gün şartlarını sağlayınca yaşı beklemeden SSK şartlarından emekli olabilir.

-Başkasının bakımına muhtaç ağır engelli çocuğu bulunan kadın sigortalıları prim gün sayısına her 360 gün prim için 90 gün prim eklenir. Prim gününe eklenen bu süreler emeklilik yaşından düşülür.

-İş kazası veya meslek hastalığı sonucu çalışma gücünü % 10 ve üzeri kaybederek engelli duruma gelmiş olan sigortalılara sürekli iş göremezlik geliri (emekli maaşı) ödenir.

-Engellilik derecesi % 60 ve üzeri olan sigortalılar Bağ-Kur şartlarına göre 15 yıl sigorta 3960 gün şartlarını sağlayınca yaşı beklemeden Bağ-Kur şartlarından emekli olabilir.

-Engellilik derecesi %50-59 aralığında olan sigortalılar Bağ-Kur şartlarına göre 16 yıl sigorta 4320 gün şartlarını sağlayınca yaşı beklemeden Bağ-Kur şartlarından emekli olabilir.

-Engellilik derecesi %40-49 aralığında olan sigortalılar Bağ-Kur şartlarına göre 18 yıl sigorta 4680 gün şartlarını sağlayınca yaşı beklemeden Bağ-Kur şartlarından emekli olabilir.

-Sigortalı olduğu tarihte sağlıklı olmakla birlikte daha sonra herhangi bir nedenle % 60 ve üzerinde çalışma gücü kaybına uğrayan dolayısıyla engelli duruma gelen sigortalılar 10 yıl sigortalılık süresi ve 1800 gün prim ödeme şartlarını sağlamışsa malulen emekli olabilir. Başkasının bakımına muhtaç engelliler için sigortalılık süresi aranmaz.

SÖZDE DEĞİL ÖZDE ENGELLİ DOSTU
Engelli vatandaşlarımızı düşünmek sözle değil icraatla olur. Engelli dostu siyasetçi, engelliler için yasal düzenlemeler yapar. Engellileri pozitif ayrımcılığa tabi tutar. Velhasıl, engelliyi önce sevmek, saymak sonra anlamak gerekir. Malulen emekli olma talebinde bulunan sigortalıyı 10-15 farklı hastaneye sevk eden Bağ-Kur'un eski genel müdürlerinden de engelliyi anlaması beklenemez.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.