Hap yutarken hapı yutmayın

Düzenleyen:
Hap yutarken hapı yutmayın

SAĞLIK Haberleri

Avuç avuç ilaç alıyoruz ancak tansiyonumuz ve kolesterolümüz düşmüyor, şekerimiz dengelenmiyor, antibiyotiklere direnç kazanıyoruz… Bütün bunların en önemli sebeplerinden biri ilaçları doğru kullanmamak. Türkiye Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Canan Çelebi, ilaç kullanırken dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı…

ZİYNETİ KOCABIYIK

İlaçlar, hastanın sağlığına kavuşmasında tedavinin en önemli unsurlarından biri… Ancak ilaçlardan fayda sağlamak ya da zarar vermesini önlemek için bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor. Özellikle toplumda sık görülen kalp hastalıkları, hipertansiyon, diyabet ve damar tıkanıklığı tedavisinde kullanılan ilaçları alırken kurallara uyulmazsa, derde deva olması beklenen bu maddeler, “zehir” haline gelebiliyor. 
Türkiye Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Canan Çelebi, ilaç kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.
PROSPEKTÜSÜ MUTLAKA OKUYUN
Prospektüs ilacın kimlik kartıdır. Burada ilacın içeriği, ne için kullanıldığı ve ilacı kullanırken nelere dikkat edilmesi gerektiği yazılıdır. Ancak prospektüsü okurken yan etkiler kısmından çok etkilenmemek gerekir. Çünkü yan etkilerin yazılması bunların sizde çıkacağı anlamına gelmez. Bin kişide bir görülse de üretici firma bunları yazmak zorundadır.
AÇ YA DA TOK ALMAK NE DEMEK?
İlaçların aç ya da tok alınması, etkili olması için önemlidir. Eğer doktorunuz mutlaka aç almanız gerekir diyorsa, bu yemekten 30 dakika ya da 1 saat önce veya 2 saat sonra olmalıdır. Eğer tok almanız gerekiyorsa, yemekten hemen sonra, en geç 1 saat içinde alınmalıdır.
BU İLAÇLARI AÇ KARNINA ALIN
Bazı ilaçlar, düzenli alınsa da zamanında alınmadığında etkileri zayıflar ya da tamamen ortadan kaybolur. Hasta tedavi olduğunu sanır ancak ilaçtan hiç faydalanmaz. 
Tiroid hormonu içeren ilaçlar: Tiroid hormonu içeren ilaçların markaları mümkün olduğu kadar değiştirilmemeli, hasta kendi başına doz ayarlaması yapmamalıdır. 
Bazı mide ilaçları: Özellikle sucralfat, proton pompa inhibitörleri gibi ilaçlar aç alınmalıdır.
Demir ilaçları: Kansızlık tedavisinde kullanılan bu ilaçlar süt ve süt ürünleriyle birlikte alınmamalıdır. Mümkünse C vitamini içeren besinler ve ilaçlarla alınmalıdır. 
Bazı antibiyotikler: Özellikle Azitromisin, eritromisin, klaritromisin gibi makrolid grubu antibiyotikler aç alınmalıdır. 
DİYABET İLACINI TOK KULLANIN
Şeker hastalarının ya da insülin direnci olanların aldıkları metformin mutlaka tok karnına alınmalıdır. Hatta yemekteki ilk lokmayla birlikte almak bu ilaçların yaptığı gaz, şişkinlik, ishal, karın ağrısı gibi şikayetleri azaltacaktır.
TİROİD İLAÇLARINI MİDE İLACI İLE BİRLİKTE ALMAYIN
Özellikle tiroid ilaçları için ilaç etkileşimleri çok önemlidir. Bunları kansızlık için kullanılan demir; kemik erimesi için kullanılan kalsiyum tabletleriyle birlikte almamak gerekir.  Ayrıca tiroid ilaçlarını kolesterol ilaçları, mide ilaçları ve diğer antiastlerle birlikte yutmamaya dikkat edilmelidir. 

Tansiyon ilacını aldığınız saat önemli

∂ Çok sayıda ilaç almak zorundaysanız, etkileşime girmelerini önlemek için bir liste yapıp sırasıyla alın. Tansiyon, astım, alerji, kolesterol ve bazı osteoporoz ilaçlarının hangi saatte alındığı da önemlidir. Bunlara da uymak gerekir. 
∂ Özellikle antibiyotik alırken saat aralıklarına çok dikkat etmek ve hastalık geçse de doktorun belirttiği süre boyunca ilacı almaya devam etmek gereklidir. 
∂ Kan sulandırıcılar gibi bazı ilaçların kullanımı sırasında bazı meyve ve sebzelerin tüketimine dikkat edilmesi gerekir. Bu konuyu mutlaka doktorunuzla konuşun. 
∂ İlaçların dozlarını kendi kendinize değiştirmeyin. Şurup gibi ilaçları kaşıkla değil, içindeki ölçekle için. Doktor tavsiye etmediği takdirde çentikli ilaçları kırarak ya da bölerek kullanmayın. Çünkü tabletlerin üzerindeki kaplama maddeleri, ilacın midede çözülme süresine göre ayarlanmıştır. Bazen de bu kaplama sayesinde ilacın midede dağılmadan bağırsağa aktarılması sağlanır. 
∂ Toz halindeyken sulandırılarak hazırlanan ilaçlar, 10 gün içinde bitmezse kalanı atılmalıdır.
∂ Göz ve burun damlaları açıldıktan sonra 15 günden uzun kullanılmamalıdır.  

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...