Kanseri 7 adımda uzaklaştırın

Düzenleyen:
Kanseri 7 adımda uzaklaştırın

SAĞLIK Haberleri

İçtiğiniz sigaranın hesabını yapamıyorsanız, bol yağlı tüketip her geçen yıl kilolarınızın üzerine kilo koyuyorsanız, yürüdüğünüz mesafeler giderek kısalıyorsa kanser riski altındasınız demektir. İşte yapmanız ya da yapmamanız gerekenler…

ZİYNETİ KOCABIYIK

İçtiğiniz sigaranın hesabını yapamıyorsanız, bol yağlı tüketip her geçen yıl kilolarınızın üzerine  kilo koyuyorsanız, yürüdüğünüz mesafeler giderek kısalıyorsa kanser riski altındasınız demektir. İşte yapmanız ya da yapmamanız gerekenler…

Kanserin oluşumunda genetik yatkınlığın üzerine eklenen çevresel faktörlerin çok önemli rol oynağını belirten Memorial  Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Soley Bayraktar, alınacak basit önlemlerle kanserin ortaya çıkışının engellenebileceğini söyledi. Doç. Dr. Bayraktar, kanseri uzak tutabilmek için atılması gereken adımları şöyle sıraladı: 
Kilo verin: Aşırı kiloya bağlı olarak vücuttaki yağ oranının artması kanser riskini de artırmaktadır. Çalışmalar, ideal olan kiloyu belirleyip korumanın meme, prostat, akciğer, bağırsak ve böbrek kanseri riskini azalttığını göstermektedir.
Yedikleriniz ilacınız olsun: Bol sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeye gayret edin. Ekmek yerken tam tahıllı olmasına dikkat edin. Pirinç yerine bulguru tercih edin. Pastane ürünleri, marketlerin şekerleme, çikolata reyonlarından uzak durun. Böylece rafine şekerle yapılmış yiyecekleri beslenmenizden uzaklaştırmanız mümkün olacaktır. Dünya Sağlık Örgütü’nün yayımlandığı rapora göre, işlenmiş et ürünlerini fazla tüketmek kanser riskini artırıyor. Yağlı yiyecekler ve yağlı et tüketimini azaltın. Ayrıca yapılan araştırmalar uygun miktarlarda zeytinyağı ve kuruyemiş tüketen kadınların meme kanserine daha az yakalandığını ortaya koyuyor.
Hareket edin:  Günde 30 dakika, haftada 150 dakika orta hızla yürümek ya da 75 dakika hızlı yürümekle meme ve bağırsak kanserinden korunmak mümkün olabilir. 
Sigaradan uzak durun: Sigarayı bırakmaya karar vermek sağlıkla ilgili alınabilecek en önemli kararlardan biridir. Sigara tiryakileri akciğer kanseri, baş-boyun, pankreas, mesane, karaciğer ve böbrek kanserleri başta olmak üzere birçok kanser türü için risk altındadırlar.
Kış güneşinden kendinizi koruyun: İklim değişiklikleri sebebiyle günümüzde kış aylarında da güneşe maruz kalınmaktadır. Bu nedenle yaz aylarında olduğu gibi kış güneşinden de korunmak için uygun bir güneş kremi kullanmak gerekir. Bronzlaşmak için solaryumu tercih edenlerin gereğinden fazla kalmaları cilt kanseri riskini artırmaktadır. Bu nedenle solaryumda  5-10 dakikadan fazla durulmaması gerekir. 
Aşı olmayı ihmal etmeyin:  Kansere neden olan bazı virüs tiplerinden aşı ile korunmak mümkündür. Hepatitler karaciğer kanserine, HPV rahim ağzı kanserine sebep olabilir. Bu konuda bir uzmana başvurarak aşı takvimi hakkında mutlaka bilgi alınmalıdır. 
Kanser taramalarınızı yaptırın: 40 yaş sonrasında kadınların meme ve rahim ağzı kanseri, 50 yaşına gelmiş erkeklerin ise prostat kanseri taraması yaptırmaları çok önemlidir. 50 yaşından sonra ile herkesin bağırsak ve akciğer kanseri taraması yaptırması gerekmektedir. 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...