Taş yaparken göz çıkarıyoruz

Taş yaparken göz çıkarıyoruz

KÜLTÜR - SANAT Haberleri

Yüzyıllık eserler zamana direnemeyince restore ediliyor ancak yapılan hatalar yüzünden ne tarihin izleri ne de o yaşanmışlıklar kalıyor.

GİZEM DUMAN

Buna son örnek Şile Kalesi'nin çizgi film karakteri 'Sünger Bob'a benzetilmesi. Öyle facialar var ki mimarı görse 'Ben mi tasarladım' der. 

Taş yaparken göz çıkarıyoruz


Atik Valide Külliyesi
Üsküdar'daki Atik Valide Külliyesi, İstanbul'un hafızası sayılabilecek tarihî yapılardan biri. Sultan III. Murad'ın annesi Nurbanu Valide Sultan adına 1570-1579 yıllarında yaptırılan külliye, bir dönem Necip Fazıl ve Nazım Hikmet gibi ünlülerin yattığı cezaevi oldu. Ardından lise olarak kullanıldı. Yıllarca bakımsız halde bırakıldı. Neyse ki Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi sahip çıktı ve külliyeyi yeniden ayağa kaldırdı. Ne var ki kampüsün içi koruma maksadıyla camekânlarla dolduruldu. Mimar Sinan'ın dokunuşları da gölgede kaldı.
Taş yaparken göz çıkarıyoruz
Süheyl Bey Camii
1591 yılında, Beyoğlu'nda Süheyl Bey tarafından inşa ettirilen cami sekizgen şeklinde ve kubbeliydi. 2 yıl önce restorasyonla cephesi camla kaplandı, sekizgen yapısı bozuldu. Sanki bir cami değil de bir iş yeri görüntüsünü aldı. Öyle ki 1958 yılında yıkılan ve yeniden ayağa kaldırılan Mimar Sinan'nın eserinin iş yeri olarak kullanılacağı iddia edildi. Fakat Vakıflar İstanbul Müdürlüğü cami işlevi dışında bir kullanımının mümkün olmadığını belirtti.

Taş yaparken göz çıkarıyoruz


Urfa Kalesi
İnşa tarihi hakkında kesin bilgi yok. M.S. 812 yılında Hıristiyanlar tarafından Arap akınlarına karşı kenti korumak amacıyla yaptırıldığı en güçlü rivayet. Kalenin 2013'ün Nisan ayında aşırı yağışlar sebebiyle çöken kısmı bakıma alındı. Ancak surlar yerine ortaya bembeyaz bir duvar çıktı. Yetkililer beyaz görünüme orijinal Urfa taşının neden olduğunu, zamanla duvarın geri kalanı gibi eski görünüme kavuşacağını savundu.
Taş yaparken göz çıkarıyoruz
Mesnevihane Camii
İstanbul Balat'ta 1844 yılında tekke olarak inşa edilen cami, 1925'te tekkelerin kapatılmasıyla viraneye döndü. Geçtiğimiz yıllarda başlanan restarosyon çok tartışıldı. Çünkü tarihî dokudan neredeyse eser kalmamıştı. Caminin dış cephesinin üzerine beton sıva yapıldı ve beyaza boyandı. 


Taş yaparken göz çıkarıyoruz
Tekfur Sarayı
Bizans İmparatoru Porfirogenetos'un yaptırdığı Tekfur Sarayı, İstanbul'un fethine kadar Bizans'ın yönetildiği yerlerden biriydi. Çini ve cam imalathanesi olarak kullanıldı. 1864'teki yangında büyük zarar gördü, uzun yıllar metruk kaldı. 2002'de restorasyon kararı alındı. Yaklaşık 10 yıl sürdü. 1000 yıllık saraya ahşap pencere, alüminyum korkuluklar eklendi. Klima, merdiven ve çatı yapılarak âdeta kapalı bir mekâna dönüştürüldü. 

Taş yaparken göz çıkarıyoruz
Vilayet Camii
İstanbul'da Fatih Sultan Mehmet döneminde İmam Ali Efendi tarafından inşa edilen cami, geçtiğimiz yıl restore edilerek ibadete açıldı. Kırmızı beyaza boyanan caminin eski sadeliğinden eser kalmadı. Yapı öyle bir değişti ki gören oraya yeni bir cami yapıldı sanıyor. Tek teselli, caminin içine farklı bir özenin gösterilmesi...

Taş yaparken göz çıkarıyoruz
Ayasofya Orhan Camii
Bursa İznik'te Orhan Gazi'nin camiye dönüştürdüğü kiliseye, Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle Mimar Sinan tarafından mihrap ilave edildi. Asırlar sonra 2007'de başlayan yenileme çalışması hem Mimar Sinan'ın kemiklerini sızlattı hem büyük tepki çekti. Caminin girişine yapılan cam kapı, görenleri hayrete düşürdü. Tarihî mirasın her tarafı betonla kaplandı. Cami, 6 Kasım 2011'de 90 yıl aradan sonra ibadete açıldı.

Taş yaparken göz çıkarıyoruz
İshak Paşa Sarayı
Osmanlı İmparatorluğu'nun Lale Devrindeki son büyük anıt yapısı. Ülkemizin en önemli tarihî eserlerinden biri olan Ağrı'daki İshak Paşa Sarayı'nın restorasyonla üstünün şeffaf bir çatıyla kaplanması ziyaretçiler tarafından eleştirilere sebep oldu. Sarayı don ve güneş ışınlarına karşı koruması için yapılan cam tavan, uzun süre sosyal medyanın dilinden de düşmedi.

Taş yaparken göz çıkarıyoruz
Şile Kalesi
Megakent İstanbul'un şirin ilçesi Şile'de 'Ocaklı Ada Kalesi' de denilen 2000 yıllık tarihî yapının geçtiğimiz günlerde tamamlanan restorasyondan sonraki son hali tartışmalara yol açtı. 2010'da restore edilerek turizme kazandırılmak maksadıyla tahsis edilen kale yeni haliyle sosyal medyada “Sünger Bob”a benzetildi.








UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...