El bileğinden stent

El bileğinden stent

SAĞLIK Haberleri

Kalbi besleyen damarların tıkanıklıklarının tedavisinde kullanılan girişimsel yöntemlerdeki gelişmeler, hastaların çok kısa sürede yileşmesini sağlıyor

ZİYNETİ KOCABIYIK
Prof. Dr. Oğuz Yavuzgil nbsp;Damar tıkanıklığı tedavisindeki en yeni gelişmeleri anlattı...
Türkiye'de ve dünyada en çok ölüme sebep olan hastalıklardan olan kalp ve damar hastalıklarının teşhisinde ve tedavisinde girişimsel kardiyolojinin kullanım alanları her geçen gün artıyor. Kalbi besleyen ana damarların tıkanıklıklarının açılmasında kullanılan stent teknolojisindeki son gelişmeler hem hastanın hayatını kolaylaştırıyor hem de neredeyse açık cerrahiye yakın tedavi başarıları sağlıyor. nbsp;İstanbul'da gerçekleştirilen 22. Ulusal Uygulamalı Girişimsel Kardiyoloji Kongre'sinde, nbsp;kalp ve damar hastalıklarında son yıllarda sıklıkla kullanılmaya başlanan girişimsel yöntemlerdeki yenilikler ele alındı. Stent uygulamalarındaki en son gelişmenin, kasık yerine nbsp;el bileğinden girilerek stent konulması olduğunu söyleyen Türk Kardiyoloji Derneği Girişimsel Kardiyoloji Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Yavuzgil, kalp damarı tıkanıklıklarının hastaların %90'ında el bileğinden girilerek çekilen kalp anjiyosu ile teşhis edilebildiğini söyledi. nbsp;El bileğinden gerçekleştirilen kardiyolojik teşhis ve damar içi girişimsel yöntemlerin, kasığa göre avantajları olduğunu bildiren Prof. Dr. Yavuzgil, "Uygun hastalarda basit stent işlemlerini de el bileğinden girerek yapmak mümkün. El bileğini kullanmanın en önemli avantajı hastanın hastanede yatmadan işlemden kısa bir süre sonra taburcu olabilmesi, herhangi bir kanama durumunda el bileğine bastırarak kanamanın durdurulması ve kasığa göre enfeksiyon riskinin çok daha düşük olmasıdır. Kasıktan görüntüleme ve stent işleminde kanama ve ağrı olabilmekte, bu bölgeye kum torbası konulduğu için hasta 6 saat hareketsiz yatmak zorunda kalmaktadır" dedi.
ŞİŞMAN HASTALAR ADAY
El bileğinden yapılan girişimlerin hastanın iyileşme sürecini çok kısaltmasına rağmen her hastada uygulanamayacağını ifade eden Prof. Dr. Yavuzgil, "Birden fazla stent ya da balon konulması gereken hastalarda; damar içine traşlama yapılması gereken hastalar veya damar içine kompleks cihazlar kullanılarak girilmesi gereken hastalarda hâlâ kasığı tercih ediyoruz. Ancak basit bir stent koymamız gereken hastanın damarları uygun olduğu takdirde el bileğini tercih ediyoruz" dedi. nbsp;Zayıf, kısa boylu, bilek damarları çok ince ve bilekteki iki damarından birinde tıkanıklık olan hastalarda el bileğinden girişim yapılamadığını bildiren Prof. Dr. Adnan Abacı, "Damar yapısı elverişli olan ve özellikle kilolu hastalarda el bileğini tercih etmek daha uygundur" dedi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...