Kalp krizi yeni hayatın başlangıcıdır

Kalp krizi yeni hayatın başlangıcıdır

SAĞLIK Haberleri

5 hastadan biri 1 yıl içinde ikinci krizi geçiriyor. Türk Kardiyoloji Derneği, yeni bir krizden korunmak için yapılması gerekenleri rehberi hazırladı.

Ziyneti Kocabıyık
Türkiye Kardiyoloji Derneği, ülkemizde erkekler arasında ikinci, kadınlarda ise birinci sıradaki ölüm sebebi olan kalp krizinden sonra yapılması gerekenleri anlatan bir rehber yayınladı. Geçirilmiş kalp krizi sonrasında riskin hâlâ devam ettiğini söyleyen Türkiye Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Lale Tokgözoğlu, "Yapılan çalışmalar bizlere kalp krizi geçiren her 5 kişiden yaklaşık 1'inin, 1 yıl içerisinde tekrar inme veya kalp krizi geçirme riskinin olduğunu göstermektedir. Bu sebeple kalp krizinde taburculuk sonrası tedavi dönemi hastalığın seyri açısından önem taşımaktadır" dedi.
DOKTORLA İLİŞKİNİZİ KESMEYİN
Taburcu olurken hekim tarafından doktor tarafından tavsiye edilen ilaçların doktora danışmadan asla bırakılmamasının hayati önem taşıdığını hatırlatan Prof. Dr. Tokgözoğlu, "Kalp krizi geçirmiş hastalarda bu ilaç tedavilerinin erken kesilmesi hastanın altta yatan hastalığından dolayı tekrar kalp krizi geçirme riskini artırmaktadır. Kalbin yeni krizlerden korunması için düzenli tedavi altında olması şarttır. Bütün bunların yanında sigara, beslenme şekli, stres ve hareket eksikliği gibi birtakım yaşam alışkanlıklarının değiştirilmesi nbsp;ve sağlıklı yaşam tarzının seçilmesi gerekir" dedi.
DÜZENLİ KULLANIN
İlaçlarınızı aksatmayın
Taburcu olduktan sonra ilaçları tarif edilen şekilde kullanmak, yeni bir kalp krizi ya da felç geçirme riskini azaltır.
- Kalp ve damar hastalıkları ömür boyu sürecek olan ilaç tedavisinin de başlangıcını oluşturur. Taburcu olurken yazılan ilaçları doktorunuza danışmadan asla bırakmayın ve değiştirmeyin. İlaçlarınızı kesmeniz hayatınızı tehlikeye atabilir.
- Eczaneden reçete edilen ilaçların tamamının verilip verilmediğini ve dozlarının reçetede yazılanla aynı olup olmadığını kontrol ederek, bir aksaklık varsa doktora bilgi verin.
- Taburcu edildikten sonra devam eden problem yoksa, 1-2 hafta istirahat sonrasında işinize ve normal yaşantınıza dönebilirsiniz. Ancak ağır bir işte çalışıyorsanız bu durumu doktorunuzla görüşün.
- 1-2 hafta sonra uçakla yolculuk yapabilirsiniz.
TABURCU OLDUKTAN SONRA YÜRÜYÜN
- Sigara kullanıyorsanız mutlaka bırakın ve hatta yanınızda içilmesine dahi izin vermeyin. Çünkü sigara kalp damar hastalıkları ve kalp krizi için en önemli risk faktörlerinden biridir. nbsp;
- Katı yağlardan, un, tuz ve şeker kullanmaktan kaçının. Düzenli olarak meyve ve sebze tüketin. Beslenmenizde kırmızı et yerine balık tüketmeye özen gösterin. Kızartmadan uzak durun. Günde yaklaşık 1 avuç fındık, ceviz ya da badem gibi kuru yemişlerden birisini tüketin. Sıvı yağ olarak özellikle zeytinyağı kullanın.
- Kilo almayın. Eğer şişmansanız fazla kilolarınızdan kurtulun.
- nbsp;Fiziksel olarak aktif olmak ve düzenli egzersiz kalbiniz için faydalıdır. İlk günler kısa süreler yürüyüp, aşamalı olarak 6 hafta sonra yürüyüş sürenizi 30 dakikaya çıkarın. İlerleyen zamanlarda haftada en az 5 gün 30- 45 dakikalık düzenli aerobik egzersiz (yürüyüş, bisiklete binme, yüzme gibi) yapın.
- Kolesterol düşürücü ilaçlarınızı mutlaka kullanın; doktorunuza danışmadan kolesterol düşürücü ilaçlarınızı bırakmayın.
- nbsp;Yüksek tansiyonunuz varsa tedavi ve kontrollerinizi yaptırın. Kan basıncınızın 140/90 mmHg altında olmasına özen gösterin.
- Diyabetiniz varsa HbA1c adı verilen 2 aylık kan şekeri değerinizin %6.5'tan düşük olması gerektiğini unutmayın.
GÖĞÜS AĞRISINA DİKKAT!
Göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi herhangi bir şikâyetiniz olursa vakit geçirmeden doktorunuza başvurun. Tavsiye edilen ilaçlar herhangi bir yan etkiye yol açtıysa bunu doktorunuza bildirin. nbsp;





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...