"Sucuk-sosis sigara gibi"

"Sucuk-sosis sigara gibi"

SAĞLIK Haberleri

Sucuk, salam ve sosis gibi işlenmiş et ürünleri bağırsak ve pankreas kanseri riskini arttırıyor. Nedeni içeriğindeki koruyucu maddeler.

Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünleri kanser riskini arttırıyor. Dünya Sağlık Örgütü konuyla ilgili uyarı yapmaya hazırlanıyor. 


İşlem görmüş etler ile ilgili açıklama yapan Doç.Dr. Soley Bayraktar, "İşlem görmüş etlerin içinde sodyum nitrit veya sodyum nitrat var.Biz bu etleri yediğimiz zaman sodyum nitrit ya da nitratlar nitrozaminlere dönüşüyor. Nitrozaminler de kanserojendir. Yapılan çalışmalar nitrozaminlerin kolon kanseri, lösemi ve pankreas kanseri riskini arttırdığını göstermiştir" dedi.


Sodyum nitrit ve sodyum nitrat işlenmiş etlere renk veriyor, raf ömrünü uzatıyor. Sadece işlenmiş etlerde değil hazır ve paketlenmiş gıdaların çoğunda kullanılıyor. 


Bayraktar, "Ben insanlara içerikleri dikkatlice okumalarını tavsiye ediyorum. Örneğin Amerika'da bazı yiyecek ve içeceklerin üzerinde nitrit ya da nitrat yoktur diye büyük harfle yazar. Türkiye'de de umarım yakın zamanda başlar. Mümkün olduğunca sodyum nitrit ya da nitrat içeren besinlerin az tüketilmesini tavsiye ediyorum. Bu yiyecekleri çocukluk çağından itibaren yemeye başladığımız için aslında çocukken bunları en az seviyede tüketmek lazım" dedi.


Dünya kanser araştırmaları fonu, sadece işlenmiş etlerin değil kırmızı et tüketiminin de kişi başına haftada 500 gramı aşmaması gerektiğini tavsiye ediyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...