'Yanlış cep telefonu kullanımı gözleri de bozuyor'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'Yanlış cep telefonu kullanımı gözleri de bozuyor'

SAĞLIK Haberleri  / AA

Mustafa Kemal Üniversitesinde öğrenciler üzerinde yapılan araştırmada, yanlış cep telefonu kullanımının sadece omurga ve kas rahatsızlıklarına değil görme bozukluklarına da yol açtığı belirlendi.

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Müdürü ve proje yürütücüsü Doç. Dr. Nilüfer Çetişli Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günlük yaşamın vazgeçilmezleri arasına giren cep telefonlarının kullanımının çocuk yaşlarda başladığına dikkati çekti.

Hayatın bu kadar içindeki cihazın sağlık üzerindeki etkilerini araştırmak için çalışma başlattıklarını dile getiren Korkmaz, TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Programları tarafından da kabul edilen "Genç Bireylerde Mobil Telefon Kullanımı ile Boyun Ağrısı Arasındaki İlişkinin Araştırılması Projesi" kapsamında, cep telefonu kullanan 100 öğrenciyi bir yıl süresince izlediklerini ve daha sonrasında anket çalışması yaptıklarını söyledi.

Korkmaz, çalışmada özellikle gençler üzerinde yoğunlaştıklarını belirterek şöyle devam etti:

"Telefonun yanlış kullanımının omurilik eğikliği, postür bozuklukları, pektoral kaslarda kısalma ve parmak uçlarında ağrılar oluşturduğunu tespit ettik. Sosyal ağlar ve oyun için uzun süre kullanılması da göz problemlerini beraberinde getiriyor."

Yanlış kullanıma örnekler
Araştırmada yanlış kullanıma örnek hareketler de tespit ettiklerini vurgulayan Korkmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yaptığımız çalışmada telefon kullanırken kafanın öne doğru eğilmesi, boynun yanlara doğru 30 derece bükülmesi, telefonun boyun ile omuz arasına sıkıştırılması gibi hareketlerin sağlık açısından zararlı olduğunu gördük. Telefonların sosyal ağlar ve oyun için uzun süre kullanılması da göz problemlerini beraberinde getiriyor. Yapacağımız en doğru şey telefon kullanırken 30 dakikadan fazla zaman geçirmemek. Telefonla işimiz bittiğinde boyun egzersizleri yapmak ve olduğunca telefonu göz hizasında boynun dik olduğu bir şekilde kullanmak sağlığımız açısında daha iyidir."

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...