Polipleri takibe alın

Düzenleyen:
Polipleri takibe alın

SAĞLIK Haberleri

Yakın akrabalarında polip veya kalın bağırsak kanseri gelişen kişilerin 40 yaşından itibaren, risk faktörü olmayan herkesin 50 yaşından itibaren kolonoskopi yaptırması tavsiye ediliyor. Poliplerin takibi kanserin gelişimini ve ilerlemesini engelliyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK EDİRNE
Kalın bağırsak kanseri en sinsi ilerleyen, ancak erken teşhis edilirse en iyi tedavi edilebilen kanser türü. Bütün kanserler içinde “en önlenebilir kanser” olduğu için tıp dünyasının erken teşhisine dikkat çektiği kalın bağırsak kanserini erken yakalayabilmek amacıyla hiçbir şikâyeti olmasa bile ailesinde kanser görülenlerde 40 yaşında, her sağlıklı kişinin ise 50 yaşında mutlaka kolonoskopi yaptırması tavsiye ediliyor. Polip adı verilen siğillerin kanserin öncü belirtileri olduğunu bildiren Türk Gastroenteroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serhat Bor “Kolon kanserlerinin %85-90’ı kolon poliplerinden gelişmektedir. Kansere dönüşme ihtimali bulunan bu yapıların mutlaka kolonoskopi ile çıkarılması ve takip edilmesi gerekir” dedi. 
AİLEDE VARSA DİKKAT
Ülkemizde her 19 kişiden birinde kalın bağırsak kanseri görüldüğünü ve bu en ölümcül ikinci kanser olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bor “Ailesinde kanser görülenlerde risk yüksektir. Toplumdaki herhangi birinde kalınbağırsak kanserinin ortaya çıkma riski yüzde 5-6 iken, ailede bulunması veya İnflamatuvar Barsak Hastalıkları (İBH) adı verilen iltihaplı barsak hastalıkları riski artırmaktadır. İBH, riski yüzde 30 artırır. Genetik risk aile bireylerinde ilk kanser teşhisinin hangi yaşta alındığına göre değişir.  Ailede varsa risk yüzde 70-80 oranında artmış demektir. Eğer aile bireylerinden birinde ilk kanser teşhisi çocukluk çağında konulmuşsa diğer bireyler için risk yüzde yüze varan oranlara ulaşır. Bu sebeple kolonoskopi asla ihmal edilmemelidir” diye konuştu.

Korunmak mümkün

¥ Yeşil sebzeler, beta karoten ve folikasitten zengin yiyeceklerle beslenmek.
¥ Kadınlar için hormon
replasman tedavisi 
¥ 10 yıldan daha uzun süre
Aspirin ve türevi ilaçları
kullanmak.

50 yaşından sonra tuvalet alışkanlığınız değiştiyse...

Kalın bağırsak kanserinin genellikle mide bağırsak sistemindeki değişikliklerle belirti verdiğini söyleyen Türk Gastroenteroloji Derneği 2. Başkanı Prof. Dr. Kadir Bal, bu belirtilerin bir veya bir açının birarada görülebileceğini ifade ederek “Kolon kanseri olan birçok kişi hastalığın ilk dönemlerinde hiçbir belirti yaşamaz” dedi. Prof. Dr. Bal, en sık rastlanan belirtileri şöyle sıraladı:
¥ Hastaların yüzde 44’ünde karın ağrısı görülür.
¥ Hastaların yüzde 43’ü tuvalet alışkanlıklarının değiştiğini bildirir. 50’sinden sonra sık sık kabız olmak ya da ishal olmak önemli bir belirtidir.
¥ Hastaların yüzde 40’ında dışkıda kanama görülür. Basit bir kanama deyip geçmeyin.
¥ Hastaların yüzde 20’si halsiz hissettiklerini söylerler.
¥ Hastaların yüzde 6’sında sebebi açıklanamayan zayıflama söz konusudur.
Prof. Dr. Bal, teşhisin dışkıda gizli kan ve kolonoskopi ile teşhis konulduğunu belirterek “Kolonoskopi için bağırsak temizliğinin çok iyi yapılmış olması önemlidir. Sanal kolonoskopi ve kapsül  kolonoskopisi sırasında küçük polipleri atlanabilir” dedi.

