Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Meyve tüketirken porsiyonlara dikkat

Düzenleyen:
Meyve tüketirken porsiyonlara dikkat

SAĞLIK Haberleri

​Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, meyvelerin sağladığı faydaların yanı sıra, içeriğindeki şekerden dolayı günlük tüketmemiz gerekenden fazla alınması durumunda kilo artışına neden olabileceğini söyledi. Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, bu nedenle tüm mevsim meyvelerini tüketirken porsiyonlara ve miktarına dikkat etmek gerektiğini belirtti.

Vitamin, mineral, su ve lif açısından zengin meyvelerin her yaşta sağlıklı yaşam ve doğru beslenme alışkanlıkların kazanılması için tüketilmesi gereken besinler arasında yer aldığını ifade eden Çisem Gündüz, “Birçok hastalık açısından risk oluşturan kilonun kontrol edilmesine de yardımcı olan meyveleri tüketilirken bazı sınırlamalar yapmak gerekiyor” dedi.
Hiç meyve yememek kadar beslenmede meyvelerin fazla yer tutmasının da vücut için zararlı olabileceğine işaret eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, meyveleri tüketirken dikkat edilmesi gereken noktaları anlattı.

Enerji ihtiyacı porsiyon miktarını belirliyor

Vücutta enerji olarak harcanmadığında meyvenin içeriğindeki şekerin yağ olarak depolandığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, sağlıklı diye sınırsızca meyve tüketmenin fazla kilo almaya neden olabileceğine kaydetti.
Gündüz, Kontrollü tüketim için, kadınların günde 2 porsiyon, erkeklerin ise 3 porsiyon meyve tüketmesinin ideal olduğunu söyleyerek “Bir küçük elma, ortaya boy portakal, yarım muz, 12 adet kiraz ve bir büyük boy mandalina bir porsiyon meyveye karşılık geliyor. Her kişinin enerji ihtiyacı boy, kilo, yaş, cinsiyet gibi çeşitli faktörlere göre değişiklik gösterdiği için bu doğrultuda meyve tüketimi kişinin enerji ihtiyacına göre arttırılabilir” diye konuştu.

Meyveyi ara öğünlerde tercih edin

Meyveleri tüketmek için en uygun zamanın ara öğünler olduğunu söyleyen Gündüz, şunları kaydetti:
“Yemeklerden hemen önce veya hemen sonra meyve tüketmek kilo kontrolünü negatif yönde etkiler. Özellikle çalışan kişilerin tercih ettiği kahvaltıda meyve tüketimi için 3-4 yemek kaşığı yulaf, 1 porsiyon taze meyve, 1 bardak süt ile yapılan bir kahvaltı ülkemizde de sıklıkla tüketilmeye başlanan sağlıklı bir kahvaltıdır. Ancak klasik Türk kahvaltılarına meyve eklenmek isteniyorsa, meyvenin sağlayacağı enerji de düşünülerek ekmek tüketiminin kısıtlanması gerekiyor. Porsiyon kontrollü meyve tüketiminin kalp sağlını korumada da önemli görevleri oluyor. Özellikle su içeriklerinin yüksek olmasıyla meyveler sıvı ihtiyacını karşılamaya yardımcı oluyor.”

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...