Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Yanlış diyet kalbi yoruyor

Düzenleyen:
Yanlış  diyet  kalbi  yoruyor

SAĞLIK Haberleri

Tek yiyeceğe dayalı beslenme, vücut geliştirmek için sporcuların kullandıkları protein tozları ve daha uzun süre uyanık kalmak maksadıyla tüketilen yüksek kafeinli içecekler, kalp sağlığını tehdit ediyor.

Hızlı kilo vermek isteyenlerin sık sık başvurduğu tek besin diyetlerinin kalp ve damar sağlığını tehdit ettiği bildirildi. Ülkemizde ölüme yol açan hastalıklar arasında birinci sırayı alan kalp ve damar hastalıklarının oluşumunda çevresel faktörlerin önemli etken olduğunu söyleyen Memorial Ankara Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Oto, özellikle beslenmedeki yanlışların kalp krizine zemin hazırladığını ifade etti.
TEK YÖNLÜ BESLENME OLMAZ
Kilo vermenin vücut için zor bir süreç olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Oto, bu sebeple hızla zayıflamak için “anlık” bir formülün bulunmadığını belirterek, özellikle “FED diyetleri” denilen tek besin diyetlerinin kalp sağlığı için zararlı olduğunu söyledi. Prof. Dr. Oto, “Birçok örneği bulunan bu diyetlerin tipik özelliği genellikle tek besin tüketilerek uygulanması ve bilimsel temellerinin bulunmamasıdır. Bu uygulamalarla kısa sürede kilo verilse de kalıcı kilo kontrolü sağlanamayacağı unutulmamalıdır. Sürdürülebilir olmayan diyetlerle verilen kilolar misliyle geri alınırken vücutta pek çok sistem de olumsuz etkilenmektedir. Yüksek proteinli diyetlerin en tehlikeli yanı, vücutta elektrolit kaybına neden olmalarıdır. Vücuttaki potasyum oranının düşmesi, kalsiyum dengesinin bozulması kalpte ciddi ritim bozukluklarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır” dedi.
PROTEİN TOZU ÖLDÜREBİLİR
Spor yaparken artan protein ihtiyacını doğal gıdalardan almak gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Oto, “Sporcuların ve vücut geliştirme egzersizleri yapan kişilerin sıkça kullandığı protein tozları ve yüksek protein içeren içecekler kalp sağlığını tehdit etmektedir” dedi.

ENERJİ İÇECEĞİNE DİKKAT!

Gün içinde dikkati arttırmak için kafein alınabileceğini söyleyen Prof. Dr. Oto, bir bardak çay ya da kahve kişiye ciddi bir zarar vermezken, ölçü kaçırıldığında çarpıntı yaptığını hatırlatarak “Enerji içeceklerinde çay veya kahveden çok daha yüksek oranda kafein vardır. Bu içecekler daha uzun süre uyanık kalmayı sağlarken, kalpte ritim bozukluklarının ortaya çıkmasına da neden olmaktadır. Tüketilen içeceğin içindeki kafein miktarı artıkça kalpteki ritim bozukluklarının şiddeti de artmaktadır. Enerji içeceklerinin en zararlı tüketim yolu, alkolle karıştırılarak içilmesidir. Bu durum ciddi tansiyon düşmelerine ve ölümle sonuçlanabilecek  ritim bozukluklarına yol açabillir” diye konuştu.

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...