MANGALA DİKKAT!

Kalın bağırsak kanseri besin tüketiminden en çok etkilenen kanser türlerinden bir tanesi. Sağlıklı beslenmenin kanser gelişimini engellemede önemli rolü olduğunu söyleyen Trakya Ünversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji ABD Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tezel, risk faktörlerini şöyle sıraladı.
¥ Ailede kalın bağırsak kanseri olması.
¥ 50 yaşın üstünde olmak.
¥ Hareketsizlik: Düzenli fiziksel aktivite ile riskin yüzde 40 oranında düştüğü gösterilmiştir.
¥ D vitamini eksikliği.
¥ Aşırı şişmanlık: Her 5 kilo kalın bağırsak kanseri riskini yüzde 5 artırmaktadır.
¥ Sigara içmek, riski yüzde 30 artırır.
¥ Batı tipi beslenme: Karbonhidrat ve etin ağırlıkta, sebze ve meyvelerin, baklagillerin az olduğu bir beslenme türü.  
¥ İltihaplı kronik bağırsak hastalığı, kontrol altında tutulamayan şeker hastalığı.
¥ Çok yağlı ve mangal gibi ateşe maruz kalmış et tüketiminin sık olması. 

Genetik risk önemli

Kalın bağırsak kanserinin riskinin yaşla arttığını söyleyen Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji ABD’den Doç. Dr. Rafet Mete, 50 yaşını geçen her yetişkinin risk taşıdığını bildirdi. Doç. Dr. Mete, daha önce kolosnoskopisinde polip görülenlerle daha önce kalın bağırsak kanseri geçirmiş ve tedavi edilmiş hastalarla, ailesinde kanser görülenlerin daha önemli risk altında bulunduğunu belirtti. Ailesinde kalın bağırsak kanseri görülenlerin yiyip içtiklerine dikkat etmenin yanında kolonoskopi yaptırması gerektiğini ifade eden Doç. Dr. Mete “60 yaşından genç birinci derece akrabasında veya 2 ya da daha fazla sayıda herhangi bir yaştaki birinci derece akrabasında kolon kanseri veya polip olan kişiler, 40’ından veya en genç etkilenen akrabasından 10 yıl önce taramasını yaptırmalıdır. Bir şey bulunmazsa kolonoskopi 5 yılda bir tekrarlanır. 60 yaşından yaşlı birinci derece akrabasında ya da iki veya daha fazla sayıda herhangi bir yaştaki ikinci derece akrabasında kolon kanseri veya polip tespit edilen kişiler 40 yaşında ilk kolonoskopisini yaptırmalıdır” dedi. 

Polipleri takibe alın

Dev bağırsak maketi kuruldu

Türk Gastroenteroloji Derneği, gastroenterolojik kanserlere dikkat çekmek amacıyla Türkiye çapında 8 ilde gerçekleştireceği “Farkında Ol Geç Kalma” bilinçlendirme kampanyasının ilk toplantısını Edirne’de yaptı. Edirne Halk Eğitim Merkezinde gerçekleştirilen halk toplantısında kalın bağırsak kanseri ile ilgili bilgiler verildikten sonra halktan gelen sorular cevaplandı. Halk Eğitim Merkezi’nin bahçesine kurulan ve duvarlarında kolon kanseri ile ilgili bilgilerin yer aldığı dev bağırsak tüneli halkın büyük ilgisini çekti. Abbott’un koşulsuz desteği ile gerçekleştirilecek olan  halk toplantılarına önümüzdeki aylarda değişik konularla Şanlıurfa, İzmir, Sivas, Eskişehir, Adana, Konya ve Erzurum’da devam edilecek.

 

 

 

 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...