Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, sağlıklı bir şekilde kilo vermek için beslenmede 4Y kuralına dikkat çekerek, yoğurt, yumurta, yeşilçay ve yulaf tüketilerek sağlıklı bir zayıflama sağlanabileceğini söyledi. Enç konuya ilişkin değerlendirmesinde şunları söyledi;

- YOĞURT: Yaz mevsimi gelirken yoğurt zayıflama diyetlerinde de yerini aldı. Yoğurt yüzde 61 yağ yakımını hızlandırır. Yapılan bir araştırmada, düşük kalorili diyet yapan kişilerin diyetlerine yoğurt ilave edildi ve gün içinde 3 öğün yağsız yoğurt yiyen aşırı kiloluların yoğurtsuz diyet uygulayanlara göre yüzde 22 daha fazla kilo verdikleri görüldü. Ayrıca, bu kişilerin yüzde 61 daha fazla yağ yaktıkları tespit edildi. Kalsiyum ve protein oranın yüksek olması yağ yakımına yardımcı olması ile aynı zamanda tok tutucudur.

-  YEŞİL ÇAY: Bol miktarda tüketilen yeşil çayın vücudu incelttiği selülitleri azalttığı ve vücut direncini artırdığı birçok kaynakta mevcuttur. Metabolizmayı hızlandırması ve böylelikle kilo verme hızının artmasını sağlamaktadır. Bağırsak hareketlerini düzenlemesi ve sindirimi rahatlatıcı özelliği vardır. Günlük 2-3 bardak tüketilmesi yeterlidir.

- YULAF: Tahıllar içerisinde daha fazla çözünebilen posa içermesi ile öne çıkan bir tahıldır. Ayrıca demir, selenyum, manganez, çinko, E vitamini ve diğer B grubu vitaminlerinin iyi kaynağıdır.Yüksek oranda çözünebilir posa ve antioksidan özelliği ile yulaf kanserden korunmada kullanılabilecek besinlerden birisidir.Yulaf tüketildikten sonra içinde bulunan lifler su ile birleşip jelleşir ve mideyi daha geç terk eder böylece uzun süreli tokluk hissi sağlar. Kan şekeri dengesini sağlaması sayesinde de şeker ihtiyacını azalmasına yardımcı olur ve kilo kontrolüne bu etkileri ile önemli bir yardımcıdır.

- YUMURTA: Sabahları yumurta gibi protein tüketen kişilerin, kahvaltılarında karbonhidratça zengin bir diyetle beslenen kişilere kıyasla iki kat daha fazla yağ kaybettikleri yapılan araştırmalar sonucu belirlenmiştir. Yumurta yiyerek kendinizi tok hissedebilirsiniz. Yumurta   A,D,E ve B grubu vitaminleri yüksek oranlarda içermektedir. Ayrıca yumurtada bulunan kolin, beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynamaktadır. Demir içeriğinde yüksek olması,özellikle çocuklarda tüketiminde önemli rol alır.”